10 δυνατά λαϊκά του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Είναι ίσως ο πιο «έντεχνος» με την ουσιαστική έννοια της λέξης, συνθέτης της «φουρνιάς» του.
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι ζωογόνος μελωδός. Την έχει σπουδάσει σε βάθος τη μουσική αλλά έχει και μια αμεσότητα στην έκφρασή του που συνδυάζει αρμονικά το λόγιο με το λαϊκό.

Νομίζω πως και σαν άνθρωπος, τέτοια είναι η κοψιά του. Δεν μεγαλοπιάνεται. Αν θέλει να «ψαχτεί» στα όρια και τρίσβαθά του γράφει τα συμφωνικά του. Όταν καλείται να γράψει μουσική για την τηλεόραση και το σινεμά κινείται αναλόγως, κι όταν γράφει τραγούδια δημιουργεί αυτό που λένε ακριβώς το ρήμα και το αντικείμενο.

Κατά μία έννοια όπως έπρατταν οι μεγάλοι της αληθινά έντεχνης σχολής…

Τα λαϊκά του, έχουν την «ακαδημαϊκή» αύρα του, αλλά δεν είναι αποστεωμένα, γι’ αυτό τραγουδήθηκαν, αγαπήθηκαν, μέχρι και χορεύτηκαν από τον κόσμο, και το σημαντικότερο, έμειναν!

Την τηλεοπτική σεζόν 1994-1995, στο Mega, προβλήθηκε η σειρά «Μη φοβάσαι τη φωτιά» σε σενάρια της Μιρέλας Παπαοικονόμου και σκηνοθεσία του Ανδρέα Θωμόπουλου. Από εκεί είναι και οι «Δρόμοι» με την Χάρις Αλεξίου σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. Ο Παπαδημητρίου παντρεύει μουσικά τους λαϊκούς δρόμους με τους… δικούς του. Περίτεχνα και αφοπλιστικά γοητευτικά…

Το 1996 ο Παπαδημητρίου χαρίζει στην Ελευθερία Αρβανιτάκη το άλμπουμ «Τραγούδια για τους μήνες». Ο λόγος εδώ είναι του Μιχάλη Γκανά…

Κι ένα «Παράπονο» από αυτήν την εξαιρετική εργασία, σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη

Την τηλεοπτική σεζόν 1996-1997 στο Mega, προβλήθηκε η σειρά «Λόγω τιμής» σημειώνοντας πλατιά επιτυχία. Ένας απ’ τους λόγους ήταν και τα τραγούδια της που λειτούργησαν και συνεχίζουν αυτόνομα. Οι στίχοι είναι του Μιχάλη Γκανά.

Να μείνουμε στο soundtrack της σειράς… και στον τρόπο με τον οποίο κάνει τραγούδι ο Παπαδημητρίου τον λόγο του Μανώλη Αναγνωστάκη…

Το 1998 σειρά στην οθόνη έχει «Η ζωή που δεν έζησα». Πανέμορφο το ζεϊμπέκικο «Αν ήταν να ξαναρθείς» σε στίχους της Πέγκυς Στεφανίδου με την ερμηνεία του Γιάννη Κότσιρα.

To 2001 κυκλοφόρησε από τη Minos-Emi ο δίσκος της συνεργασίας του Δημήτρη Παπαδημητρίου με τον Δημήτρη Μητροπάνο με τίτλο «Στης ψυχής το παρακάτω». Στο ομώνυμο τραγούδι οι στίχοι είναι του Οδυσσέα Ιωάννου.

Στο «Αν είσαι πλάι μου» οι στίχοι είναι του Γιώργου Κορδέλα.

Άλλη μια επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Οι μάγισσες της Σμύρνης» δίνει την ευκαιρία στον Παπαδημητρίου να γράψει ένα τσιφτετέλι (της Κατίνας), το «Γιαβρί». Οι στίχοι του Ηλία Κατσούλη. Ερμηνεύει η Φωτεινή Δάρρα.

Κλείνω με ένα ιδιαίτερο ζεϊμπέκικο, που ηχογραφήθηκε το 2014, με εναλλαγές λαϊκών δρόμων, την «Άννα της Κοκκινιάς» σε στίχους Ανθής Μητροπέτρου, με την ερμηνεία του Γιώργου Μαργαρίτη…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates