Τα κατορθώματα της φωνής του Captain Beefhart!

Έχουν μείνει ιστορικά καθώς δεν… μαζευόταν, είχε την ικανότητα να «πιάνει» τρεισήμισι οκτάβες
23/01/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
O Captain Beefhart μπορεί από τις αρχές της δεκαετίας του ‘ 80 να είχε εγκαταλείψει τη μουσική και να ασχολήθηκε με τη ζωγραφική ως το τέλος του, ωστόσο παραμένει πιο γνωστός για το μουσικό του έργο και ιδιαίτερα για τις ασυναγώνιστες φωνητικές δυνατότητές του.

Τα κατορθώματά του έχουν μείνει ιστορικά καθώς η φωνή του δεν… μαζευόταν, είχε την ικανότητα να «πιάνει» τρεισήμισι οκτάβες κι έσπαγε κρυστάλλινα ποτήρια για πλάκα! Κατά τη διάρκεια της εμβληματικής ηχογράφησης του πρώτου δίσκου του «Safe As Milk» το 1967 και συγκεκριμένα τη στιγμή που τραγουδούσε το «Electricity», η φωνή του κατέστρεψε το μικρόφωνο, αξίας 1200 δολαρίων, μάρκας Telefunken!

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του περιβόητου πειραματικού δίσκου του «Trout Mask Replica», o οποίος ηχογραφήθηκε στο σπίτι του σε παραγωγή του Frank Zappa, ζήτησε από την εταιρία του να πληρώσει ένα ειδικό δενδρολόγο για να προφυλάξει τα δέντρα γύρω από το σπίτι του, επειδή σύμφωνα με τον ίδιο, η φωνή του τα «τρομοκρατούσε» και τα μάρανε!

Φυσικά η εταιρία του αρνήθηκε, αλλά ο Captain δεν το έβαλε κάτω. Κάλεσε έναν ειδικευμένο δενδρολόγο, ο οποίος έριξε φάρμακο και περιποιήθηκε τα δέντρα! Μετά, ο Captain τον έστειλε να πληρωθεί από τη δισκογραφική εταιρία του…
Captain Beefheart 2
Το πραγματικό όνομα του Καλιφορνέζου, ολλανδικής καταγωγής λόγω του πατέρα του, ήταν Ντον Βαν Βλιτ (15 Ιανουαρίου 1941 - 17 Δεκεμβρίου 2010). Από μικρός έδειξε κλίση για τη ζωγραφική, αλλά δεν βοηθήθηκε από το οικογενειακό του περιβάλλον να καλλιεργήσει το ταλέντο του. Έτσι στράφηκε στη μουσική όταν γνώρισε τον Frank Zappa στη σχολή καλών τεχνών του Λάνκαστερ και συνεργάστηκαν την ίδια περίοδο, υιοθετώντας το ψευδώνυμο Captain Beefhart. Η μουσική του πορεία ξεκίνησε το 1966 όταν σχημάτισε τους Captain Beefheart & His Magic Band και υπέγραψε συμβόλαιο στην A&N.

Με τον Frank Zappa και τους Mothers συνεργάστηκαν στο δίσκο «Bongo Fury», το 1975, που περιείχε ζωντανές ηχογραφήσεις από τη συναυλία τους στο Όστιν του Τέξας, αλλά και στούντιο ηχογραφήσεις που έγιναν τον Ιανουάριο του 1974. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1969 όταν ο Captain Beefhart έκανε φωνητικά στο κομμάτι «Willie The Pimp» του Zappa για το θρυλικό άλμπουμ «Hot Rats».
Captain Beefheart
Με τη ζωγραφική ασχολούνταν παράλληλα με τη μουσική του καριέρα και μάλιστα φιλοτεχνούσε ο ίδιος τα εξώφυλλα των δίσκων του, επηρεασμένος από τον εξπρεσιονισμό με πολλές επιρροές από το έργο του Φραντς Κλαιν. Το 1982 εγκατέλειψε τη μουσική και αφοσιώθηκε στη ζωγραφική. Μικρός επίσης έφτιαχνε γλυπτά. Η προσθήκη του Βαν στο όνομά του Ντον Βαν Βλιτ, λέγεται ότι έγινε για να τονίσει την ολλανδική καταγωγή του και την παράδοση των Ολλανδών ζωγράφων. Ξεκίνησε να παίζει φυσαρμόνικα επηρεασμένος από τα blues και μετά σαξόφωνο όταν ανακάλυψε τον John Coltrane. Η μουσική του ήταν ακατανόητη για το ευρύ κοινό, κέρδισε όμως τους κριτικούς και είχε κυρίως blues - rock επιρροές, ενώ ο στίχος του ήταν αντισυμβατικός.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates