Ο «Σερ» επί της οθόνης και επί σκηνής!

Στις 11 Δεκεμβρίου του 1922 γεννήθηκε στο Περιστέρι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Θεωρώντας περιττό οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την καριέρα του, τις επιτυχίες του, το πόσο μεγάλος τραγουδιστής και συνθέτης υπήρξε και όλα αυτά, καταθέτω, σαν ελάχιστο φόρο τιμής, δυο σπάνια οπτικουακουστικά ντοκουμέντα, στα οποία τραγουδά Βασίλη Τσιτσάνη και Μίκη Θεοδωράκη.

Στο πρώτο ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης εμφανίζεται τo 1964 στην ταινία του Ερρίκου Θαλασσινού «Φεύγω με πίκρα στα ξένα» ή «Ο ξενιτεμένος», να τραγουδά, με τη συνοδεία του Βασίλη Τσιτσάνη, μια σπουδαία δημιουργία του δευτέρου, που γράφτηκε για την Κύπρο κι έχει τίτλο «Πολιορκία». Η εκτέλεση της ταινίας διαφέρει από αυτήν του μικρού δίσκου, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς, με τη συμμετοχή του Αντώνη Ρεπάνη στα φωνητικά. Στην ταινία αυτή ο Μπιθικώτσης τραγουδά κι άλλα δυο τραγούδια του Τσιτσάνη, το «Δεν θέλω να ξενιτευτείς» (με τη Σόνια Ίμβρου) (η άλλη όψη του μικρού δίσκου με την «Πολιορκία») και το «Αραμπάς περνά», play-back από τη γνωστή δισκογραφημένη εκτέλεση από το 45άρι του 1962.

Στο δεύτερο απόσπασμα ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, υπό τη διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη, τραγουδά το «Όταν σφίγγουν το χέρι» από τη «Ρωμιοσύνη» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, από συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το 1966 με τα έργα «Μαουτχάουζεν» και «Ρωμιοσύνη». Παίζουν: Μπουζούκια: Λ. Καρνέζης - Κ. Παπαδόπουλος, μπάσο: E. Παπαγγελίδης, τζαζ: Ευ. Παπαδόπουλος, πιάνο: Γ. Διδίλης.

Στις 7 Απριλίου του 2005 ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης πέρασε στην αθανασία…

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το φίλο Γιώργο Πολ. Παπαδάκη για την παραχώρηση του αρχείου από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates