Kate Hamer - «Το κορίτσι με το κόκκινο παλτό»

Ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ που σίγουρα θα καθηλώσει τον αναγνώστη.
03/07/2016

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αγγελική Μποζίκη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πριν ξεκινήσω «Το κορίτσι με το κόκκινο παλτό», διάβασα σε τοίχο φίλης στο Facebook ότι πρέπει να έχω άπλετο χρόνο μπροστά μου, γιατί δε θα μπορώ να το αφήσω από τα χέρια μου. Και έτσι έγινε, μιας και πρόκειται για ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ που δεν αφήνει τον αναγνώστη να το αφήσει.

Η υπόθεση


Η Μπεθ, μια χωρισμένη μητέρα που προσπαθεί να ξαναχτίσει τη ζωή της, ζει με την οκτάχρονη κόρη της, την Κάρμελ, που πάντα ήταν κάπως «διαφορετική», γεγονός που γέμιζε τη μητέρα της με αγωνία. Μια μέρα η επίσκεψη τους σε ένα φεστιβάλ αφήγησης, ο μεγαλύτερος φόβος της Μπεθ, αλλά και κάθε γονιού, θα γίνει πραγματικότητα. Ένας ηλικιωμένος άντρας εμφανίζεται ως ο παππούς που δεν έχει γνωρίσει ποτέ και της λέει ότι πρέπει να μείνει μαζί του γιατί η μητέρα της έπαθε ένα τρομερό ατύχημα. Η Κάρμελ τον ακολουθεί και εξαφανίζεται. Φυσικά η Μπεθ αλλά και οι αρχές ψάχνουν παντού και ξεκινά ένας αγώνας για να βρεθεί το μικρό κορίτσι που όμως είναι άφαντο. Η μητέρα της, δεν μπορεί να δεχτεί ότι η κόρη της έχει χαθεί και συνεχίζει να την ψάχνει με κάθε τρόπο. Από την άλλη, παρακολουθούμε την Κάρμελ που ξεκινά ένα τρομακτικό και απίστευτο ταξίδι. Θα καταφέρει να κρατήσει την θύμηση της μητέρας της ζωντανή και να μην ξεχάσει ποια είναι;
vivlafa02

Σκέψεις


Αρχικά, διαβάζοντας την περιγραφή στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, ο αναγνώστης μπορεί να σκεφτεί ότι η απαγωγή ενός παιδιού είναι ένα συνηθισμένο θέμα για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Όμως η συγγραφέας καταφέρνει να διαφοροποιηθεί επενδύοντας στην σκιαγράφηση των δυο κεντρικών χαρακτήρων, της μητέρας και της κόρης. Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της Μπεθ και της Κάρμελ. Βλέπουμε πως βιώνουν όσα τους συμβαίνουν, τα συναισθήματα τους, το δέσιμο και τη βαθιά αγάπη που ενώνει μάνα και κόρη. Ξετυλίγοντας την ιστορία από τις δυο αυτές διαφορετικές οπτικές καταφέρνει να μας καθηλώσει και να μας συγκινήσει χωρίς να γίνεται μελοδραματική και χωρίς να εκβιάσει αυτή μας την συγκίνηση.

Η ίδια η συγγραφέας έχει αναφέρει ότι η ιδέα για το βιβλίο ξεκίνησε από την εικόνα ενός κοριτσιού χαμένου στο δάσος. Το κόκκινο χρώμα, το δάσος αλλά και ο απαγωγέας που προσποιείται τον συγγενή, είναι στοιχεία που μας παραπέμπουν στο κλασσικό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας και για αυτό από πολλούς το βιβλίο αυτό χαρακτηρίζεται ως το παραμύθι του 21ου αιώνα. Όμως η συγγραφέας σε συνέντευξη της δήλωσε ότι αν και λάτρης των παραμυθιών των αδελφών Γκριμ, μόνο όταν τελείωσε το βιβλίο συνειδητοποίησε τις διαφορές με την Κοκκινοσκουφίτσα. Η Hamer με αυτό το μυθιστόρημα βρίσκει έμπνευση σε έναν από τους χειρότερους ανθρώπινους φόβους: την εξαφάνιση ενός παιδιού και τον απότομο αποχωρισμό από τα αγαπημένα πρόσωπα.

Το μυθιστόρημα της Hamer έχει συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες σημαντικών βρετανικών λογοτεχνικών βραβείων -Costa Book Awards, Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα στο Edinburgh International Book Festival και The John Creasey New Blood Dagger-, ενώ είναι υποψήφιο για το British Book Industry Award, στην κατηγορία Λογοτεχνικό Ντεμπούτο. Πραγματικά πρόκειται για ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ που σίγουρα θα καθηλώσει τον αναγνώστη.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και η μετάφραση είναι της Βάσιας Τζανακάρη.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates