Σ’ άφησα - To ανατριχιαστικό, καθηλωτικό μυθιστόρημα που τα έχει όλα

Ξεκίνησα να διαβάζω το Σ’ άφησα της Clare Mackintosh με μεγάλες προσδοκίες καθώς είχα διαβάσει εντυπωσιακά καλές κριτικές.
21/02/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αγγελική Μποζίκη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το διάβασα χωρίς ανάσα και πραγματικά με καθήλωσε. Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα της Clare Mackintosh, που βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα της λίστας των ευπώλητων της Sunday Times για δώδεκα εβδομάδες και μεταφράζεται σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες. Η Mackintosh εργάστηκε για δώδεκα χρόνια στην αστυνομία και το 2011 διέκοψε την καριέρα της για να εργαστεί ως δημοσιογράφος. Πλέον έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή.

Το βιβλίο ξεκινάει με ένα τραγικό ατύχημα. Ο πεντάχρονος Τζέικομπ αφήνει το χέρι της μητέρας του ενώ βρίσκονται απέναντι από το σπίτι τους. Ένα αυτοκίνητο έρχεται από το πουθενά και χτυπάει τον μικρό, εγκαταλείποντας στη συνέχεια τον τόπο του ατυχήματος. Δεν χρειάζονται παρά μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να αλλάξει η ζωή ενός ανθρώπου. Έτσι συμβαίνει και με την Τζένα Γκρέι που από τη μια στιγμή στην άλλη βυθίζεται στον εφιάλτη. Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει είναι να αφήσει τα πάντα πίσω της και να κάνει μια καινούρια αρχή. Θα εγκατασταθεί σε ένα απομονωμένο σπίτι σε μια ακτή της Ουαλίας αλλά οι φόβοι, η θλίψη και οι αναμνήσεις από εκείνη την νύχτα που της άλλαξε τη ζωή την στοιχειώνουν. Πίσω στο Μπρίστολ ο επιθεωρητής Ρέι Στίβενς και η ομάδα του προσπαθούν να βρουν στοιχεία προκειμένου να λύσουν την υπόθεση. Όμως, το έργο τους αποδεικνύεται δύσκολο παρά τις προσπάθειες τους. Ο καιρός περνάει και η Τζένα βλέπει ότι το μέλλον ίσως της επιφυλάσσει κάποιες ευτυχισμένες στιγμές, όμως ο εφιάλτης από το παρελθόν θα επιστρέψει και όλα θα ανατραπούν.

Το Σ’ άφησα είναι ένα ανατριχιαστικό καθηλωτικό μυθιστόρημα που τα έχει όλα: ρυθμό, ανατροπές και καλοδουλεμένη πλοκή. Και τα έχει όλα τόσο όσο πρέπει καθώς η συγγραφέας έχει στήσει την ιστορία της με μαεστρία. Αν και έχω διαβάσει πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα ομολογώ ότι δεν περίμενα τις ανατροπές έτσι όπως ήρθαν. Αλλά αυτό που με εντυπωσίασε πιο πολύ είναι το πόσο είχε προσεχτεί από την συγγραφέα και η παραμικρή λεπτομέρεια. Μια ιστορία που είναι ιδιαίτερα συγκινητική και εστιάζει στο πώς συναισθήματα όπως η θλίψη και η ενοχή μπορούν να επηρεάσουν την ψυχοσύνθεση των πρωταγωνιστών. Το πρώτο μέρος κυλάει λίγο πιο αργά και μας παρουσιάζει το ατύχημα από την πλευρά της μητέρας που βλέπει τον κόσμο της να γίνεται συντρίμμια καθώς έρχεται αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτη κάθε μητέρας, αλλά και από την πλευρά των αστυνομικών που δεν μπορούν παρά να επηρεαστούν από μια τέτοια υπόθεση. Το δεύτερο μέρος κυλάει πιο γρήγορα, σχεδόν ασθματικά και πραγματικά δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου.
10665 03
Αναμφισβήτητα ένα πολύ εντυπωσιακό πρωτόλειο μυθιστόρημα που προσωπικά με κάνει να ανυπομονώ για το επόμενο βιβλίο της Mackintosh που έχει ήδη κυκλοφορήσει στο εξωτερικό. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα σημείωμα από την συγγραφέα που εξηγεί πως εμπνεύστηκε αυτή την ιστορία. Πιστεύω ότι θα αρέσει στους λάτρεις του είδους και όχι μόνο. Η δική μου συμβουλή είναι να το ξεκινήσετε έχοντας άπλετο χρόνο μπροστά σας.

Το Σ’ άφησα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Η εξαιρετική μετάφραση είναι της Βάσιας Τζανακάρη.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates