Γιάννης Ρίτσος – Μεγάλο Αφιέρωμα

10 θέματα για τον ποιητή της «Ρωμιοσύνης» που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Σαν σήμερα… 25 χρόνια πριν…


Στις 11 Νοεμβρίου του 1990 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών ο ποιητής της «Ρωμιοσύνης» Γιάννης Ρίτσος. Εκτός από τις δεκάδες ποιητικές συλλογές που εκδόθηκαν κατά καιρούς, ο Ρίτσος μελοποιήθηκε από σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Χρήστος Λεοντής, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μάριος Τόκας, ο Μιχάλης Τερζής και άλλοι, ενώ τα περισσότερα και πιο γνωστά μελοποιημένα έργα του, φέρουν τη συνθετική υπογραφή του Μίκη Θεοδωράκη.

10 θέματα για τον Γιάννη Ρίτσο


Με την αφορμή της συμπλήρωσης 25 χρόνων από τη «φυγή» του ποιητή, διαλέξαμε 10 θέματα από το αρχείο του Ogdoo.gr, που αναφέρονται κυρίως, σε κάποια από τα μελοποιημένα έργα του…

To 1972 κυκλοφόρησαν από τη LYRA τα «11 λαϊκά τραγούδια του Γιάννη Ρίτσου» σε μουσική του Νίκου Μαμαγκάκη, με ερμηνευτές τον Γιάννη Πουλόπουλο και την Μαρία Δουράκη. 35 χρόνια μετά, το 2007, ο συνθέτης έδωσε στο έργο μια νέα μορφή, πρόσθεσε δυο τραγούδια που είχαν λογοκριθεί το 1972 και το ηχογράφησε ξανά με νεώτερους καλλιτέχνες, όπως ο Πάνος Παπαϊωάννου, η Μαρίνα Δακανάλη και η Εύη Ανδριώτη.

Νίκος Μαμαγκάκης «11 λαϊκά τραγούδια του Ρίτσου»
1
Το 1981 ο Μάριος Τόκας, σε νεαρή σχετικά ηλικία, μελοποίησε δέκα ποιήματα του Ρίτσου. Ο δίσκος με τον τίτλο «Πικραμένη μου γενιά» κυκλοφόρησε από την Columbia με τραγουδιστή τον Λάκη Χαλκιά.

Μάριος Τόκας & Γιάννης Ρίτσος «Πικραμένη μου γενιά» με τον Λάκη Χαλκιά
2
Το 2011 ο Χρήστος Λεοντής κατέθεσε τη δική του εκδοχή πάνω στο «Πρωινό άστρο» του Γιάννη Ρίτσου. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τον «Μετρονόμο» με τον Παντελή Θεοχαρίδη, ενώ ένα ποίημα διάβασε η ηθοποιός Ουρανία Μπασλή.

Χρήστος Λεοντής – Γιάννης Ρίτσος «Πρωινό άστρο»
3
Μετά την πρώτη εκτέλεση της «Ρωμιοσύνης» του Μίκη Θεοδωράκη, από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση το 1966, δέκα χρόνια μετά πραγματοποιήθηκε μια νέα, ζωντανή ηχογράφηση από την Χορωδία Τρικάλων της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου, η οποία παρέμεινε σχετικά άγνωστη στο πλατύ κοινό.

Η άγνωστη «Ρωμιοσύνη» του Μίκη και του Ρίτσου
4
Ο «Επιτάφιος» του Μίκη και του Ρίτσου είναι ένα έργο που το ξέρουν ακόμα και οι «πέτρες». Δεν είναι όμως ιδιαίτερα γνωστό πως αυτά τα «θρυλικά» τραγούδια ηχογραφήθηκαν περισσότερες από δέκα φορές…

Οι γνωστές και άγνωστες ηχογραφήσεις στον «Επιτάφιο» του Μίκη και του Ρίτσου
5
Αρκετές ηχογραφήσεις γνώρισαν και τα «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» και πάλι με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Πόσο γνωστή είναι όμως μια ηχογράφηση, έκπληξη θα την χαρακτήριζα, με τον γνωστό λαϊκό τραγουδιστή Δημήτρη Ευσταθίου;

Τα «άγνωστα» λιανοτράγουδα του Μίκη
6
Το τελευταίο από τα «18 λιανοτράγουδα» ήταν το «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις». Κάνοντας έναν «απολογισμό», το 1985 ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε τους στίχους και στο ξεχωριστό έργο που είχε τον τίτλο «Διόνυσος» ο Θανάσης Μωραΐτης τραγουδούσε «Τη Ρωμιοσύνη τώρα να την κλαις»…

«Τη Ρωμιοσύνη να την κλαις»
7
Το περασμένο καλοκαίρι η Ελένη Βιτάλη με μια ομάδα σημαντικών μουσικών, ηχογράφησαν εκ νέου το τραγούδι, για ένα δίσκο με τίτλο «Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη» που αναμένεται σύντομα και θα περιέχει εμπνευσμένες διασκευές τραγουδιών του.

Η Ελένη Βιτάλη τραγουδά «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις»
8
«Η σονάτα του σεληνόφωτος» γράφτηκε από τον Γιάννη Ρίτσο το 1956. Πενήντα εννέα χρόνια αργότερα, ο Σταύρος Ξαρχάκος μελοποίησε το έργο αυτό, επιλέγοντας στη θέση της ηρωίδας τη Μαρινέλλα. Η παράσταση παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο κι εμείς «Ήμασταν εκεί»...

«Η σονάτα του σεληνόφωτος» με Σταύρο Ξαρχάκο και Μαρινέλλα
9
10 άγνωστα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου με αποκλειστική προδημοσίευση από την ανέκδοτη συλλογή «Το Υπερώον», που κυκλοφόρησε το 2013.

Άγνωστα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου
10

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!