«Όλοι κουτσοί στραβοί, θέλουν να ερμηνεύσουν Χατζιδάκι»

Ο Γιώργος Χατζιδάκις μιλά για την «αυστηρή» διαχείριση του έργου του πατέρα του, Μάνου Χατζιδάκι.
Με αφορμή τη συναυλία Μάνος Χατζιδάκις: «Ελλάς η χώρα των ονείρων» & «Τραγούδια από το Θέατρο» που που θα δοθεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, ο Γιώργος Χατζιδάκις παραχώρησε συνέντευξη στη Ναταλί Χατζηαντωνίου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Έθνος Σαββατοκύριακο.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο που ο Γιώργος Χατζιδάκις αναφέρεται στην «κλειστή», όπως χαρακτηρίζει η δημοσιογράφος, διαχείριση των έργων του πατέρα του, Μάνου Χατζιδάκι.

«Δεν είμαι πολύ κλειστός. Εκεί που θεωρώ ότι υπάρχει ταλέντο και μπορούν να αντιμετωπίσουν σωστά το έργο του, συναινώ. Αλλά οι περισσότεροι, δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Συμβαίνει κάτι σαν τον Άγιο Παντελεήμονα: Όλοι κουτσοί στραβοί, θέλουν να ερμηνεύσουν το έργο του…».

Σε ερώτηση για την σύγκριση της διαχείρισης των έργων του Χατζιδάκι σε σχέση με την πιο «ανοικτή» των αντίστοιχων πονημάτων του Μίκη Θεοδωράκη, ο Γιώργος Χατζιδάκις απαντά: «Ουδέν σχόλιον».

Και μετά από νέα ερώτηση, συμπληρώνει:

«Είναι πιο ωφέλιμο (για το έργο), από το να ακούγεται παντού λάθος. Δεν είμαστε όλοι για όλα. Έχει σημασία η αυθεντικότητα. Κι αυτή είναι βασική αρχή για όλα τα πράγματα…»

Όταν η Χατζηαντωνίου τον χαρακτηρίζει αυστηρό, ο Γιώργος Χατζιδάκις απαντά:

«Κι ακόμη πιο αυστηρός είμαι με τους επώνυμους τραγουδιστές. Οφείλουν να αντιμετωπίζουν το έργο του με αυθεντικότητα και σοβαρότητα. Αυτό φανερώνει και το σεβασμό τους».

Όσον αφορά τα πολλά χρήματα που φέρεται να ζητά για την άδεια παρουσίασης των έργων του Μάνου Χατζιδάκι, ο Γιώργος Χατζιδάκις, καταλήγει:

«Αυτό είναι ένα καταπληκτικό επιχείρημα των άλλων, για να με αποδυναμώσουν, να με εκθέσουν και να δικαιολογήσουν τις δικές τους επιθυμίες ως προς την εκμετάλλευση του έργου του Χατζιδάκι. Αν με ενδιέφεραν τα χρήματα, δεν θα αρνιόμουν να βγάλω περισσότερα. Εγώ εννέα στις δέκα φορές αρνούμαι. Κατά συνέπεια δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates