Η Κατρίν Ντενέβ για την σεξουαλική παρενόχληση: «Αφήστε τους άντρες να ενοχλούν»

Μαζί με 100 επιφανείς Γαλλίδες καταγγέλλουν τον πουριτανισμό και επιτίθονται κατά των φεμινιστικών εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Κατρίν Ντενέβ, ντίβα του γαλλικού αλλά και του παγκόσμιου σινεμά χαρακτηρίζει «κυνήγι μαγισσών» που απειλεί τη σεξουαλική ελευθερία το «κύμα καταγγελιών» για σεξουαλική παρενόχληση κατά των ανδρών.

Η Ντενέβ έχει μαζί της 100 επιφανείς Γαλλίδες που συνυπογράφουν την ανοικτή επιστολή τους που δημοσιεύεται στη Le Monde. Σε αυτήν κατακεραυνώνουν τις φεμινιστικές εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως αυτές των #MeToo και #BalanceTonPorc, τονίζοντας πως εξαπέλυσαν ένα «κύμα πουριτανισμού».

«Ο βιασμός είναι έγκλημα, αλλά το να προσπαθήσεις να αποπλανήσεις κάποιον έστω και επίμονα ή αδέξια δεν είναι. Άνδρες τιμωρήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες ή αποπέμφθηκαν από τις δουλειές τους μόνον και μόνον επειδή άγγιξαν ένα γόνατο ή προσπάθησαν να κλέψουν ένα φιλί», αναφέρει η επιστολή, που διχάζει με την τολμηρή της θέση κόντρα στο ρεύμα που έχει διαμορφωθεί.

Οι συγγραφείς, καλλιτέχνιδες και ακαδημαϊκοί που υπογράφουν την επιστολή στην οποία πρωτοστατεί η Ντενέβ, δηλώνουν ότι «μια νόμιμη διαμαρτυρία κατά της σεξουαλικής βίας που υφίστανται γυναίκες, ιδιαίτερα στην επαγγελματική τους ζωή μετετράπη σε κυνήγι μαγισσών που αντί να βοηθήσει τις γυναίκες αυτή η φρενίτιδα... ουσιαστικά βοηθά τους εχθρούς της σεξουαλικής ελευθερίας - θρησκευτικούς εξτρεμιστές και αντιδραστικούς του χειρίστου είδους».

Και συνεχίζει η επιστολή:

«Ως γυναίκες δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας σε αυτόν τον φεμινισμό, ο οποίος πέρα από την καταδίκη της κατάχρησης εξουσίας παίρνει το πρόσωπο του μίσους εναντίον των ανθρώπων και της σεξουαλικότητας.

Οι γυναίκες έχουμε επαρκή επίγνωση ότι η σεξουαλική επιθυμία είναι από τη φύση της άγρια και επιθετική. Αλλά έχουμε επίσης την ικανότητα να μην συγχέουμε μια αδέξια προσπάθεια με μια σεξουαλική επίθεση.

Το κύμα εκκαθάρισης φαίνεται να μην γνωρίζει κανένα όριο... Λογοκρίνουμε ένα γυμνό του Έγκον Σίλεσε σε μια αφίσα... ζητάμε την ακύρωση μιας ρετροσπεκτίβας των έργων του Ρομάν Πολάνσκι... ένας ακαδημαϊκός βρίσκει το φιλμ «Βlow - up» του Μικελάντζελο Αντονιόνι μισογυνιστικό και απαράδεκτο...

Πάνω απ' όλα συνειδητοποιούμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι μονολιθικός: μια γυναίκα μπορεί να ηγηθεί μιας επαγγελματικής ομάδας και ταυτόχρονα να απολαύσει το να είναι το σεξουαλικό αντικείμενο ενός άνδρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι "τσούλα" ούτε άθλια συνεργός της πατριαρχίας...».

Να σημειώσουμε πως η Ντενέβ είχε προκαλέσει και πάλι πρόσφατα την κοινή γνώμη, όταν τον περασμένο Μάρτιο εξέφρασε την υποστήριξή της προς τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, που καταζητείται στις ΗΠΑ για το βιασμό μιας 13χρονης το 1977.

Η Ντενέβ έχει δηλώσει σε τηλεοπτική συνέντευξή της ότι πάντα θεωρούσε «υπερβολική τη λέξη βιασμός, υπό τις περιστάσεις».

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates