Μαρίζα Κωχ: «Το ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε τροχοπέδη στον ελληνικό πολιτισμό»

«Οι 9 στους 10 πολιτικούς έχουν λερωμένη τη φωλιά τους».

Η Μαρίζα Κωχ παραχώρησε συνέντευξη στην Έμυ Ντούρου και το Documento.

Αφορμή της συνομιλίας τους το σμίξιμο της ερμηνεύτριας και δημιουργού με τη Νένα Βενετσάνου κάθε Σάββατο, έως και τις 23 του μήνα, στη μουσική σκηνή Trii Art Hub στο Κουκάκι, σε ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο με σημείο αναφοράς το βιβλίο της Κωχ, «Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης».

Σας μεταφέρουμε ένα μικρό απόσπασμα της συνέντευξης:

Γιατί σήμερα με όλα αυτά που ζούμε δεν έχουμε πολιτικό τραγούδι;
Γιατί δεν υπάρχει συνείδηση. Όλο αυτό έχει ρίζες στη μεταπολίτευση. Εκτός από τους συνειδητοποιημένους ανθρώπους, οι άλλοι ήταν εξ’ αγχιστείας προοδευτικοί. Δεν το λέω για να κατακρίνω κανέναν αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Όταν ξαφνικά βρεθήκαμε σε μια τουριστική έξαρση με το σιρτάκι ντανς να είναι το μόνο που έχουμε να πουλήσουμε ήρθε το ΠΑΣΟΚ. Έκανα κάθε καλοκαίρι συναυλίες στην Ελλάδα γιατί είχα πάντα ένα συγκρότημα που έπρεπε να διατηρώ. Στην ακμή του ΠΑΣΟΚ και σε όλη του τη διαδρομή έζησα όλα τα καλοκαίρια της ζωής μου μέσα στον λαϊκισμό. Γήπεδα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς αισθητική, χωρίς καμία απαίτηση του κόσμου και ενώ τραγουδάς ένα ρεπερτόριο που το πιστεύεις να πρέπει να το εξελίξεις οπωσδήποτε σε χορό. Το ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε τροχοπέδη στον ελληνικό πολιτισμό. Με τα χρόνια οι άνθρωποι έγιναν απολιτικοί, έπεσαν οι αξίες, τα πρότυπα.

Στις απολιτίκ γενιές δεν ρίζωσε και ο φασισμός;
Ναι, φταίει και το γεγονός ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους πολιτικούς μας. Δεν αναφέρομαι σε όλους. Οι εννιά στους δέκα όμως έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Μακάρι ο καθένας να διεκδικεί το ένα δέκατο και να είμαστε εμείς λάθος. Μακάρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates