Ποιος ήταν ο Ζακ Ιακωβίδης

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης άφησε πίσω του πλούσιο έργο, που περιλαμβάνει εκατοντάδες τραγούδια.
03/12/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Μαριάννα Μπάτη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο συνθέτης του ελαφρού τραγουδιού, της επιθεώρησης και του αρχοντορεμπέτικου, Ζακ Ιακωβίδης, γεννήθηκε το 1925 και ήταν εβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη, με πατέρα έμπορο, που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα πουλώντας οικιακά και γραμμόφωνα. Στην κατοχή όλη η οικογένεια συνελήφθη από τους Γερμανούς και εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέλσεν. Έζησε σε φριχτές συνθήκες και επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα μετά από τρία βασανιστικά χρόνια.

Ο Ζακ Ιακωβίδης βραβεύτηκε στα Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του 1962 και του 1966 και κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο της «πρώτης Ολυμπιάδας Τραγουδιού» (1967) με το τραγούδι «Πού να ‘ναι ο ίσκιος σου Θεέ» καθώς και το Α΄ βραβείο του 17ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1978) με το τραγούδι «Κράτα με» (συν-βράβευση με το τραγούδι «Ετούτη την ώρα ας γίνουμε ένα» του Γ. Πετρίτση). Οι μουσικές του σε τηλεοπτικές σειρές σαν το «Λούνα Παρκ» του Γιάννη Δαλιανίδη τη δεκαετία του 1970 και τη «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου και πολλές επιθεωρήσεις, άφησαν εποχή. Διηύθυνε για πολλά χρόνια την Ελαφρά Ορχήστρα του τότε ΕΙΡ.

Ένα από τα πιο πολυτραγουδισμένα μέχρι σήμερα τραγούδια, «Το πουλί» ή η «Κανάρα» όπως είναι περισσότερο γνωστό, φέρει τη συνθετική υπογραφή του, σε στίχους του Μιχάλη Γαβριηλίδη και έχει τη δική του, ξεχωριστή ιστορία

Ο Ζακ Ιακωβίδης έγραψε το πρώτο του τραγούδι σε στίχους του Μίνου Μάτσα.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήταν η «Αγαπούλα» με τον Φώτη Πολυμέρη.

Ακολούθησαν συνεργασίες με σπουδαία πρόσωπα του πενταγράμμου, αλλά και του θεάτρου, όπως οι Κούλα Νικολαΐδου, Νίκος Γούναρης, Τώνης Μαρούδας, Μαριάνα Χατζοπούλου, Ρένα Βλαχοπούλου, Παμέλα, Σοφία Βέμπο, Μαίρη Λίντα, Τζένη Βάνου, Τόλης Βοσκόπουλος, Δάκης, Δημήτρης Μητροπάνος και πολλοί άλλοι.

Ξεχωριστή η συνάντησή του με το Γιάννη Πάριο, στο τραγούδι «Την αγαπούσα παραδέχομαι», σε στίχους του Πυθαγόρα…

…αλλά και με τον Τόλη Βοσκόπουλο & τη Δούκισσα, στο «Σαν της γαρδένιας τον ανθό» σε στίχους Ηλία Λυμπερόπουλου, μεταξύ άλλων.

Τον Φεβρουάριο του 2011 τιμήθηκε στον Παρνασσό για την προσφορά του στον πολιτισμό από τον Σύλλογο Φίλων της Ελαφράς Μουσικής.

Η βιογραφία του συνθέτη, γραμμένη από τον Κώστα Παπασπήλιο με τίτλο «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εμπειρία εκδοτική.
 
Ο Ζακ Ιακωβίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, στις 3 Δεκεμβρίου του 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates