Αλέξανδρος Τσαπράζης: Η δημιουργία σε κάνει να τα βρίσκεις με τον εαυτό σου

Συνέντευξη με τον δημιουργό και ερμηνευτή Αλέξανδρο Τσαπράζη.

Ο Αλέξανδρος Τσαπράζης είναι ένας νέος, πολυτάλαντος δημιουργός και ερμηνευτής με προσήλωση και σεβασμό στην τέχνη του. Δε βολεύεται με τις εύκολες λύσεις και προσπαθεί να εκφραστεί με τραγούδια που αντανακλούν το ανήσυχο και δημιουργικό του πνεύμα.


Η συνάντησή του με τον εξαιρετικό τραγουδοποιό Άρη Κλεισούρα ήταν μια ευτυχής συγκυρία και για τους δύο, αφού από τη συνεργασία τους έχουν ήδη προκύψει δύο digital singles που έχουν αγκαλιαστεί από το κοινό.

Τα δύο τραγούδια που κυκλοφορούν από το Ogdoo Music Group είναι το «Κόντρα στο βοριά» σε μουσική του Αλέξανδρου Τσαπράζη και στίχους του Άρη Κλεισούρα και το πρόσφατο «Η μέσα ξενιτιά» σε στίχους και μουσική του Άρη Κλεισούρα.

Ο Αλέξανδρος Τσαπράζης προετοιμάζει την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού του δίσκου που θα έχει την ερμηνευτική του σφραγίδα και θα περιγράφει το όραμα του για τη συνέχεια της καριέρας του, που αναμένεται λαμπρή.

Για το ξεκίνημα της πορείας του, για τις επιρροές και τα όνειρά του ο Αλέξανδρος Τσαπράζης μας μιλά στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Αλέξανδρε από μικρή ηλικία εκδήλωσες την αγάπη σου για τη μουσική. Μίλησέ μας για το πώς προέκυψε η σχέση σου μαζί της.
Από μικρός είχα μία τάση για τις καλές τέχνες. Mου άρεσε να ζωγραφίζω ό,τι έβλεπα, έφτιαχνα διάφορα πράγματα από πηλό ή πλαστελίνη. Aπό όλα αυτά όμως με κέρδισε η μουσική. Όλα ξεκίνησαν όταν έπιασα την πρώτη κιθάρα στα χέρια μου η οποία ήταν δώρο του πατέρα μου.

Ποιες ήταν οι επιρροές σου και τα νεανικά σου ακούσματα; Μίλησέ μας για τις μουσικές σου σπουδές.
Άκουγα πολύ ξένη μουσική, την οποία ακούω ακόμη και τώρα. Ροκ, ξένα συγκροτήματα. Δεν ήμουν ποτέ του ελληνικού ροκ. Παράλληλα όμως άκουγα και τραγούδια που έβαζαν οι γονείς μου, λαϊκά τραγούδια. Ξεκίνησα κάποια μαθήματα κιθάρας στο Ωδείο και στη συνέχεια, μετά το λύκειο, πέρασα στη σχολή της Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής. Έμαθα αρκετά πράγματα εκεί, που νομίζω δεν θα είχα ποτέ την ευκαιρία να τα μάθω σε άλλη περίπτωση.

Πώς από μέλος Rock ξενόγλωσσης μπάντας άρχισες να ασχολείσαι με το έντεχνο ελληνικό λαϊκό τραγούδι;
Όλα ξεκίνησαν όταν άκουσα για πρώτη φορά το «Νύχτωσε νύχτα» και το «Του έρωτα» των Κατσιμίχα. Μου είχε αρέσει τρομερά αυτή η ροκ, βραχνή φωνή του Χάρη, οι διφωνίες τους και ο τρόπος που ενσωμάτωναν ροκ στοιχεία στη μουσική τους. Βρήκα αυτό που έψαχνα στην ελληνική μουσική. Στη συνέχεια, μεγαλώνοντας, άρχισα να καταλαβαίνω και το λαϊκό τραγούδι, τις δύσκολες αυτές ερμηνείες, τον τρόπο που εναρμόνιζαν επάνω στους λαϊκούς δρόμους και φυσικά αγάπησα το τεράστιο αυτό ρεπερτόριο.
DSC 3590a
Πότε άρχισες να γράφεις τα πρώτα σου τραγούδια και να σκέφτεσαι την επαγγελματική σου ενασχόληση με τη μουσική;
Άρχισα να γράφω τραγούδια σε μικρή ηλικία, 7-8 χρονών. Όταν ήμουν σε θέση να μπορώ να παίζω και να τραγουδάω σε μικρά μαγαζιά, επέλεξα να βγάζω χρήματα από εκεί ενώ άλλα παιδιά έκαναν άλλες, πολύ πιο δύσκολες, δουλειές με λιγότερα χρήματα. Έτσι αποφάσισα από πολύ μικρός το τι θα κάνω.

Ποιοι είναι οι ερμηνευτές και οι δημιουργοί που θαυμάζεις;
Οι ερμηνευτές που θαυμάζω από μικρός είναι ο Νταλάρας, ο Παπακωνσταντίνου ο Βασίλης, η Γλυκερία, η Αλεξίου, ο Αδαμαντίδης, ο Μίμης Πλέσσας έχει γράψει καταπληκτικά τραγούδια, ο Κουγιουμτζής, ο Τόκας, ο Βαρδής εννοείται. Είναι πάρα πολλοί.

Ποια είναι η σχέση σου με την παραδοσιακή μουσική;
Με τα παραδοσιακή μουσική ήρθα αρκετά κοντά στη σχολή. Εκεί άρχισα να ασχολούμαι με το ούτι και με κάποια άλλα παραδοσιακά όργανα. Δεν μπορώ να πω ότι με αγγίζει και με αντιπροσωπεύει τελείως όμως στα τραγούδια μου, μου αρέσει να υπάρχουν κάποια στοιχεία παράδοσης και να τα παντρεύω με σύγχρονους ήχους.

Πρόσφατα έκανες δυναμική είσοδο στη δισκογραφία με δύο digital singles, το πρώτο με τίτλο «Κόντρα στον βοριά» και πρόσφατα με το δεύτερο «Η μέσα ξενιτιά». Μίλησέ μας για το πώς προέκυψαν τα δύο αυτά τραγούδια, καθώς και για τη συνεργασία σου με τον Άρη Κλεισούρα.
Δεν ήταν κάτι που έγινε τυχαία και από το πουθενά. Πολλά χρόνια παλεύω να μπω σε μία δισκογραφική και να κάνω ένα ξεκίνημα. Πιστεύω πως έγινε με τον καλύτερο και τον πιο αγνό και αληθινό τρόπο. Το πρώτο τραγούδι μου βγήκε εντελώς αυθόρμητα και οι κοντινοί μου άνθρωποι το αγάπησαν με την πρώτη. Αυτοί μου έδειξαν με κάποιο τρόπο τον δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσω. Όταν νιώθεις καλά μέσα σου με αυτό που κάνεις, αυτό πρέπει και να κάνεις. Ο στίχος του τραγουδιού όμως που είχα γράψει είχε αρκετές ασάφειες. Έτσι εντελώς τυχαία βρέθηκε στο δρόμο μου ο Άρης. Έγραψε το στίχο και εκεί ξεκίνησαν όλα. Ακολούθησε η «Μέσα ξενιτιά» και έρχονται πολλά ακόμα όμορφα τραγούδια.

Προτιμάς το ρόλο του ερμηνευτή ή του δημιουργού;
Είναι μία δύσκολή ερώτηση. Νομίζω πως μου αρέσουν και τα δύο πολύ. Περισσότερο όμως με μαγεύει ο ρόλος του ερμηνευτή, γιατί είναι αυτός που μεταφέρει τα συναισθήματα της δημιουργίας στον κόσμο. Θεωρώ πως είναι κάτι πολύ πιο δύσκολο και αυτό είναι που με εξιτάρει. Από την άλλη η δημιουργία σε ηρεμεί, σε κάνει να τα βρίσκεις με τον εαυτό σου, εκφράζεις πράγματα που δεν θα μπορούσες αλλιώς. Είναι ψυχοθεραπεία.

Τι αντιπροσωπεύει για εσένα η σχέση σου με τη μουσική;
Είναι όλη μου η ζωή.

Τι σχέδια και τι όνειρα έχεις για το μέλλον;
Όλα μου τα σχέδια και τα όνειρα, σε αυτή τη φάση, επικεντρώνονται στην ολοκλήρωση του πρώτου μου δίσκου. Ανυπομονώ να παρουσιάσω ζωντανά στον κόσμο τα τραγούδια μου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates