Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Paul Greenberg θα μας πάρει μαζί του σε μια περιπετειώδη αλλά και συναρπαστική εξερεύνηση, σε ένα επιστημονικό και ταυτόχρονα λυρικό ταξίδι γνωριμίας με τα τέσσερα ψάρια που κυριαρχούν στη διατροφή μας σήμερα -τον τόνο, το σολομό, το λαβράκι και τον μπακαλιάρο.
Από τις μεγάλες μονάδες εκτροφής σολομού στη Νορβηγία, όπου θα δούμε τις πιο σύγχρονες τεχνικές για την παραγωγή εκατομμυρίων τόνων ψαριών κάθε χρόνο, θα μας μεταφέρει στον αρχέγονο ποταμό των Εσκιμώων Yupik για να δούμε από κοντά τους υπέροχους άγριους σολομούς και τη μοναδική επιχείρηση fair trade για ψάρια στον κόσμο, και θα κατέβει στη Μεσόγειο και την Ελλάδα για να μας αποκαλύψει πώς εξημερώθηκε το λαβράκι και πώς μεταβλήθηκε σε παγκόσμια τροφή.
Σήμερα, η καταστροφική υπεραλίευση, μαζί με μια άνευ προηγουμένου επανάσταση στη βιοτεχνολογία, έχει ως συνέπεια τα άγρια ψάρια να είναι είδος υπό εξαφάνιση. Πλησιάζουμε στο χρονικό σημείο όπου δεν θα είμαστε σε θέση να απολαύσουμε ένα αληθινό άγριο ψάρι που κολύμπησε ελεύθερο στη θάλασσα.
Τα ψάρια, αποκαλύπτει ο Greenberg, είναι πράγματι "η τελευταία άγρια τροφή στον πλανήτη" εξαιτίας της διαστρεβλωμένης σχέσης μας με τη θάλασσα και την άγρια ζωή της.
Ο Paul Greenberg συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με την εφημερίδα New York Times. Έχει συγγράψει τρία βιβλία, το American Catch, το The Omega Principle και το Four Fish (μεταφρασμένο και στα ελληνικά), το οποίο ήταν στη λίστα των bestseller των New York Times και στις επιλογές του New Yorker για το 2010. Το περιοδικό Bon Appetit το επέλεξε ανάμεσα στα 10 καλύτερα βιβλία για το 2010 και το Grist στα 10 καλύτερα βιβλία για τρόφιμα.
Την ομιλία διοργανώνει το New York University in Athens.
Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 στις 7.30 το απόγευμα, Τσακάλωφ 34 και Δημοκρίτου.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο τηλ. 216-1001050, στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στη φόρμα https://forms.gle/GraTDyenme7L5Tch7
Από τις μεγάλες μονάδες εκτροφής σολομού στη Νορβηγία, όπου θα δούμε τις πιο σύγχρονες τεχνικές για την παραγωγή εκατομμυρίων τόνων ψαριών κάθε χρόνο, θα μας μεταφέρει στον αρχέγονο ποταμό των Εσκιμώων Yupik για να δούμε από κοντά τους υπέροχους άγριους σολομούς και τη μοναδική επιχείρηση fair trade για ψάρια στον κόσμο, και θα κατέβει στη Μεσόγειο και την Ελλάδα για να μας αποκαλύψει πώς εξημερώθηκε το λαβράκι και πώς μεταβλήθηκε σε παγκόσμια τροφή.
Σήμερα, η καταστροφική υπεραλίευση, μαζί με μια άνευ προηγουμένου επανάσταση στη βιοτεχνολογία, έχει ως συνέπεια τα άγρια ψάρια να είναι είδος υπό εξαφάνιση. Πλησιάζουμε στο χρονικό σημείο όπου δεν θα είμαστε σε θέση να απολαύσουμε ένα αληθινό άγριο ψάρι που κολύμπησε ελεύθερο στη θάλασσα.
Τα ψάρια, αποκαλύπτει ο Greenberg, είναι πράγματι "η τελευταία άγρια τροφή στον πλανήτη" εξαιτίας της διαστρεβλωμένης σχέσης μας με τη θάλασσα και την άγρια ζωή της.
Ο Paul Greenberg συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με την εφημερίδα New York Times. Έχει συγγράψει τρία βιβλία, το American Catch, το The Omega Principle και το Four Fish (μεταφρασμένο και στα ελληνικά), το οποίο ήταν στη λίστα των bestseller των New York Times και στις επιλογές του New Yorker για το 2010. Το περιοδικό Bon Appetit το επέλεξε ανάμεσα στα 10 καλύτερα βιβλία για το 2010 και το Grist στα 10 καλύτερα βιβλία για τρόφιμα.
Την ομιλία διοργανώνει το New York University in Athens.
Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 στις 7.30 το απόγευμα, Τσακάλωφ 34 και Δημοκρίτου.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο τηλ. 216-1001050, στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στη φόρμα https://forms.gle/GraTDyenme7L5Tch7