Όταν ο Νότης Σφακιανάκης ερμηνεύει έναν κλασικό του λαϊκού!

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ο Νότης Σφακιανάκης ξέρει να δείχνει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο την αγάπη και εκτίμησή του στους σπουδαίους δημιουργούς.
Παρ’ ότι στη μέχρι τώρα πορεία του ο Νότης Σφακιανάκης έχει αποδείξει πως δεν τραγουδάει τα ονόματα των δημιουργών αλλά ερμηνεύει πρωτίστως τα τραγούδια τους. Αυτό είναι ο σκοπός και η φροντίδα του. Να υπηρετήσει όσο καλύτερα μπορεί τον λόγο και τη μελωδία που του ταιριάζουν. Μια ξεχωριστή περίπτωση όμως, ακούει στο όνομα Τάκης Σούκας.

Ο Νότης Σφκακιανάκης, προσεγγίζοντας το παλιό ρεπερτόριο κατάφερε να αναδείξει τραγούδια που ο χρόνος έχει «μετριάσει» τη δυναμική τους. Ως αυθεντικός πρωταγωνιστής τα επανέφερε στο προσκήνιο με αξιώσεις. Είναι άλλωστε γνωστό πως γνωρίζει πολύ καλά το κλασικό ελληνικό ρεπερτόριο και όχι μόνο.

Ήδη από το μακρινό πια αλλά πολυπλατινένιο «Ενθύμιο» του 1999 ο Νότης Σφακιανάκης είχε δώσει νέο αίμα σε κλασικές στιγμές του πηγαίου Τάκη Σούκα.

Ποιος δεν θυμάται τα Έρωτα μου αγιάτρευτε (μια μικρή αλλά τόσο ιδιαίτερη γεύση) και Άκου βρε φίλε που στη νέα, τότε, εκδοχή τους με το Σφακιανάκη αποκτούσαν και πάλι πλατιά δυναμική…

Την αμέσως επόμενη χρονιά ο Νότης Σφακιανάκης στον προσωπικό του δίσκο που περιελάμβανε καινούργιες δημιουργίες τραγούδησε την μπαλάντα «Το φινάλε της καρδιάς» σε μουσική πάντα του Τάκη Σούκα και στίχους της Τασούλας Θωμαΐδου. Το τραγούδι ξεχώρισε και ακόμη και σήμερα ταξιδεύει στα χρόνια.

Το 2010 στην τριλογία «Ματωμένο Δάκρυ» και στην ενότητα «Ερωτικόν» ο Σφακιανάκης τραγουδούσε μια ακόμη μπαλάντα του Σούκα, αδελφική με το «Φινάλε», με τον τίτλο «Πόσο σ’ αγάπησα» αυτή τη φορά σε στίχους του συγγραφέα και διευθυντή του ogdoo.gr Κώστα Μπαλαχούτη. Το κομμάτι ακούστηκε αρκετά και αποτελεί σημείο αναφοράς αρκετών μυημένων των ιδιαίτερων στιγμών του Σφακιανάκη. Και στα δύο τραγούδια δεσπόζει ο ήχος του Τάκη Σούκα στο ακορντεόν.

Γνωρίζω πως φίλοι του ερμηνευτή, έχουν ενώσει αυτά τα τραγούδια του Σούκα, σε ένα ενιαίο κομμάτι και ακούν ολοκληρωμένα τη «σπουδή» αυτή του Σφακιανάκη στο έργο ενός απ’ των τελευταίων μεγάλων της κλασικής σχολής του λαϊκού τραγουδιού.

Κι επειδή ο Τάκης Σούκας είναι ακόμη έστω και διακριτικά ενεργός, μακάρι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει και συνέχεια…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates