Σαν σήμερα έφυγε ένας από τους Θεούς του μπουζουκιού

Συνεργάστηκε με τους καλύτερους, επηρέασε το σύμπαν του λαϊκού τραγουδιού.
Μεγάλη σημαία ο Γιάννης Παλαιολόγου και με γερή ρίζα. Γιός της αδελφής του Μάρκου Βαμβακάρη, Ρόζας… Ο «μέντοράς» του όμως ήταν ο άλλος Βαμβακάρης, ο Αργύρης, προσωπικότητα και παικταράς, που τον στερηθήκαμε εμείς και τον χάρηκε η Αμερική.

Ο Παλαιολόγου είναι ένα «κομβικό» όνομα για το μπουζούκι και του χειριστές του. Ο τρόπος παιξίματός του επηρέασε και επηρεάζει ακόμη και σήμερα τους ομότεχνούς του. Έγραψε ιστορία στην δισκογραφία και το πάλκο συνεργαζόμενος με κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές (Καζαντζίδη, Διονυσίου, Αγγελόπουλο, Γκρέυ, Λύδια, Ζαγοραίο, Βοσκόπουλο, Μαργαρίτη, Παπαδοπούλου κ.ά.) αλλά και ελάσσονες… τους οποίος συχνά «ξελάσπωνε» με τα ντουζένια του.

Ο αριστερόχειρας Παλαιολόγου στο πάλκο λειτουργούσε ως πρωταγωνιστή, ισότιμος με τους ερμηνευτές ακόμη και στα χρόνια του ’70 και του ’80 όπου οι τελευταίοι ήταν οι απόλυτοι αστέρες της σκηνής.

Υπήρχε κόσμος που τον ακολουθούσε πιστά, του έστελναν λουλούδια, φωτογραφίζονταν μαζί του, τον αποθέωναν στα σόλα και τις εισαγωγές του που στόλιζαν στα προγράμματα,

Η «τεχνολογία» ευτυχώς έσωσε τέτοιες στιγμές και στο youtube κυριολεκτικά γίνεται «πάρτι» με την περίπτωσή του και το άλα ούτι παίξιμό του το οποίο και επέβαλλε. Όμως ο Παλαιολόγου δεν έπαιζε μόνον έτσι, και όταν το έπραττε το έκανε με τη ξεχωριστή προσωπικότητά του και το τεράστιο χάρισμά του. Άλλωστε τα «καλά του χρόνια» συνέπεσαν με την περίοδο που του μπουζούκι ήταν βασιλιάς στη νύχτα και το στούντιο, κι ο κόσμος ήθελε ν’ ακούσει πενιές και μαχητικούς-βιρτουόζους μπουζουξήδες να «τα χώνουν».

Στο στούντιο ο Παλαιολόγου κινούνταν πάντα στα όρια και το ύφος των τραγουδιών. Το παίξιμό του ομορφαίνει τεράστιες και διαχρονικές επιτυχίες. Συνέθεσε κι αυτός λίγα αλλά γερά σουξέ. Τα παραπάνω γράφτηκαν γιατί αρκετοί «αδέξιοι», καλύπτουν τις αδυναμίες τους, ντε και καλά μιμούμενοι τον live τρόπο του. Περαστικά τους! Οι σπουδαίοι παίχτες, του χτες και του σήμερα, υποκλίθηκαν και υποκλίνονται στο μεγαλείο του.

Ο Γιάννης Παλαιολόγου έσβησε στις 11/7/2008 σε ηλικία 64 ετών.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates