Δήμητρα Γαλάνη: Ο Λοΐζος άνοιξε το δρόμο στους τραγουδοποιούς

Οι συντελεστές της συναυλίας για τα 80 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Λοΐζου στο Ηρώδειο μιλούν στο Ogdoo.gr.
06/09/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιώργος Μυζάλης
Δήμητρα Γαλάνη και Μάνος Λοΐζος είναι ονόματα που συνδέονται από το ξεκίνημα της σπουδαίας ερμηνεύτριας. Είναι κι εκείνο το θρυλικό ντουέτο τους που παραμένει ολοζώντανο και διεγείρει το συναίσθημα ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά. Μιλώ φυσικά για το «Η μέρα εκείνη δεν θα αργήσει» (στίχοι: Φώντας Λάδης) που παραμένει μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής δισκογραφίας και καθόρισε την ερμηνεύτριά του στα πρώτα της βήματα.

Η Δήμητρα Γαλάνη μίλησε με αφορμή τη συμμετοχή της στη συναυλία - αφιέρωμα στα 80 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Λοΐζου στο Ηρώδειο το προσεχές Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα (περιστατικό, συναίσθημα, λέξη, εικόνα) που σας έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα ή στην ανάμνηση του Μάνου Λοΐζου και γιατί;

Η ηρεμία της φωνής του, οι αργές του κινήσεις, η ευγένεια και το λεπτό του χιούμορ, γενικότερα ο πολιτισμός που έφερε σαν προσωπικότητα, σαν παρουσία.

Αισθάνεσθε μεγαλύτερη ευθύνη για τη συγκεκριμένη συναυλία όντας η μοναδική από τους ερμηνευτές που ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση τραγούδια του Μάνου Λοΐζου;
Το ότι εγώ τραγούδησα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου σε πρώτη εκτέλεση, στην παρούσα φάση θα έλεγα ότι είναι καθαρά συμπτωματικό, συγκυριακό. Αν ο Φοίβος και η Γιώτα ήταν εκείνη την εποχή παρόντες είμαι σίγουρη ότι θα ήταν από τις πρώτες επιλογές του Μάνου. Άρα δεν αισθάνομαι ευθύνη. Περισσότερο θα έλεγα αισθάνομαι ένα τρακ, όπως είναι φυσικό να έχουμε όλοι μας. Την ευθύνη σε μια τέτοια συναυλία την έχει πρωτίστως ο μαέστρος και η ορχήστρα, που είναι και οι πρωταγωνιστές του γεγονότος. Αισθάνομαι όμως βαθιά συγκίνηση γιατί αυτή η σκέψη, αυτή η ιδέα, ήταν για πολλά χρόνια καρφωμένη στο μυαλό μου και τη βλέπω επιτέλους να πραγματοποιείται και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο.

Μέσα από εξαιρετικές διασκευές και ενορχηστρώσεις, ακούμε από ένα υπέροχο συμφωνικό σύνολο (για μένα ίσως το καλύτερο της χώρας μας), να αναδεικνύονται μοναδικά οι τόσο σημαντικές και «γερές» μελωδίες του Μάνου Λοΐζου.

Θεωρώ ότι αυτή η προσπάθεια που γίνεται από την ΚΟΘ είναι πολύ σημαντική και παράλληλα πιστεύω ότι είναι καιρός τα σύνολα σοβαρής μουσικής να βάλουν στο ρεπερτόριό τους τη μουσική κάποιων πολύ σημαντικών δημιουργών μας που τα τραγούδια τους λατρεύτηκαν από τον ελληνικό λαό. Το έργο που αφήσαν αυτοί οι δημιουργοί είναι αιώνιο και έχει πολλαπλές αναγνώσεις. Χρειάζεται λοιπόν ευρηματικότητα, τόλμη και ανοιχτούς ορίζοντες (και από τη μεριά των δημιουργών ή και των κληρονόμων τους), για να ξανακοιταχτεί. Οι επιλογές βέβαια που θα γίνουν για να συμβεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται να γίνουν με σκέψη, γνώση και υψηλή αισθητική.

Άμα όμως υπάρχουν τόσο άξιοι μουσικοί σαν τον Αντώνη Σουσάμογλου, την ΚΟΘ και τον Μίλτο Λογιάδη τότε το αποτέλεσμα παίρνει μαγικές διαστάσεις πραγματικά. Θα το διαπιστώσετε και εσείς στη βραδιά στο Ηρώδειο.

Πώς νιώθετε σήμερα όταν πετυχαίνετε στο ραδιόφωνο το «Η μέρα εκείνη δεν θα αργήσει» και ακούτε το ντουέτο σας με το Μάνο Λοΐζο;
Ότι ήταν μια ευλογημένη στιγμή αυτή, όταν βρεθήκαμε στο στούντιο με τον Μάνο και το είχαμε τραγουδήσει. Βλέπετε η δισκογραφική μας συνάντηση έγινε στον τελευταίο του δίσκο πριν φύγει από κοντά μας που έχει μάλιστα τον συμβολικό τίτλο «Για μια μέρα ζωής». Δεν είναι απίστευτο;

Πόσο έχει επηρεάσει τη δική σας τραγουδοποιία η ερμηνευτική σας μαθητεία δίπλα στο Μάνο Λοΐζο;
Έχω το προνόμιο να έχω «μαθητεύσει» από την ώρα που ξεκίνησα, δίπλα σε μεγάλους δημιουργούς. Μούτσης, Ξαρχάκος, Σπανός, Χατζιδάκις, Τσιτσάνης Λοΐζος, Θεοδωράκης, Χατζηνάσιος... Σε ό,τι λοιπόν μουσική φτιάχνω θα τους διακρίνετε αμέσως. Ο καθένας και μια σχολή. Από τον καθένα έχω κρατήσει πολύ σημαντική γνώση και εμπειρία και όπως είναι φυσικό την «περνάω» στο δικό μου υλικό. Γενικότερα όμως πιστεύω ότι ο Λοΐζος είναι από τους λίγους δημιουργούς που άνοιξαν τον δρόμο σε αυτό που ονομάζουμε σήμερα «τραγουδοποιός» όπου ο ίδιος ο δημιουργός ερμηνεύει και το υλικό του σφραγίζοντάς το με μοναδικό τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates