Ο Πέτρος Μάρκαρης εξηγεί γιατί λατρεύει τον Σεφέρη

Ο πολυμεταφρασμένος συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης για τον Γιώργο Σεφέρη.
20/03/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr

Ο Πέτρος Μάρκαρης παραχώρησε συνέντευξη στη Λένα Ματσιώρη και την εφημερίδα Καθημερινή (18-3-2018) όπου μεταξύ άλλων μίλησε και για τον Γιώργο Σεφέρη.


Ο πολυδιάστατος δημιουργός πριν λίγες ημέρες εξέδωσε το νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Σεμινάρια φονικής γραφής» από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης».

Σταχυολογήσαμε μερικές στιγμές της συνομιλίας του Πέτρου Μάρκαρη με την Λένα Ματσιώρη:

Και οι ποιητές τι χρειάζονται σ’ έναν μικρόψυχο καιρό;
Φοβερός στίχος. Το πρόβλημα και με τη λογοτεχνία και με την ποίηση είναι ότι ο κάθε συγγραφέας ή καλλιτέχνης όταν ξεκινάει έχει την ψευδαίσθηση ότι η τέχνη, η ποίηση και η λογοτεχνία μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Είναι μια ψευδαίσθηση ή αυταπάτη η οποία δεν ισχύει. Ενας καλλιτέχνης ή ένας συγγραφέας δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Τον διαβρώνει όμως.
Μπορούν να βοηθήσουν τον θεατή ή τον αναγνώστη να θέσει τα σωστά ερωτήματα για τη ζωή, την κοινωνία, την πραγματικότητα. Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά της τέχνης και της λογοτεχνίας στον κόσμο. Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι αυτός ο τρόπος λειτουργίας προϋποθέτει μια κοινωνία η οποία παράγει ερωτήματα, διότι, μη νομίζεις, τα ερωτήματα δεν κάθονται μέσα σου, η κοινωνία σε οδηγεί να βάλεις ερωτήματα, να πεις γιατί αυτό είναι έτσι, γιατί εκείνο είναι αλλιώς, άρα η λειτουργία του καλλιτέχνη και του λογοτέχνη εξαρτώνται από την παραγωγικότητα ερωτημάτων της κοινωνίας. Αν η κοινωνία δεν είναι παραγωγική, ο καλλιτέχνης την έβαψε.

Αυτός είναι ο θίασός μας...
Κοίταξε να δεις εγώ τον Σεφέρη γιατί τον λατρεύω, γιατί έλεγε, έγραφε στίχους οι οποίοι ήταν φοβερά εύστοχοι όχι ως ωραίοι στίχοι αλλά ως βαθύτερος στοχασμός. Ο Σεφέρης ήταν ένας ποιητής ο οποίος υπέφερε πάρα πολύ με την Ελλάδα. Αυτό που είπε κάποτε, όπου κι αν πάω η Ελλάδα με πληγώνει, ήταν πραγματικό, τον πλήγωνε. Δεν ήταν άνθρωπος που σ’ το έδειχνε αλλά μέσα του βαθιά υπέφερε. Κάποια στιγμή είπε αυτό, αυτός είναι ο θίασος, μ’ αυτόν θα παίξουμε και είναι πάρα πολύ σοφό, γιατί να λες οι Ελληνες είναι αυτό, οι άλλοι είναι αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Εληξε.

Και εσείς θα μπορούσατε να πείτε στην Ελλάδα ζω, αυτά είναι τα μεγέθη, μέχρι εδώ, έτσι θα παίξω, δεν το κάνατε...
Οχι, ούτε ο Σεφέρης το έκανε αυτό... Εδώ είναι το κουμπί, η αποδοχή να εμπεριέχει και τη δυναμική της αλλαγής ταυτόχρονα. Αποδέχομαι αλλά και θέλω να αλλάξω. Αποδέχομαι ότι αυτή είναι η πραγματικότητά μου, αλλά αυτό δεν πρέπει να με αποτρέψει από το να θέλω να την αλλάξω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates