«Παίζω κλαρίνο ακόμη και σε κηδείες…»

«Ένα µοιρολόι που αφήνει παραγγελία ο θανών και η οικογένειά του εκπληρώνει την επιθυµία του».

Ο Κώστας Βέρδης, σολίστ στο κλαρίνο και δημιουργός της Κοµπανία Βέρδη, με έδρα πλέον τα Γιάννενα παραχώρησε συνέντευξη στην Έμυ Ντούρου και το Documento.

Η Κοµπανία Βέρδη έχει οικογενειακό χαρακτήρα αφού πριν από δέκα χρόνια, εντάχθηκαν στο σχήµα οι δυο γιοι του Κώστα, ο Μιχάλης στο λαούτο και ο Στέφανος στο βιολί.

Σας μεταφέρουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνομιλίας του μουσικού με την ικανή δημοσιογράφο, που σχετίζεται με τα Ηπειρώτικα Μοιρολόγια και γενικότερα την Ηπειρώτικη Μουσική που τελευταία επανακαλύπτεται ολοένα και πιο δυναμικά και «δοξάζεται» αναλόγως σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης…

Πού παίζετε συνήθως;
Σε όλων των ειδών τις κοινωνικές εκδηλώσεις, ακόµη και σε κηδείες, όσο κι αν ακούγεται περίεργο.

Φαντάζοµαι ότι εκεί παίζετε µοιρολόγια.
Ακριβώς. Ένα µοιρολόι που αφήνει παραγγελία ο θανών και η οικογένειά του εκπληρώνει την επιθυµία του.

Με την πάροδο του χρόνου τι αλλαγές έχετε δει στα πανηγύρια;
Είναι κάποια χωριά, κάποια τοπικά διαµερίσµατα που κρατάνε το ύφος και το ήθος αναλλοίωτα. Κάποια άλλα έχουν αλλάξει σε ό,τι αφορά το θέµα του ρεπερτορίου. Η περιοχή του Πωγωνίου, για παράδειγµα, όπου δουλεύουµε περισσότερο, κρατάει ακόµη, δεν έχει υποστεί σηµαντικές αλλαγές ή αλλοιώσεις.

Τα τελευταία χρόνια η ηπειρώτικη µουσική φαίνεται ότι αφορά ευρύ κοινό εκτός συνόρων. Ενα από τα πρόσφατα παραδείγµατα είναι και η απήχηση του βιβλίου του Κρίστοφερ Κινγκ.
Όντως. Χαίροµαι που ένας άνθρωπος από µια τόσο µακρινή χώρα ασχολήθηκε µε τη δική µας µουσική. Με τον Κρίστοφερ Κινγκ που έγραψε το «Ηπειρώτικο µοιρολόι» συνεργαστήκαµε στενά τα δυο τρία τελευταία χρόνια, συζητήσαµε άπειρα πράγµατα και κάναµε πολλά µαζί πάνω στην παραδοσιακή µουσική. Πριν από λίγο καιρό η Κοµπανία Βέρδη συµµετείχε σε µια εκποµπή για την παραδοσιακή µουσική που γυρίστηκε για το BBC. Επίσης, πριν από λίγες µέρες ταξιδέψαµε στο Λος Άντζελες για να συµµετάσχουµε στο 43ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Χορωδιακής Μουσικής FDF, όπου και κατακτήσαµε το πρώτο βραβείο. Συγκινήθηκα πολύ βλέποντας 4.000 ελληνόπουλα να χορεύουν µε παραδοσιακές στολές.
aaklarine
Στις εµφανίσεις σας στο εξωτερικό έρχονται ξένοι ή µόνο Ελληνες της διασποράς;
Όχι απλώς έρχονται ξένοι, αλλά είναι και βαθείς γνώστες της ελληνικής µουσικής, τόσο που δεν το φαντάζεται κανείς. Προτού επιστρέψουµε από την Αµερική έγινε µια συνεστίαση σε µια ελληνική εκκλησία. Σας πληροφορώ ότι το ένα τρίτο, για να µην πω οι µισοί από τους συµµετέχοντες, ήταν Αµερικανοί. Απ’ ό,τι έµαθα από τους διοργανωτές, είναι και οι πιο τακτικοί πελάτες στις ελληνικές παραδοσιακές βραδιές.

Αν σας ζητούσα να συνοψίσετε την ηπειρώτικη µουσική σε µια λέξη, ποια θα ήταν;
∆έος.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates