Ο Νταλάρας για τον Καζαντζίδη

«Δεν ζήτησα ποτέ να συγκριθώ μαζί του…Ξέρω τι είμαι».
17/01/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
Το βιβλίο του Θανάση Λάλα «Γιώργος Νταλάρας… και το καλοκαίρι κρυώνω! Μισός αιώνας ελληνικό τραγούδι» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρμός περιλαμβάνει πολύτιμες μαρτυρίες του ερμηνευτή για τη διαδρομή, τις συνεργασίες, τις απόψεις του, προσωπικές στιγμές και επιλογές και άλλα ιδιαίτερα.

Σε αρκετές περιπτώσεις ο Γιώργος Νταλάρας στέκεται στον Στέλιο Καζαντζίδη, τον οποίο αναφέρει ως «δάσκαλό» του, μαζί με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Επίσης περιγράφει παραστατικά το περιστατικό όπου παιδάκι, με «τρεμάμενα πόδια» αντίκρισε το «ζωντανό θρύλο» περνώντας από ακρόαση από την δισκογραφική εταιρεία που ήθελε να δημιουργήσει ο Καζαντζίδης, όπου και τελικά τον απέρριψε.

Στην ερώτηση του Λάλα αν θα τον ενοχλούσε αν κάποιος έβγαινε και έλεγε, καλός ο Νταλάρας αλλά δεν είναι Καζαντζίδης, ο ερμηνευτής-βιογραφούμενος απάντησε:

«Ποιος τα λέει αυτά. Δεν ζήτησα ποτέ να συγκριθώ με τον Καζαντζίδη. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν θα με ενοχλήσει η αλήθεια γιατί πατάω γερά στα πόδια μου. Ξέρω τι είμαι. Τον εαυτό μου θέλω να ξεπεράσω. Δεν θέλω να ξεπεράσω τους άλλους και πόσο μάλλον τον Καζαντζίδη ή τον Μπιθικώτση, τους δασκάλους μου.

Ο Καζαντζίδης είναι ένας άνθρωπος που αγάπησα και θαύμασα όσο λίγους. Ήμαστε κοντά πολλά χρόνια. Με τον ίδιο τρόπο όμως και το ίδιο πάθος αγαπώ και την αλήθεια. Το λέω αυτό γιατί ξέρω ότι πικράθηκε τότε με τη διαμάχη του με τον Νικολόπουλο. Ήταν γνωστό ότι τα περισσότερα τραγούδια του Χρήστου στην ΑΕΠΙ έφεραν και τα δύο ονόματα (ήταν σύνηθες τα παλαιότερα χρόνια να συμβαίνει αυτό και προφανώς δεν έγινε εν αγνοία του Χρήστου, αλλά οι καιροί αλλάζουν όπως και οι νόμοι).

Όταν ο Νικολόπουλος θέλησε να αντικαταστήσει ηθικά την πατρότητα αυτών των τραγουδιών, χωρίς να καταργήσει ή να βλάψει τα οικονομικά δικαιώματα του Στέλιου, έγινε η έκρηξη με τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσματα. Δεν μπορούσα να μην το κάνω. Εγώ κατέθεσα απλά αυτό που γνώριζα, χωρίς να μειωθεί καθόλου η εκτίμησή μου προς αυτόν τον σπουδαίο τραγουδιστή, που υπήρξε ένας θρύλος και συνεχίζει να παραμένει».

Σε επόμενο κεφάλαιο, όταν του ζητείται να χαρακτηρίσει τη φωνή του Καζαντζίδη, ο Νταλάρας απαντά:

«Ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι μοναδικός. Έχει μια πολύ μεγάλη και ζεστή φωνή και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Ο Καζαντζίδης είναι από μόνος του ένα είδος. Τα τραγούδια του είναι βαφτισμένα «Καζαντζιδικά» και κανείς δε μπορεί να τα πλησιάσει. Ορισμένα όμως από αυτά, ένας καλός τραγουδιστής, μπορεί να τα ερμηνεύσει διαφορετικά και όχι μιμούμενος τον Καζαντζίδη».

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates