H προσωπική δισκογραφία του Χάρρυ Κλυνν

(ΑΚΟΥΣΤΕ 13 ΔΙΣΚΟΥΣ) O «Γελωτοποιός της Ρωμιοσύνης»

Σαν σήμερα…


Στις 7 Μαΐου 1940 γεννήθηκε στην Καλαμαριά ο Χάρρυ Κλυνν -κατά κόσμο Βασίλης Τριανταφυλλίδης- που έφυγε από κοντά μας στις 21 Μαΐου 2018. Κάποιοι τον αποκάλεσαν «Γελωτοποιό της Ρωμιοσύνης», κάποιοι άλλοι «Προφήτη»…

Όπως και να ’χει, δε νομίζω να υπάρχει άλλος καλλιτέχνης στο είδος που υπηρέτησε, που να «κεντράρισε» τόσο επιτυχημένα στα στραβά και τα ανάποδα του δημόσιου βίου, ανοίγοντας παράλληλα δρόμους για τους επόμενους… Ελάχιστοι βέβαια ήταν αυτοί, που κατάφεραν να πλησιάσουν το «μύθο» του… Ένας από αυτούς – και ο σημαντικότερος, κατά τη γνώμη μου – ο Γιώργος Μητσικώστας…

Όπως μας πληροφορεί ο Πέτρος Δραγουμάνος στον «Οδηγό ελληνικής δισκογραφίας», ο Χάρρυ Κλυνν ήλθε στην Αθήνα το 1958 και για τρία χρόνια εμφανιζόταν μαζί με τον Γιώργο Οικονομίδη σε νυχτερινά κέντρα. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1964, ενώ την περίοδο 1965 με 1974 έζησε στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τον Οκτώβρη του 1974 άρχισε εμφανίσεις σε μπουάτ της Πλάκας…

Ο Χάρρυ Κλυνν υπήρξε ένας από τους αγαπημένους καλλιτέχνες της εφηβικής, κυρίως, ηλικίας. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και σήμερα στιγμές που να «χρειαστεί» να ανατρέξω στη δισκογραφία του. Νομίζω πως οι δίσκοι του, για μεγάλη μερίδα του κοινού, είναι σαν τις παλιές ελληνικές ταινίες. Τους ξέρεις απ’ έξω κι ανακατωτά…

Κι επειδή για σήμερα που είναι τα γενέθλιά του, δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω για ακρόαση, προτίμησα να συγκεντρώσω όλους τους προσωπικούς του δίσκους και τις συλλογές, που κυκλοφόρησαν από το 1978 μέχρι το 2002… Είναι χαρακτηριστικό πως, αν εξαιρέσουμε τους δυο τελευταίους δίσκους, όλοι οι υπόλοιποι έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι.

Ακούστε τους δίσκους του Χάρρυ Κλυνν

1) Για δέσιμο (1978)
Μουσική: Γιώργος Κριμιζάκης, κείμενα: Χάρρυ Κλυνν, Κώστας Τριπολίτης, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Κριμιζάκης.
Κυκλοφόρησε από την Columbia σε lp και αργότερα σε cd.
gia desimo

2) Δοξάστε με (1979)
Μουσική: Γιώργος Κριμιζάκης, κείμενα: Γιάννης Κακουλίδης, Γιάννης Καλαμίτσης, Χάρρυ Κλυνν, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Κριμιζάκης.
Κυκλοφόρησε από την Columbia μόνο σε lp.
doksaste me
 
3) Πατάτες (1981)
Μουσική: Γιώργος Κριμιζάκης, κείμενα: Γιάννης Κακουλίδης, Χάρρυ Κλυνν, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Κριμιζάκης.
Συμμετέχει η Παιδική χορωδία Δήμου Νίκαιας. Κυκλοφόρησε από την Columbia μόνο σε lp.
patates
 
4) Γεώργιος Σουρής - Αφιέρωμα (1982)
Μουσική: Τάκης Μπουγάς, στίχοι: Γεώργιος Σουρής, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Άγγελος Μπότσης, Νίκος Στρατηγός. Κυκλοφόρησε από την Columbia μόνο σε lp.
afieroma an
 
5) Μαλακά πιο μαλακά (1984)
Μουσική: Γιώργος Κριμιζάκης, κείμενα: Γιάννης Κακουλίδης, Χάρρυ Κλυνν, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Κριμιζάκης. Κυκλοφόρησε από την Columbia σε πράσινο βινύλιο.
malaka pio
 
6) Και πάσης Ελλάδος (1985)
Συλλογή από τους μέχρι τότε δίσκους του Xάρρυ Κλυνν στην Columbia. Κυκλοφόρησε μόνο σε lp.
06 pasis eladoso
7) Έθνος ανάδελφον (1985)
Μουσική: Νίκος Στρατηγός, κείμενα: Γιάννης Κακουλίδης, Χάρρυ Κλυνν, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός. Κυκλοφόρησε από την Polygram μόνο σε lp.
ethnos anadelfon
 
8) Tίποτα (1987)
Μουσική: Νίκος Στρατηγός, κείμενα: Γιάννης Κακουλίδης, Χάρρυ Κλυνν, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός. Κυκλοφόρησε από την Polygram μόνο σε lp.
tipota 08
 
9) Natin - Fatin (1987)
Μουσική: Νίκος Στρατηγός, κείμενα: Γιάννης Κακουλίδης, Χάρρυ Κλυνν, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός. Κυκλοφόρησε από την Polygram σε διπλό lp και cd. Συμμετέχουν η Χάρις Αλεξίου, η Γιούλη Τσίρου και ο Τόνυ Άντονυ.
natin faitn 09
 
10) Ραντεβού με την εισαγγελία (1989)
Μουσική: Νίκος Στρατηγός, κείμενα: Γιάννης Κακουλίδης, Χάρρυ Κλυνν, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός. Κυκλοφόρησε από την Polygram σε τριπλό lp και διπλό cd.
rantebou me thn

11) Aποκάλυψις (1990)
Μουσική: Τάκης Μπουγάς, κείμενα: Γιάννης Κακουλίδης, Χάρρυ Κλυνν, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός. Κυκλοφόρησε από την Polygram σε lp και cd.
apokalipsis 11

12) Γρανίτα από τζατζίκι (1991)
Μουσική: Νίκος Στρατηγός, κείμενα: Γιάννης Κακουλίδης, Χάρρυ Κλυνν, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός. Κυκλοφόρησε από την Polygram σε διπλό lp και μονό cd.
granita tzatziki

13) Τhe X KLYNN FILES Ανάποδα (1997)
Ο τελευταίος μέχρι σήμερα δίσκος του Χάρρυ Κλυνν με καινούργιο υλικό. Τα κείμενα και οι στίχοι είναι του Χάρρυ Κλυνν και του Βαγγέλη Μπαλαφούτη και η μουσική του Διονύση Τσακνή. Στο τραγούδι «Οι έτσι» η μουσική είναι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Η ενορχήστρωση έγινε από τους Δημήτρη Μπέλλο και Δημήτρη Μπαρμπαγάλα. Κυκλοφόρησε από την Polygram (με το σήμα της Mercury) σε cd.
anapoda
 
14) Kλασσικά ηχογραφημένα (2002)
Συλλογή με αποσπάσματα από τους δίσκους της Columbia της περιόδου 1978 – 1984 και ενδιάμεσες πρόζες με τον Χάρρυ Κλυνν, που γράφτηκαν αποκλειστικά γι’ αυτό το cd.
Κυκλοφόρησε σε cd από την Minos – Emi.
klassika hxogra
 
Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος, μπορείτε να απολαύσετε τις λίγες αλλά ξεχωριστές συμμετοχές του Χάρρυ Κλυνν  σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates