Έφυγε ο λυράρης και ερμηνευτής Γιώργος Καλομοίρης

(VIDEO – Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΟΛΗ) Πηγαίος Κρητικός καλλιτέχνης γνωστός και με το παρατσούκλι Γιωργαντός.
Ο Γιώργος Καλομοίρης από τους παλιούς και σημαντικούς καλλιτέχνες της μουσικής παράδοσης της Κρήτης άφησε την τελευταία του πνοή στα 88 του χρόνια.

Όπως διαβάζουμε στο neakriti.gr, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ανώγεια. Οι Γερμανοί είχαν κάψει το πατρικό του σπίτι και μέχρι τα 11 του χρόνια περιφερόταν ξυπόλητος και η ζωή του ήταν γεμάτες στερήσεις και στενοχώρια.
Αντιλήφθηκε από νωρίς ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς μουσική. Είχε μια λύρα και πάνω σ’ αυτή έπαιζε τους σκοπούς που άκουγε στο χωριό. Την λύρα αυτή μάλιστα την είχε μαζί με τον Νίκο Ξυλούρη και έπαιζαν εναλλάξ.

18 ετών ο Γιώργος Καλομοίρης εγκατέλειψε με την σειρά του τα Ανώγεια και εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο.
Ξεκίνησε να κάνει ηχογραφήσεις κι έτσι γεννήθηκε το 1958 ο πρώτος του δίσκος, 78 στροφών με τα συρτά «Έγινες μάγισσα για με» και «Δυστυχισμένος βρίσκομαι» που από τότε μέχρι και σήμερα υπάρχουν στην αγαπημένη λίστα τραγουδιών των κρητικών. Ακολούθησαν πολλοί δίσκοι και περισσότερες μουσικές επιτυχίες.

Τα γλέντια και οι εμφανίσεις του σε όλη την Κρήτη αλλά και εκτός ήταν αμέτρητα.

Το 1961-1962 ο Γιωργαντός άνοιξε στο Ηράκλειο το μαγαζί «Καν Καν» όπου έπαιξαν λυράρηδες και τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Καλομοίρης, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Σπύρος Σηφογιώργάκης κ.ά.

Το μαγαζί μετονομάστηκε σε «Κρήτη», μετά σε «Ερωτόκριτο» και έπειτα ξεκίνησαν αρκετά κρητικά μαγαζιά όπως το «Κάστρο», η «Λύρα» και άλλα.

Στα 30 του χρόνια αποφάσισε να πάει στην Αθήνα για να επισκεφτεί τον Περιστέρη και να του ζητήσει να μάθει τις νότες και να καλλιεργήσει τις μουσικές του γνώσεις.

Μέσα από όλη αυτή την διαδρομή ο Γιωργαντός όχι μόνο διασκέδασε τους κρητικούς αλλά κατόρθωσε να κερδίσει την αγάπη του κόσμου.

Η τελευταία του εμφάνιση ήταν με την δημοσιογράφο Βούλα Νεονάκη μέσα από την εκπομπη Διακρητικά της ΚΡΗΤΗ TV, στο χωριό του.

Μαζί επισκέφτηκαν το σπίτι που μεγάλωσε, συζήτησαν για την κρητική μουσική, την καλλιτεχνική του πορεία, τις ηχογραφήσεις του μα και τις λεπτομέρειες που κατά την άποψη του δίνουν κύρος και αξία σε ένα καλλιτέχνη. Ο ίδιος έχοντας στο πλευρό του τους συνεργάτες του Μανώλη Λαρετζάκη και Γιώργο Φραγκιαδάκη αλλά και μαθητές του δημιουργεί ένα γλέντι που αναδεικνύει τον πλούτο και την ομορφιά της κρητικής μουσικής παράδοσης.

O γνωστός καλλιτέχνης οδηγείται στην τελευταία του κατοικία την ερχόμενη Παρασκευή στο Περαχώρι Ανωγείων. Νωρίτερα από τις 9-12 το μεσημέρι η σορός του θα βρίσκεται στον ιερό ναό του Αγίου Μηνά.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates