Η τηλεοπτική ταινία για τον Hendrix που ίσως χάσατε!

Ενώ κοιμόμασταν η τηλεόραση έπαιζε σπάνιο Hendrix!
15/05/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πολύ σημαντικά πράγματα για το φαινόμενο Jimi Hendrix ειπώθηκαν στην καλογυρισμένη βιογραφική ταινία που σπανίως έχει προβάλλει η ελληνική τηλεόραση. Η ταινία που γυρίστηκε το 1973, τρία χρόνια μετά το θάνατό του, προβλήθηκε από την τηλεόραση του Star Tv, δυστυχώς μόνο για ξενύχτηδες, στις 4 τα ξημερώματα ως τις 6 το πρωί - και δεν είναι η πρώτη φορά.

Τα τραγούδια της ταινίας των Τζόι Μπόιντ και Τζον Χεντ, περιέχονται στο διπλό δίσκο που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με τίτλο: Sound Track Recordings From The Film «Jimi Hendrix». Στο ντοκιμαντέρ συμμετείχαν οι Pete Townshend, Mick Jagger, Eric Clapton and Buddy Miles, Lou Reed, φίλοι του και γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Η ταινία εμπλουτίστηκε από σπουδαίες συναυλιακές παρουσίες του Jimi Hendrix, όπως από το Marquee το 1967, ως την τελευταία εμφάνισή του στη Μ. Βρετανία και στο τρίτο Isle of Wight Festival το 1970. Ενδιάμεσα προβλήθηκαν κλασσικές εμφανίσεις του στα μεγάλα φεστιβάλ μουσικής: Monterey (1967), Woodstock (1969), Fillmore East (1969/70) και Berkeley (1970).
Jimi Hendrix
Ας σταθούμε όμως σε μερικά σημαντικά που ειπώθηκαν:

Σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο παρουσιαστής υπαινίχτηκε ότι αν είσαι πλούσιος δεν μπορείς να παίζεις τα blues και ο Jimi Hendrix απάντησε: «Όσο πιο πολλά λεφτά βγάλεις, τόσο πιο πολύ θέλεις να παίζεις τα blues. Τα τραγουδάς για να βγεις από φτώχεια και τη μιζέρια, έτσι όταν πλουτίσεις τόσο περισσότερο τα αγαπάς».

Ένας στενός φίλος του Hendrix: «Οι μαύροι δεν τον θεωρούσαν δικό τους, ούτε οι λευκοί, το μέρη όμως που έπαιζε ήταν γεμάτα!». Διευκρίνισε για τους λευκούς ότι υπήρχε μια καλλιτεχνική κλίκα που δεν τον αποδεχόταν…

Pete Townsend (The Who): «Μια μέρα μου τηλεφώνησε ο Eric Clapton, με τον οποίο δεν γνωριζόμασταν προσωπικά έως τότε, και μου πρότεινε να πάμε σινεμά. Είδαμε μια ιταλική ταινία. Του Eric άρεσε πολύ ο κινηματογράφος. Μετά μιλήσαμε για τον Jimi Hendrix. Έκτοτε κάναμε στενή παρέα όσο ζούσε στην Αγγλία ο Jimi. Νοιώθαμε μια απειλή όσο ζούσε εδώ ο Jimi Hendrix…»

Eric Clapton: «Το πιο καλό που είχε o Jimi Hendrix ήταν η αγαθοσύνη του. Ήταν ευκολόπιστος. Εύκολα μπορούσες να τον ρίξεις».

Dealer: «O Jimi φοβόταν τα ναρκωτικά. Με έβαζε να τα δοκιμάσω μπροστά του, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν θα πάθει κάτι από παρενέργειες».

Στο τέλος της ταινίας, όταν πέφτουν τα γράμματα: «Ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι ο Jimi Hendrix δεν ήταν ποτέ εθισμένος στην ηρωίνη. Πέθανε από αναρρόφηση βαρβιτουρικών».

Μια φίλη του: «Όταν είσαι φτασμένος υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το κοινό. Τότε το κοινό θέλει να είσαι όπως ήσουν πριν έξι μήνες όταν σε είδε. Ο καλλιτέχνης όμως προχωράει, εξελίσσεται. Ο Jimi Hendrix ούτε έπαιζε, ούτε ντυνόταν όπως πριν έξι μήνες. Εκεί υπάρχει το κενό με τον κόσμο…»

Ο δημοσιογράφος ρωτά τον Hendrix: «Σηκώνεσαι το πρωί;». Και ο Jimi απαντά: «Προσπαθώ να σηκωθώ!».

Κρίμα που οι μουσικές ταινίες στο Star προβάλλονται τόσο αργά, για τόσο λίγους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates