Ο βασιλιάς του σκανδιναβικού αστυνομικού μυθιστορήματος «ξαναγράφει» τον Μάκβεθ

Ο Νέσμπο, ακολουθώντας την πλοκή του γνωστού έργου του Σαίξπηρ, γράφει ένα σκοτεινό θρίλερ με βασικά χαρακτηριστικά το πάθος για εξουσία και ένα διαταραγμένο μυαλό.
Όταν έμαθα ότι ο βασιλιάς του σκανδιναβικού αστυνομικού μυθιστορήματος θα «ξαναγράψει» τον Μάκβεθ του Σαίξπηρ στα πλαίσια του Hogarth Shakespeare Project ενθουσιάστηκα. Άλλωστε δεν είναι μυστικό το πόσο αγαπάω το Νέσμπο. Επιπλέον, το Hogarth Shakespeare Project, είχε τραβήξει την προσοχή μου μιας και στα ονόματα των συγγραφέων που ανέλαβαν να γράψουν μέσα από τη δική τους ματιά μερικά από τα πιο διάσημα έργα του Σαίξπηρ υπήρχαν και άλλα αγαπημένων συγγραφέων, όπως αυτά της Μάργκαρετ Άτγουντ και της Τζίλιαν Φλίν. Όταν ο Μάκβεθ ήρθε στα χέρια μου άφησα στην άκρη ό,τι διάβαζα και το ξεκίνησα αμέσως.

Ο Jo Nesbo μας μεταφέρει σε μια ζοφερή αποβιομηχανοποιημένη πόλη, που δεν ονομάζει και η οποία ταλανίζεται από τη διαφθορά και το έγκλημα. Όταν μια απόπειρα σύλληψης εμπόρων ναρκωτικών καταλήγει σε λουτρό αίματος, ο Μάκβεθ, αρχηγός της Ομάδας κρούσης αναλαμβάνει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Ο αρχηγός της αστυνομίας Ντάνκαν θεωρεί πως είναι η καλύτερη επιλογή για την διεύθυνση του οργανωμένου εγκλήματος και ότι θα βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα της πόλης και φυσικά στην εξόντωση του Εκάτη, γνωστού και ως «Αόρατο Χέρι», που κινεί τα νήματα του υποκόσμου. Η σύντροφος του Μάκβεθ, η Λαίδη, πρώην ιερόδουλη και νυν ιδιοκτήτρια ενός πολυτελούς καζίνο έχει πιο μεγάλα σχέδια. Και έτσι καταστρώνουν το σχέδιο της δολοφονίας του διοικητή που θα έχει ως αποτέλεσμα να ανέβει ο Μάκβεθ την ιεραρχία και να γίνει εκείνος διοικητής της αστυνομίας αποκτώντας εξουσία, χρήματα και σεβασμό. Όμως ο Μάκβεθ παραμένει ανικανοποίητος και χαμένος στις παραισθήσεις και στην παράνοια. Και τα πράγματα θα οδηγηθούν στα άκρα.

Ο Νέσμπο ακολουθώντας το σκελετό και την πλοκή του γνωστού θεατρικού έργου του Σαίξπηρ γράφει ένα σκοτεινό θρίλερ με βασικά χαρακτηριστικά το πάθος για εξουσία και ένα διαταραγμένο μυαλό. Ο Μάκβεθ του Νέσμπο μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, είναι πρώην τοξικομανής αλλά κατάφερε να γίνει ένας ηθικός και ακέραιος αστυνομικός. Στο τέλος όμως ενδίδει στο ένστικτο του για την απόκτηση δύναμης. Φυσικά πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η Λαίδη. Και εκείνη κουβαλάει ένα δύσκολο παρελθόν καθώς μεγάλωσε πολύ φτωχά, κακοποιήθηκε από τον πατέρα της και κατάφερε να επιβιώσει μέσω της πορνείας. Το όνειρο της Λαίδης είναι ανέβει στην ιεραρχία και να αποκτήσει σεβασμό και δύναμη. Ο Μάκβεθ εξαρτημένος από την Λαίδη συμφωνεί με κάθε της απαίτηση ακόμα και αν τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κόλαση.

Ο Jo Nesbo καταφέρνει να ενσωματώσει στοιχεία του αρχικού έργου που θα έλεγε κανείς ότι δεν ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα όπως για παράδειγμα το υπερφυσικό με τις μάγισσες και τις προφητείες. Προσπαθεί και κατά την γνώμη μου τα καταφέρνει να δημιουργήσει ένα κόσμο κοντά σε εκείνον του Σαίξπηρ αλλά ταυτόχρονα σύγχρονο. Και ο δικός του ήρωας ο Μάκβεθ έχει παραισθήσεις αλλά προέρχονται από την χρήση ναρκωτικών. Ο ίδιος ο Νέσμπο δήλωσε ότι δεν τον ενδιέφερε να ακολουθήσει πιστά το λεκτικό του πρωτότυπου έργου. Βασίστηκε κυρίως στην πλοκή και εστίασε στις ηθικές επιλογές των ηρώων του πράγμα οικείο για εμάς τους λάτρεις και των υπόλοιπων βιβλίων του.
12751 03
Ένα βιβλίο που σκοτεινό αλλά και ελπιδοφόρο που πραγματικά απόλαυσα. Ατμοσφαιρικό, σκοτεινό αλλά και ταυτόχρονα ελπιδοφόρο. Πιστεύω ότι ο Νέσμπο κατάφερε να δώσει μια σύγχρονη εκδοχή του πρωτότυπου προσαρμοσμένη στον τρόπο που εκείνος αντιλαμβάνεται ένα καλό αστυνομικό θρίλερ.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και η μετάφραση είναι της Γωγώς Αρβανίτη.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates