Αλεξάνδρα Γκράβας: «Με φοβίζει ο πόλεμος και οι ανισόρροποι που τον προκαλούν»

«Οι καραόκε εκτελέσεις δεν μου λένε απολύτως τίποτα».
Η mezzo-soprano Αλεξάνδρα Γκράβας πρόσφατα παρουσίασε τη νέα της εργασία Songbook 2 #discoveries.

Με αφορμή αυτήν την κυκλοφορία θα εμφανιστεί στις 3 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μια συναυλία που διοργανώνεται από την ΕΡΤ 3 και είναι ανοικτή για τους τηλεθεατές και τους ακροατές της. Ακολουθεί μια ακόμα εμφάνιση της ερμηνεύτριας στο περίφημο Palais de Beaux Arts στις Βρυξέλλες στις 14 Μαΐου.

Η Αλεξάνδρα Γκράβας μας μίλησε για τη διαδρομή και τα «θέλω» της.

Τι περιλαμβάνει το Songbook 2;
Το Songbook 2 #discoveries είναι μια συλλογή τραγουδιών που ανακάλυψα και αγάπησα τα τέσσερα τελευταία χρόνια στις διάφορες περιοδείες μου ανά τον κόσμο. Από την φύση μου είμαι πολύ περίεργος άνθρωπος και με ενδιαφέρει να δημιουργώ συνεχώς, να ψάχνω μουσικές που θα μπορούσα να τις κάνω «δικές μου». Δεν μου αρκεί να τραγουδάω συνεχώς τα ίδια. Κάθε προορισμός είναι μια καινούρια μουσική πρόκληση. Όσο ποιό μακρινός και εξωτικός, τόσο ποιό ενδιαφέρων για μένα. Έτσι δημιουργήθηκε ένα μεγάλο μέρος του Songbook 2. Τραγουδώ σε έξι γλώσσες (κινέζικα, αραβικά, ισπανικά, ελληνικά, γερμανικά και γαλλικά).

Γιατί συνοδεύεται από τον υπότιτλο Discoveries;
Κάθε CD της σειράς των προσωπικών μου Songbooks έχει μια θεματική ενότητα. Με τον υπότιτλο απλά μπορεί ο ακροατής να ξεχωρίσει καλύτερα τα Songbooks. Σκοπός μου δεν είναι να μείνω στο 1 και 2, αλλά να δημιουργήσω μια μεγάλη συλλεκτική σειρά.

Ποια η «διαφορά» του από το Songbook No1;
Ο υπότιτλος του 1 είναι “On the wings of love”. Η ενορχήστρωση είναι πιο λιτή, πιο minimal. Τραγούδια του έρωτα, γενικώς πιο γνωστά στο ευρύ διεθνές κοινό. Δεν περιέχει τα cultural crossovers με τα ελληνικά κομμάτια όπως είναι στο καινούριο CD #discoveries.

Ποιος ο λόγος των επανεκτελέσων; Τι διαφορετικό νομίζετε ότι προσθέτετε στα τραγούδια, γιατί και με ποια κριτήρια τα επιλέγετε;
Πολύ καλή ερώτηση! Σας ευχαριστώ! Η επανεκτέλεση για μένα έχει μόνο ενδιαφέρον, εάν μπορώ να προσθέσω καλλιτεχνικά κάτι σε αυτό το κομμάτι, αλλιώς δεν έχει νόημα να ασχοληθώ. Μόνο εάν νιώθω την ανάγκη να εκφραστώ μέσα από ένα τραγούδι, όσο γνωστό και πολυτραγουδισμένο και να είναι αυτό, και ξέρω πώς θα δημιουργήσω μια εκτέλεση που δεν την έχουν κάνει άλλοι πριν από εμένα, μόνο τότε θα ασχοληθώ. Οι καραόκε εκτελέσεις δεν μου λένε απολύτως τίποτα. Μετά ο ακροατής αποφασίζει εάν ακούνε κάτι καινούριο και καλό!

Δεν σας ενδιαφέρει να δοκιμαστείτε σε πρωτότυπα έργα;
Ότι αφορά το ελληνικό τραγούδι, ναι ήδη έχω αρχίσει συνεργασίες-το μέλλον είναι μπροστά μας. Μην ξεχνάτε πώς στο παρελθόν γραφτήκαν καινούριες κλασσικές συνθέσεις για την φωνή μου από γνωστούς συνθέτες όπως τον Iάπωνα Junnosuke Yamamoto, τον ελληνοαμερικανικό George Tsontakis, Demosthenis Stephanidis, Achim Burg κ.α.

Ταξιδεύετε σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Πως αντιμετωπίζεται εκεί η «σημερινή Ελλάδα», ο «σημερινός Έλληνας»;
Μας αγαπάνε. Εγώ μόνο θετικές εμπειρίες έχω ! Το 2011/2012 όταν η Ελλάδα ήταν σε όλα τα διεθνές ΜΜΕ με ρωτούσαν πώς είναι τα πράγματα με τους Έλληνες κ.λ.π. Σήμερα δεν είμαστε θέμα πλέον.

Σε μικρή ηλικία αντιμετωπίσατε σοβαρό πρόβλημα με τη φωνή σας. Πως το ξεπεράσετε;
Με απόλυτη πειθαρχία και αφωνία για 1,5 χρόνο. Η παράλυση της φωνητικής μου χορδής στα 16 μου ήταν το αποτέλεσμα μιας χρόνιας φαρυγγίτιδας. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν να μην μιλούν ούτε για μια μέρα. Η αγάπη και η απόλυτη αφοσίωση μου να αποκτήσω πάλι την ικανότητα να τραγουδώ (και να μιλώ) ήταν το μόνο μου κίνητρο! Όσο παράξενο και να ακούγεται, δεν είχα καμία αμφιβολία πώς θα γίνω καλά. Και έγινα.

Τι σημαίνει για εσάς ο Μίκης Θεοδωράκης και το έργο του;
Η αρχή της αγάπης μου για την ελληνική γλώσσα και μουσική, το κίνητρο για να μάθω ελληνικά και η συνειδητοποίηση της ελληνικότητας μου. Μην σας φανεί υπερβολή. Χρωστώ πολλά στο υπέροχο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη/Σεφέρη «Στο Περιγιάλι/Άρνηση». Όταν το πρωτάκουσα, ως παιδί στην Γερμανία, άρχισε το ταξίδι της ανακάλυψης των ριζών μου. Αυτή η υπέροχη μελωδία με λόγια που τότε τα περισσότερα δεν τα καταλάβαινα, μου ακούγονταν μαγικά. Η μόνη μου επιθυμία ήταν να μάθω καλά ελληνικά για να το καταλάβω και να το τραγουδήσω μια μέρα. Τόσο απλά!

Τα επόμενα βήματα;
Συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος και παρουσιάσεις του νέου μου Songbook 2.

Τι σας φοβίζει;
Ο πόλεμος και οι ανισόρροποι που τον προκαλούν.

Μια ευχή;
Ο γιος μου να γίνει ένας άνθρωπος με όραμα και αγάπη, χωρίς να είναι σκλαβωμένος από τα ασήμαντα γύρω μας, που όλο και πληθαίνουν στην παγκόσμια κοινωνία.
Front page
Info:

Alexandra Gravas #discoveries

Παίζουν οι μουσικοί: Πέτρος Μπούρας (πιάνο - μουσική επιμέλεια), Δημήτρης Κουζής (βιολί) και Γιάννης Γιοβάνος (τσέλο).

Παρασκευή, 3 Μαΐου 2019
Ώρα έναρξης 21.00

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Κτίριο Μ2)
Είσοδος ελεύθερη (με αριθμημένες προσκλήσεις)
Πληροφορίες: 2313338502, 2313338513

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates