«Με μια αγκαλιά τραγούδια»… - Οι καλλιτέχνες απαντούν!

(ΔΗΛΩΣΕΙΣ) Λένα Αλκαίου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ευρυδίκη, Γιάννης Σαββιδάκης, Δημήτρης Κοργιαλάς, Ραλλία Χρηστίδου, Ερωφίλη, Μαρία Σουλτάτου,
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ζωή Παπαδοπούλου, Σία Κοσκινά και άλλοι τριάντα καλλιτέχνες επίλεξαν να είναι παρόντες στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώνεται από τη Λυδία Σέρβου και το Web Music Radio την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 στο Θέατρο Πέτρας.

Μοναδικό «εισιτήριο» στη συναυλία θα είναι τα συσκευασμένα τρόφιμα ή τα σχολικά είδη, τα οποία θα δοθούν στα Κοινωνικά Παντοπωλεία και σε άλλους φορείς. Επικοινωνήσαμε με τους περισσότερους συμμετέχοντες, κάνοντάς τους μία και μοναδική κοινή ερώτηση. Κρίνοντας από τις απαντήσεις, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι, οι καλλιτέχνες έχουν μέσα τους ευαισθησία, αγάπη και φροντίδα για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και φροντίζουν όταν τους δοθεί η ευκαιρία να το αποδείξουν μέσω της τέχνης τους. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τι σημαίνει για εσάς αλληλεγγύη και με ποιον τρόπο μπορούν οι καλλιτέχνες να βοηθήσουν στη διάδοσή της;

Γεράσιμος Ανδρεάτος: «Αλληλεγγύη σημαίνει να είσαι παρών και να βοηθάς με όποιον τρόπο μπορείς τον συνάνθρωπό σου όταν αυτός το έχει ανάγκη. Ένας καλλιτέχνης μπορεί να βοηθήσει στη διάδοσή της αφενός με το έργο του, όταν αυτό έχει κοινωνικό χαρακτήρα, ή αλλιώς, παίρνοντας θέση δημόσια υπέρ της. Η συμμετοχή των καλλιτεχνών σε συναυλίες αλληλεγγύης είναι μια πράξη τεράστιας σημασίας, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τον κόσμο που τις υποστηρίζει»

Λένα Αλκαίου: «Αλληλεγγύη είναι να μπορούμε να νιώθουμε τον πόνο και τις ανάγκες του άλλου… Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για αν βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, να δώσουμε σαν καλλιτέχνες το μήνυμα της αγάπης, μέσα από τη μουσική, από τη φωνή μας και να πούμε είμαστε εδώ! Μαζί! Γιατί η μουσική είναι σαν την αγάπη… Μπορεί τα πάντα!»

Μαρία Σουλτάτου: «Αγάπη, σεβασμός, ενότητα, ομαδική συνείδηση, κοινωνική συνοχή... Πάντα οι καλλιτέχνες σε δύσκολες εποχές ένωσαν τη φωνή και την ψυχή τους για να βοηθήσουν όσους το είχαν ανάγκη. Γιατί η μουσική και ο λόγος έχουν μεγάλη δύναμη και δίνουν στους ανθρώπους τον κώδικα επικοινωνίας για αντίσταση σε όσους προσπαθούν να θίξουν την αξιοπρέπεια τους, να κακοποιήσουν το μυαλό και την ψυχή τους. Για το λόγο αυτό θα είμαστε όλοι στο Θέατρο Πέτρας στις 18 Σεπτέμβρη για να ενώσουμε τη φωνή και την ψυχή μας μαζί τους, στέλνοντας ένα μεγάλο μήνυμα ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ…»

Ζωή Παπαδοπούλου: «Τα τραγούδια είναι βάλσαμο. Είναι γιατρικό. Κι εμείς που τραγουδάμε ευλογημένοι που μπορούμε με όχημα τη μουσική μας να βοηθήσουμε, να απαλύνουμε τον πόνο τόσων πληγωμένων συνανθρώπων μας. Το κάνουμε στις 18 Σεπτεμβρίου και όπου και όποτε μας ζητηθεί. Με ένωση μουσική και αγάπη όλα είναι δυνατά!»

Ερωφίλη: «Αλληλεγγύη... μαζί με την αγάπη, το νόημα της ζωής μας... Πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες σε τέτοιες πρωτοβουλίες - εκδηλώσεις. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σαν καλλιτέχνες... Είναι υποχρέωσή μας... Ας αφήσουμε τη μουσική να θεραπεύσει τις ψυχές μας και να μας φέρει πιο κοντά. Οργανώστε όλοι! Κι εμείς εδώ είμαστε!»

Ραλλία Χρηστίδου: «Η αλληλεγγύη είναι τρόπος ζωής για έναν άνθρωπο που επιθυμεί να ζει και να αναζητά όχι μόνο την προσωπική του ευτυχία, αλλά και την ευδαιμονία των γύρω του γνωστών και άγνωστων... Ίσως γιατί πολύ απλά στην πραγματικότητα κανένας άνθρωπος δε μπορεί να είναι πραγματικά ευτυχισμένος αν δε μπορεί να μοιραστεί την ευτυχία του... Άρα πως μπορεί να είναι κάποιος ευτυχισμένος όταν περιτριγυρίζεται από δυστυχισμένους;»

Σπύρος Λάμπρου: «Αλληλεγγύη είναι αγάπη και ανοιχτή καρδιά»

Δώρα Χρυσικού: «Αλληλεγγύη. Να στέκεσαι δίπλα σ' αυτούς που έχουν ανάγκη, όχι πιο πάνω, κοντά τους. Είναι αυτό που διακρίνει το λαό μας στα δύσκολα. Όλοι μια γροθιά για ένα κοινό σκοπό. Μέσω της τέχνης οι καλλιτέχνες, συμπορεύονται με αυτούς που το χρειάζονται, γιατί η τέχνη κατά τη γνώμη μου γίνεται σημαντική κι αποκτά αξία μόνο όταν αγγίζει το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κι ανοίγει δρόμους προς αυτή την κατεύθυνση. Δε νοείται καλλιτέχνης αποκομμένος από τον κραδασμό της κοινωνίας, δε νοείται τέχνη που δεν "κοιτάει" με ευαισθησία και συναίσθηση τον διπλανό. Η Τέχνη δε δίνει λύσεις, δίνει όμως ανάσες και συμβολικά μειώνει την αίσθηση της μοναξιάς και της απομόνωσης. Μ' ένα τρόπο βιώνω και καταλαβαίνω την αλληλεγγύη ως ένα βαθύ νοιάζομαι που δε μένει απλά στα λόγια, γίνεται πράξη και δραστηριότητα»

Γιάννης Νικολάου: «Η αλληλεγγύη είναι το μόνο που έχει μείνει για να θυμίζει την ανθρώπινη υπόσταση μας. Ιερό καθήκον η συμπαράσταση στον συνάνθρωπο. Αύριο μπορεί εμείς να χρειαστούμε βοήθεια. Οι καλλιτέχνες πρέπει να είναι μπροστάρηδες και φάροι φωτεινοί για το κοινωνικό σύνολο»

Λυδία Σέρβου: «Αλληλεγγύη - ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ: “Είναι εκεί δεν μπορώ ν’ αλλάξω με δυο μεγάλα μάτια πίσω απ’ το κύμα από το μέρος που φυσά ο αγέρας ακολουθώντας τις φτερούγες των πουλιών είναι εκεί με δυο μεγάλα μάτια μήπως άλλαξε κανείς ποτέ του. Τί γυρεύετε; τα μηνύματά σας έρχουνται αλλαγμένα ώς το καράβι η αγάπη σας γίνεται μίσος η γαλήνη σας γίνεται ταραχή και δεν μπορώ να γυρίσω πίσω να ιδώ τα πρόσωπά σας στ’ ακρογιάλι. Είναι εκεί τα μεγάλα μάτια κι όταν μένω καρφωμένος στη γραμμή μου κι όταν πέφτουν στον ορίζοντα τ’ αστέρια είναι εκεί δεμένα στον αιθέρα σα μια τύχη πιο δική μου απ’ τη δική μου. Τα λόγια σας συνήθεια της ακοής βουίζουν μέσα στα ξάρτια και περνάνε μήπως πιστεύω πια στην ύπαρξή σας μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι. Έχασε πια το χρώμα αυτός ο κόσμος καθώς τα φύκια στ’ ακρογιάλι του άλλου χρόνου γκρίζα ξερά και στο έλεος του ανέμου. Ένα μεγάλο πέλαγο δυο μάτια ευκίνητα και ακίνητα σαν τον αγέρα και τα πανιά μου όσο κρατήσουν, κι ο θεός μου”. Όλοι μαζί, ενωμένοι, με μια αγκαλιά τραγούδια θα βρεθούμε στις 18 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Πέτρας και θα αποδείξουμε για άλλη μια φορά πως οι ομάδες είναι αυτές που μπορούν να αλλάξουν και να κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο!»

Χρίστος Θεοδώρου: «Η αλληλεγγύη προϋποθέτει πρώτα από όλα τον αλληλοσεβασμό και αφορά στην κατανόηση ότι κανείς δεν είναι ανώτερος από κανέναν, ότι με αγάπη κατανοούμε τα προβλήματα του άλλου και σπεύδουμε να βοηθήσουμε χωρίς οίκτο και επιφανειακή λύπηση. Μια ευγενική χειρονομία είναι μια σκέψη ότι αυτός που χρειάζεται βοήθεια δεν είναι μόνος του, ότι όλοι μας κάποια στιγμή θα χρειαστούμε βοήθεια από κάποιον. Οι καλλιτέχνες οφείλουν να βοηθούν και με την παρουσία τους, η τέχνη τους υποτίθεται ότι ασκεί αυτόματα αυτό το λειτούργημα. Αγάπη, κατανόηση και σεβασμός. Αυτές τις χιλιοφθαρμένες λέξεις οφείλουμε να τις κοιτάξουμε ξανά και να τις ξανά-εννοήσουμε πραγματικά»

Βικτωρία Ταγκούλη: «Αλληλεγγύη, αγάπη, σεβασμός! Πόσο κοντινές με την Τέχνη είναι αυτές οι έννοιες και πόσο ανάγκη τις έχουμε για να ζούμε καλά. Πόσο ομορφότερος θα ήταν ο κόσμος αν από απλές λέξεις τις εφαρμόζαμε και στην καθημερινότητά μας! Οι καλλιτέχνες πρέπει να είναι πάντα εκεί σε τέτοιες κινήσεις, γιατί η θέση τους και το λειτούργημά τους είναι αυτό ακριβώς. Βοηθά την ανάπτυξη της ψυχής καταρχήν και μετά πρέπει όλοι μας να στηρίζουμε και να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας με αγάπη!»

Νίκος Αβαγιανός: «Αλλήλους εγγίζω. Ακουμπώ τους άλλους. Με όποιον τρόπο μπορώ και βέβαια ποτέ με σκοπιμότητα ως ανταπόδοση, γιατί αυτό πηγάζει από μέσα μας ως κίνηση βοήθειας προς συνανθρώπους που έχουν πιότερη ανάγκη από μένα. Συνήθως η λέξη αλληλεγγύη, αλλά και η έννοιά της, παρεξηγούνται και παρερμηνεύονται. Ωστόσο παραμένει ως αγνή πρόθεση από κάποιον να προσφέρει από όποιο μετερίζι μπορεί και δύναται. Τέλος, θα ήθελα να πω ότι καλό θα ήταν και εμείς οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουμε σ' αυτήν τη λαμπρή εκδήλωση, πέρα από την προσφορά της παρουσίας μας και την κατάθεση ψυχής μας να φέρουμε όλοι κάτι που θα βοηθήσει και ουσιαστικότερα τον σκοπό της εκδήλωσης»

Σία Κοσκινά: «You have never really lived until you have done something for someone who can never repay you». (Μετάφραση: «Δεν έχεις ζήσει πραγματικά μέχρι να κάνεις κάτι για κάποιον που δε θα μπορεί ποτέ να στο ανταποδώσει»)

Μόρφω Τσαϊρέλη: «Αλληλεγγύη στην προκείμενη περίπτωση είναι ο αυθορμητισμός που διακατείχε όλους αυτούς τους συναδέλφους καλλιτέχνες, στο να απαντήσουμε και να συμμετέχουμε σε μια τέτοια εκδήλωση, για έναν τέτοιο σκοπό, χωρίς ηθικό ή άλλο "κόστος", χωρίς άλλο κίνητρο από το να δώσουμε ένα μικρό δείγμα της ψυχής και της τέχνης μας... Να πάμε κόντρα στο "Πρόσωπο του Τέρατος" που ευτυχώς δεν του μοιάζουμε... Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Λυδία Σέρβου και στους υπόλοιπους διοργανωτές για το κάλεσμα. Εύχομαι στον κόσμο που θα έρθει και θα συνδράμει, να ευχαριστηθεί τραγούδια και ήχους»

Φωτεινή Σαββατιανού:«Αλληλεγγύη! Είναι το με νοιάζει για «τον διπλανό μου» που δοκιμάζεται και με χρειάζεται. Είναι το ΕΜΕΙΣ! Είναι το Μαγικό ΜΑΖΙ που κάνει Θαύματα! Οι καλλιτέχνες ήρθε ο καιρός να τα ιεραρχήσουμε και σας ευχαριστούμε που μας δίνετε αυτήν την ευκαιρία! Σε καιρούς με τόσο υστέρημα, φτιάχνουμε περίσσευμα! Από το περίσσευμα της Αγάπης μας να δίνουμε, λοιπόν, αυτό γεννά και μεγαλώνει την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για να δημιουργήσουμε Περίσσευμα σε ΟΛΑ, ΗΘΙΚΑ & ΥΛΙΚΑ!»

Λένα Φίλιππα: «”Σε Σκοτεινούς Καιρούς
Δε θα λένε: Τον καιρό που η βελανιδιά τα κλαδιά της ανεμοσάλευε. Θα λένε: Tον καιρό που ο μπογιατζής τσάκιζε τους εργάτες.
Δε θα λένε: Τον καιρό που το παιδί πετούσε βότσαλα πλατιά στου ποταμού το ρέμα. Θα λένε: Τον καιρό που ετοιμάζονταν οι μεγάλοι πόλεμοι.
Δε θα λένε: Τον καιρό που μπήκε στην κάμαρα η γυναίκα. Θα λένε: Tον καιρό που οι μεγάλες δυνάμεις συμμαχούσαν ε ν ά ν τ ι α στους εργάτες.
Mα δε θα λένε: Ήτανε σκοτεινοί καιροί. Θα λένε: Γιατί σωπαίναν... οι Ποιητές τους;” Μπέρτολτ ΜΠΡΕΧΤ (1937). Γι' αυτό θα είμαστε όλοι εκεί στο Θέατρο Πέτρας στις 18 Σεπτεμβρίου... Γιατί οι καλλιτέχνες πρέπει να «μιλάνε»! Γιατί οι καλλιτέχνες έχουν υποχρέωση να «μη σωπαίνουν»...

Αλέξανδρος Γιαννούσης: «Αλληλεγγύη είναι η αντίληψη πως πίσω από τις πράξεις και τις προθέσεις μας, κρύβεται ο άνθρωπος ως σκοπός και ποτέ ως μέσο. Οι ενέργειές μας να μην αποβλέπουν στο προσωπικό κέρδος, αλλά στην προώθηση του κοινωνικού συμφέροντος. Είναι η προσφορά βοήθειας και υποστήριξης στον συνάνθρωπό μας, χωρίς υστεροβουλία, αλλά με ειλικρίνεια, συνέπεια και σεβασμό. Οι πνευματικοί άνθρωποι εν προκειμένω οι καλλιτέχνες, εκφράζουν μέσα από τα έργα τους την αναγκαιότητα επικράτησης του ανθρωπισμού. Οι μορφές τέχνης, έχοντας κύρια θέματά τους την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, ευαισθητοποιούν τον συνάνθρωπο, αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον, ξυπνούν συνειδήσεις και μεταλαμπαδεύουν αξίες και ιδανικά»

Μάριος Αλουπός: «Όλοι για έναν και ένας για όλους... αυτό εστί Αλληλεγγύη! Το ισχυρό όπλο και το θεμέλιο για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο αύριο. H τέχνη έχει την δύναμη να βοηθάει αποτελεσματικά στην επίτευξη της αλληλεγγύης, γιατί είναι πηγαία και ευαισθητοποιεί!»

Νάνσυ Φραγκογιαννάκη: «Είναι παρεξηγημένη λέξη η αλληλεγγύη, ενώ στην πραγματικότητα, είναι η πιο όμορφη λέξη μετά την αγάπη. Είναι η "εγγύηση" που δίνεις στον συνάνθρωπό σου ότι θα 'σαι δίπλα του με όποιον τρόπο μπορείς... Οι άνθρωποι που υπηρετούν την Τέχνη, βάζουν το δικό τους λιθαράκι επιτυγχάνοντας να μεταδώσουν το μήνυμα ότι στο τέλος της ημέρας σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος»

Κατερίνα Παπακωνσταντίνου: «Συνείδηση, ανθρωπιά, λόγος ύπαρξής μου. Όσο για τη διάδοσή της, η βάρκα είναι η ίδια μας η τέχνη»

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!