Λίνα Ροδοπούλου: «Επιδιώκω να ασχολούμαι με είδη που θεωρώ ότι μου ταιριάζουν»

(VIDEO & PHOTOS) Η ερμηνεύτρια συστήνεται στο Ogdoo.gr.
Η Λίνα Ροδοπούλου είναι μια συνειδητοποιημένη ερμηνεύτρια σε όλα τα επίπεδα. Είτε όταν κάποιος τη δει ζωντανά πάνω στη σκηνή, είτε όταν την ακούσει μέσω των δέκα τραγουδιών που υπάρχουν στον πρώτο της προσωπικό δίσκο με τίτλο «Nouvelle passion», σίγουρα καταλαβαίνει ότι είναι μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό. Η παρακάτω συνέντευξη που έγινε με αφορμή την επερχόμενη εμφάνισή της στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» το Σάββατο 25 Μαΐου, έρχεται για να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι, οι άνθρωποι που πιστεύουν πολύ στον εαυτό τους και αγαπούν αυτό που κάνουν, έχουν πολλές πιθανότητες να πετύχουν τους στόχους τους. Πόσο μάλλον αν υπάρχουν τα αυτονόητα, δηλαδή ταλέντο και σεβασμός.

Ας ξεκινήσουμε αυτή τη συνέντευξη μαθαίνοντας κάποια πράγματα για σένα. Σε ποια ηλικία αποφάσισες ότι το τραγούδι είναι το επαγγελματικό σου μέλλον;
Από πολύ μικρή ηλικία, από παιδί θα έλεγα, συνειδητοποίησα ότι το τραγούδι είναι για εμένα μια μεγάλη αγάπη, η οποία πάντα θα με συντροφεύει. Πέρασαν, όμως, αρκετά χρόνια για να αποφασίσω ότι θα αποτελέσει το επαγγελματικό μου μέλλον και αυτό, αφενός γιατί έβλεπα ότι ο χώρος της τέχνης είναι δύσκολος και αρκετά ανταγωνιστικός και αφετέρου, γιατί φοβόμουν ότι, προκειμένου να επιβιώσω σε αυτόν, θα έπρεπε να κάνω εκπτώσεις όσον αφορά στα καλλιτεχνικά μου κριτήρια. Βρέθηκα, λοιπόν, από τα εικοσιπέντε μου και μετά, έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο σπουδών που δεν αφορούσε στη μουσική να σπουδάζω κλασικό τραγούδι και να αποφασίζω την εποχή εκείνη ότι μπορεί να αποτελέσει το επαγγελματικό μου μέλλον.

Ως ερμηνεύτρια, έχεις κατασταλάξει σε ποιο μουσικό είδος και ύφος ανήκεις;
Μέχρι στιγμής, δεν έχω κατασταλάξει σε ένα μόνο μουσικό είδος. Δεν αποκλείω κάτι τέτοιο να γίνει με το πέρασμα του χρόνου, αλλά δεν το κρίνω απαραίτητο, διότι είναι πολλά τα είδη μουσικής που αγαπώ, προερχόμενα από διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά και από διαφορετικές χρονολογικές περιόδους. Είναι, λοιπόν, δύσκολη η επιλογή για εμένα, γιατί μέσα από κάθε είδος εκφράζω και μια διαφορετική πτυχή μου. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι, επαγγελματικά επιδιώκω να ασχολούμαι με είδη που θεωρώ ότι μου ταιριάζουν φωνητικά και ερμηνευτικά. Πάντα προσπαθώντας να έχω έναν ομοιόμορφο ήχο, αλλά και αισθητική, τα οποία θα είναι σύμφωνα με αυτό που πρεσβεύω μουσικά.

Θα μπορούσες να ερμηνεύσεις ένα τραγούδι «έξω από τα νερά» σου; Π.χ. ένα αμιγώς λαϊκό κομμάτι.
Χαίρομαι για την ερώτησή σου, γιατί μου δίνεις την ευκαιρία να εκφράσω μια άποψη που ίσως βρει αρκετούς αντίθετους. Ναι, θα μπορούσα να ερμηνεύσω ένα τραγούδι ανατρεπτικό όσον αφορά στα δικά μου μουσικά δεδομένα. Σε επίπεδο προσωπικής μου ευχαρίστησης, ο κόσμος μπορεί να ακούσει κυριολεκτικά τα πάντα από εμένα. Θεωρώ ότι ένας καλλιτέχνης πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλος και να αναγνωρίζει την ομορφιά σε είδη μουσικής πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Ειδικά ένας επαγγελματίας φωνής (δηλαδή τραγουδιστής), θα πρέπει να έχει την ικανότητα να ερμηνεύει διαφορετικά είδη, γνωρίζοντας τις «ανάγκες» του καθενός. Ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να με αποτρέψει από το να ερμηνεύσω κάτι τέτοιο, θα ήταν ο κίνδυνος να χάσω με αυτό τη μουσική μου ταυτότητα.
Lina Shooting 04.03.19 17 2
Μέσω της μέχρι τώρα επαγγελματικής σου πορείας, έχεις συνεργαστεί με κάποιους πολύ γνωστούς καλλιτέχνες. Για παράδειγμα, με τον Παναγή Μπαρμπάτη και τον Παναγιώτη Μάργαρη. Με ποιους άλλους θα ήθελες να συνεργαστείς στο μέλλον και γιατί;
Και οι δύο αυτοί καλλιτέχνες είναι πολύ αξιόλογοι και έχουν επιτελέσει σπουδαίο έργο ο καθένας στον τομέα του. Μέσω της συνεργασίας μου με τον Παναγή Μπαρμπάτη ως τραγουδίστρια, αλλά και ως βοηθός του στις χορωδίες στον τομέα της μουσικής διδασκαλίας, ήρθα σε επαφή με το μαγικό κόσμο της πολυφωνίας, την οποία εξυπηρετεί το χορωδιακό τραγούδι και απόκτησα αρκετά εφόδια ως μουσικός. Η συνεργασία μου με τον Παναγιώτη Μάργαρη «γέννησε» τον πρώτο προσωπικό μου δίσκο «Nouvelle passion» και με έμαθε να τραγουδάω με πάθος και χωρίς φόβο πάνω στη σκηνή. Είμαι, λοιπόν, χαρούμενη και για τις δύο συνεργασίες, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Στο μέλλον, θα ήθελα να συνεργαστώ τόσο με κάποιον συνθέτη της αισθητικής μου, έτσι ώστε να αναδείξω το έργο του μέσω της φωνής μου, όπως πχ. με την Ευανθία Ρεμπούτσικα που τόσο εκτιμώ, όσο και με κάποιον σπουδαίο ερμηνευτή, τον οποίο θα συμπληρώνω επί σκηνής, όπως για παράδειγμα τον Βασίλη Λέκκα, του οποίου η αισθαντικότητα νιώθω ότι μου ταιριάζει.

Είσαι μητέρα δύο μικρών αγοριών. Εάν τα παιδιά σου δείξουν ότι έχουν κλίση προς τη μουσική, θα τα ενθαρρύνεις; Και αναφέρομαι στην περίπτωση που θα θελήσουν να ασχοληθούν με το χώρο του τραγουδιού.
Ως ένας άνθρωπος, ο οποίος αμφιταλαντεύτηκε χρόνια σχετικά με την ενασχόλησή του με το τραγούδι, έχω να πω ότι, για να είναι κάποιος ευτυχισμένος, οφείλει να ακολουθήσει την καρδιά του και να ασχοληθεί με αυτό που αγαπάει. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα. Εξάλλου, θεωρώ ότι, δύσκολα ξεφεύγουμε από τη μοίρα μας και ειδικά στην τέχνη και το τραγούδι. Όποιος είναι προορισμένος γι’ αυτό, διαθέτοντας το Θείο χάρισμα της μουσικότητας και της καλλιφωνίας, οπουδήποτε αλλού θα δυστυχήσει. Εάν, λοιπόν, τα παιδιά μου δείξουν κλήση, αλλά και επιθυμία για το χώρο του τραγουδιού, θα τα ενθαρρύνω και ούσα η ίδια καλλιτέχνης, θα προσπαθήσω να τα βοηθήσω να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Έχω, όμως, χρέος να τα προειδοποιήσω για τις δυσκολίες, καθώς και να εξασφαλίσω ότι πρώτα θα έχουν αποκτήσει όλα τα απαραίτητα εφόδια γνώσης και τεχνικής, όπως άλλωστε έκανα κι εγώ, έτσι ώστε να έχουν αρκετές διεξόδους στο δύσκολο χώρος της τέχνης.

Στις 25 Μαΐου, θα βρεθείς και πάλι στη σκηνή της Σφίγγας. Μίλησέ μου για αυτήν την παράσταση. Τί τραγούδια θα ακουστούν; Θα είναι διαφορετικά από την προηγούμενη εμφάνισή σου;
Είχα τη χαρά να βρεθώ στη σκηνή της Σφίγγας πριν από ένα μήνα, σε μια ξεχωριστή παράσταση, της οποίας εμπνευστής ήταν ένας σπουδαίος μουσικός, ο Σάββας Ρακιντζάκης, τον οποίο γνωρίζω από τα εφηβικά μου χρόνια και μαζί του έκανα το ντεμπούτο μου επί σκηνής, μόλις 15 χρονών. Μας συνδέει, λοιπόν, μια πολυετής φιλία. Οι δυο μας συμπράξαμε με έναν εξαιρετικό και πολύπλευρο καλλιτέχνη, τον Αλέξανδρο Καψοκαβάδη, σε ένα μουσικό ταξίδι όπου η μουσική φώτιζε τα ανθρώπινα και τα Θεία πάθη. Αυτή τη φορά παρουσιάζουμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Με αφορμή τον πρώτο προσωπικό μου δίσκο, θα ακούσετε τα πιο αγαπημένα γαλλικά τραγούδια, τα οποία θα πλαισιώνουν μελωδίες αγαπημένων Ελλήνων συνθετών, όπως των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Αττίκ κ.α. Δε θα λείψουν τα τραγούδια της Μεσογείου, μια και είναι τελείως ταιριαστά με την ελληνική ιδιοσυγκρασία. Μαζί μου θα είναι τρεις πολύ ταλαντούχοι καλλιτέχνες που αγκάλιασαν αυτή μου την ιδέα. Στην κλασική κιθάρα θα είναι ο Κώστας Παρισιάδης, στο κοντραμπάσο ο Λουκάς Γιαννακίτσας και στο ακορντεόν ο Δημήτρης Κούστας.
lina rodopoulou afisa sfigga
Έχεις προγραμματίσει κάποιες εμφανίσεις για το καλοκαίρι που έρχεται; Αν ναι, πού και πότε;
Όσον αφορά στο καλοκαίρι, θα συνεχίσει η μουσική παράσταση με το σχήμα που μόλις συστάθηκε για το σκοπό αυτό. Άλλωστε, το project αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά και θεωρώ ότι αξίζει να επαναληφθεί αρκετές φορές. Επίσης, η συνεργασία μου με τον Παναγιώτη Μάργαρη είναι ακόμα ανοιχτή και θα οδηγήσει σε κάποιες κοινές εμφανίσεις. Όταν οριστούν οι ημερομηνίες για τα παραπάνω, θα μπορώ να προβώ σε ανακοινώσεις.

Μετά τον πρώτο σου προσωπικό δίσκο που ήδη κυκλοφορεί, υπάρχουν σχέδια για τον επόμενο;
Όπως προαναφέρθηκε, ο πρώτος προσωπικός μου δίσκος με τίτλο «Νουvelle passion» που κυκλοφόρησε φέτος, αποτελείται από δέκα υπέροχα και γνωστά γαλλικά τραγούδια υπό τη μουσική επιμέλεια και τις κιθάρες του Παναγιώτη Μάργαρη. Νιώθω ότι είναι ακόμα νωρίς για να κάνω σχέδια για τον επόμενο, μια και θέλω να απολαύσω αυτή τη δουλειά. Παρόλα αυτά, θα ήταν επιθυμία μου στον επόμενο δίσκο, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι με ελληνικό ρεπερτόριο, να υπάρχουν και τραγούδια σε πρώτη εκτέλεση αυτή τη φορά, αλλά και κάποια διασκευή, μια και ο πλούτος της ήδη υπάρχουσας μουσικής δεν πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτος από εμάς τους καλλιτέχνες.

Υπάρχουν κάποια τραγούδια που όταν τα ακούς, ταξιδεύεις σε όμορφες αναμνήσεις; Αν ναι, πες μου κάποια από αυτά.
Είναι τόσα πολλά τα τραγούδια αυτά που, ειλικρινά, δεν ξέρω ποια να ξεχωρίσω. Το μαγικό με την κάθε μουσική είναι ότι, πάντα μας ταξιδεύει σε κάποιον τόπο και χρόνο διαφορετικό από τον παρόντα και ότι τη συνδέουμε με γεγονότα και διάφορες καταστάσεις της ζωής μας. Η ακρόασή της πολλές φορές αποτελεί αναδρομή στη ζωή μας. Καμιά φορά αυτό είναι και οδυνηρό. Ακούγοντας τις μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι, ταξιδεύω στα παιδικά μου χρόνια. Αργότερα, ακούγοντας τα τραγούδια του Αλκίνοου Ιωαννίδη ή της Δήμητρας Γαλάνη, ταξιδεύω στην ανάμνηση της πρώτης μου συνειδητοποίησης του μεγάλου έρωτα για μένα, δηλαδή της μουσικής. Ακούγοντας το «Χάρτινο το φεγγαράκι», θυμάμαι τη φωνή της μητέρας μου να το τραγουδάει, ενώ ακούγοντας το «Η ζωή μου όλη», θυμάμαι τον πατέρα μου να το ερμηνεύει. Οι στιγμές αυτές είναι ανεκτίμητες.

Αφιέρωσε στους αναγνώστες του Ογδόου έναν πολύ αγαπημένο σου στίχο που σε εκφράζει αυτό το διάστημα...
«Τα δυο χέρια μου... να!
Στα προσφέρω δετά,
για να γύρεις γλυκά το κεφάλι
κ’ η καρδιά μου σκιρτά
κι όλη ζήλεια ζητά
να σου γίνει ως αυτά προσκεφάλι»

Σε ποίηση της Μυρτιώτισσας (κατά κόσμο Θεώνης Δρακοπούλου - Παππά), γιατί νομίζω ότι αξίζει να ζούμε για τις στιγμές όπου το προσκεφάλι μας θα είναι η καρδιά αυτού που αγαπάμε.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates