Αργυρώ Καπαρού - «Χειρολαβών» πρεμιέρα στη Χελώνα

(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ & VIDEO) Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 ξεκίνησαν οι παραστάσεις της Αργυρώς Καπαρού στη Χελώνα, και ήμασταν εκεί, καθ’ ότι «φαν» του συγκεκριμένου χώρου και των ανθρώπων του.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
28/11/2012

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Κίκα Α. Ρόκα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Πρόκειται για μια μουσική παράσταση, όπου εκτός απ’ την ίδια την Αργυρώ Καπαρού συμμετέχουν πέντε από τους «συνήθεις υπόπτους» της Σπείρας και η Άννα Ψαρρά. Τέσσερις μουσικοί επί σκηνής, οπτικό υλικό του Κώστα Αυγέρη που προβάλλεται κατά τη διάρκεια των τραγουδιών και μια εκπληκτική Αργυρώ να ερμηνεύει τραγούδια ακουστικά με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της.

Ακούσαμε τα νέα τραγούδια που θα περιέχονται στο δίσκο «Χειρολαβές», απ’ όπου και ο τίτλος της παράστασης, αλλά και αρκετή μελοποιημένη ποίηση καθώς και κομμάτια του ευρύτερου ελληνικού ρεπερτορίου, όπως «Χίλια περιστέρια», «Εγώ δεν είμαι ποιητής», «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα», «Οπωσδήποτε Παράθυρο» κ.α. Από το νέο δίσκο ξεχωρίσαμε αμέσως το κομμάτι «Αν δε σε βρουν χαράματα». Θεωρώ πως πρόκειται για ένα απ’ τα «σουξέ» του δίσκου, και ήδη ακούγεται στα ραδιόφωνα.

Ανάμεσα στο ένθερμο κοινό, διακρίναμε - φυσικά - Σταμάτη Κραουνάκη, αλλά και Μελίνα Τανάγρη, Άρη Βλάχο, Χάρη Ανδρεάδη, Άννα Διαμαντοπούλου, Βαγγέλη Δούβαλη κ.α. Η Αργυρώ Καπαρού, με αρκετά χρόνια στα μουσικά δρώμενα και θητεία στη Σπείρα Σπείρα, φανερά συγκινημένη έδωσε τον καλύτερο εαυτό της και μια έξτρα επιβράβευση ήρθε δια στόματος Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος της φώναξε: «Δουλεύεις χρόνια γι’ αυτό!».

Πριν την παράσταση, μιλήσαμε με την Αργυρώ & τη Λίνα για το δίσκο και τη συνεργασία τους. Διαβάστε τι μας είπαν.

Νέα δουλειά με τίτλο «Χειρολαβές» και πρεμιέρα στη Χελώνα. Πείτε μας για το νέο δίσκο. Πότε τον περιμένουμε και τι περιλαμβάνει.
Αργυρώ: Η δουλειά μας περιλαμβάνει 18 τραγούδια σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική Δάφνης Αλεξανδρή. Ο κόσμος θα μπορεί να προμηθευτεί το CD από τις 03 του Δεκέμβρη στα καταστήματα Public σε όλη την Ελλάδα και στο www.public.gr.

Σε μια εποχή που η δισκογραφία σχεδόν καταρρέει, για ποιους λόγους αξίζει να δημιουργήσει κανείς ένα δίσκο;
Αργυρώ: Η δισκογραφία μπορεί να καταρρέει, αλλά όχι η ανάγκη του ανθρώπου για το τραγούδι. Το τραγούδι είναι ελεύθερο, μπορεί να ειπωθεί στους χώρους που μαζεύονται οι άνθρωποι για να ψυχαγωγηθούν. Επίσης, ο δημιουργός που αγαπά να γεννά τραγούδια, θα βρίσκει πάντα τρόπο, όπως ένας γεωργός, να φέρει τα προϊόντα του στη διάθεση του κοινού. Ανάλογη είναι και η ανάγκη του τραγουδιστή να εκφραστεί, όταν έχει να πει κάτι καινούριο. Έτσι πράξαμε κι εμείς μ’ αυτή την παραγωγή. Τα ετοιμάσαμε και τα πράξαμε όλα μόνοι μας, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η δαπάνη και ο κόπος αξίζουν μπροστά στη χαρά που έχουν οι αποδέκτες όταν βρουν κάτι που τους αρέσει. Το τραγούδι δίνει κουράγιο και ειδικά αυτό το χρονικό διάστημα.

Μιλήστε μας για την παράσταση που θα παρακολουθήσουμε απόψε.
Αργυρώ: Είναι μια καινοτομία! Αποφασίσαμε η παράσταση να γίνεται νωρίς, δηλαδή 20.30 με 22.30, μια που η επόμενη είναι εργάσιμη. Ο χώρος είναι μικρός και ζεστός σα μπουάτ και αυτό επιτρέπει μεγάλη ελευθερία επιλογής ακουστικού ρεπερτορίου, οπότε θα παρουσιάσουμε κάποια τραγούδια από τον καινούριο δίσκο «Χειρολαβές» και κάποια από το ευρύτερο ελληνικό ρεπερτόριο. Η πρόταση συμπληρώνεται από ένα δίωρο οπτικό υλικό που συνοδεύει ότι ακούγεται και την τετραμελή ορχήστρα μας επί σκηνής.

Πώς βρίσκετε την ανταπόκριση του κόσμου στις παραστάσεις που παρουσιάζετε στο νέο σας χώρο; Μάθαμε (και είδαμε) πως γίνεται το αδιαχώρητο! Τελικά, η τέχνη αποτελεί διέξοδο σ’ αυτό που περνάει ο κόσμος;
Λίνα: Το καλό με τη Χελώνα είναι ότι θα φιλοξενήσει πολλά διαφορετικά μουσικά γεγονότα, σ’ ένα σπίτι που είναι ανοιχτό όλη την εβδομάδα και δέχεται τους φίλους του. Πήραμε μεγάλη δύναμη και σιγουριά από τις αντιδράσεις των πρώτων θεατών.

Υπάρχουν άλλα σχέδια για τις δύο σας, κοινά ή για κάθε μία ξεχωριστά;
Αργυρώ: Υπάρχουν. Οι «Χειρολαβές» θέλουμε να πάνε μεγάλο ταξίδι, ειδικά στις χώρες της Μεσογείου, που έχουν την ίδια αγωνία και το ίδιο αίτημα ζωής και στηρίζονται στο τραγούδι και στη συνάντηση των ανθρώπων.

Είστε στο χώρο πολλά χρόνια και οι δυο. Θέλετε να μας πείτε, κάθε μία στο είδος της, τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που θα επιθυμούσαν να ασχοληθούν με την ερμηνεία ή τη στιχουργική;
Λίνα: Να μην απελπίζονται, να θαυμάζουν και να μελετούν όσους τους πείθουν ότι είναι γεροί καλλιτέχνες και τους έχουν ως πρότυπο. Κι ακόμα, να εξασκούνται στο «που» κι από «ποιόν» θα ζητήσουν γνώμη. Γιατί αυτό επηρεάζει και τη συνέχεια της προσωπικής τους δράσης.
Αργυρώ: Για όσους θέλουν ν’ ασχοληθούν με το τραγούδι… Έχει πάψει η εποχή που ο τραγουδιστής μπορούσε να σταθεί χωρίς εκπαίδευση, όπως π.χ. οι παλιοί λαϊκοί τραγουδιστές, που είχαν ισχυρό το μουσικό ένστικτο και βάδιζαν με αυτό. Τώρα οι αρμονίες και τα μουσικά σχήματα είναι πιο περίπλοκα, θέλουν μελέτη, οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες και καλό είναι να μπορεί να έχει κανείς τη γνώση της διαχείρισης της φωνής του, κατ’ αρχήν για να μην την τραυματίζει και επίσης για να μπορεί να σταθεί με σιγουριά μέσα σ’ ένα μουσικό σύνολο. Το πιο βασικό, ωστόσο, να μη σταματήσουν να επιμένουν να φτάσουν στ’ όνειρό τους.

Πείτε μας τι επιθυμείτε για να σας το ευχηθούμε.
Λίνα: Η καρδιά να μείνει ζωντανή… Για να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο και να γίνουμε μεταξύ μας οι δικές μας χειρολαβές… Δημιουργοί, ερμηνευτές και κοινό…

Μουσικοί:
Κώστας Νικολόπουλος: κιθάρες
Γιάννης Τσόλκας: Πιάνο - πλήκτρα
Βασίλης Μαντζούκης: Τύμπανα - κρουστά
Γιάννης Πολυχρονάκης: Κοντραμπάσο
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λίνα Νικολακοπούλου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!