Η χαμένη αναγνώστρια του Fabio Stassi

Ο συγγραφέας καταφέρνει να παντρέψει άψογα το νουάρ με την «υψηλή» λογοτεχνία, το σασπένς με την ειρωνεία.
Όταν πρωτοείδα στο εκδοτικό πρόγραμμα του Ίκαρου αυτό το βιβλίο, μπήκε στη λίστα μου από τον τίτλο του και μόνο. Και έτσι όταν ήρθε στα χέρια μου βιάστηκα να το διαβάσω. Και δεν το μετάνιωσα καθόλου καθώς η ανάγνωσή του ήταν πραγματική απόλαυση.

Ο Fabio Stassi μας συστήνει τον Βίντσε Κόρσο, έναν άνεργο καθηγητή που μη μπορώντας να μπει στις λίστες που θα του εξασφάλιζαν τον διορισμό σε κάποιο σχολείο αποφάσισε να ανοίξει τη δική του επιχείρηση Βιβλιοθεραπείας χρησιμοποιώντας την αγάπη του για την λογοτεχνία. Επιδίωξη του είναι να ακούει τους ασθενείς του και στη συνέχεια να τους προτείνει αναγνώσματα κατάλληλα για την περίπτωσή τους, τα οποία πιθανά θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα. Λίγες μέρες μετά την εγκατάστασή του στο καινούριο του σπίτι - γραφείο, η κ. Παρόντι, γειτόνισσά του και μανιώδης αναγνώστρια εξαφανίζεται και ο σύζυγος της κατηγορείται για το φόνο της. Ο Βίντσε που από σύμπτωση ανακαλύπτει τη λίστα με τα βιβλία που διάβαζε η κ. Παρόντι, αρχίζει να μελετά τη ζωή της, αποφασισμένος να ανακαλύψει την αλήθεια που πιστεύει ότι είναι πολύ πιο περίπλοκη από ότι φαίνεται.

Έχω μια μεγάλη αδυναμία στα βιβλία που μιλάνε για βιβλία ως μια κλασσική βιβλιόφιλη που σέβεται τον εαυτό της. Από την αρχή ταυτίστηκα με τον πρωταγωνιστή της ιστορίας που μοιάζει με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, παίζει κλαρινέτο και κυρίως αγαπάει τα βιβλία με πάθος και πιστεύει ότι μπορούν να θεραπεύσουν τα πάντα. Βρήκα τις συνεδρίες με τις πελάτισσές του πολύ ενδιαφέρουσες και στη συνέχεια παρασύρθηκα μαζί του στην προσπάθεια του να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη με την κ. Παρόντι. Ο Stassi φροντίζει να μας πει και για το παρελθόν του ήρωά του έτσι ώστε να τον καταλάβουμε καλύτερα.

Απόλαυσα πραγματικά αυτό το βιβλίο και αγάπησα τις αναφορές στα άλλα βιβλία σημειώνοντας όσα δεν έχω διαβάσει ακόμα. Άκουσα όλα τα τραγούδια που αναφέρει και φυσικά φαντάστηκα τη Ρώμη που περιγράφει και τώρα θέλω να τη γνωρίσω από κοντά. Η αφήγηση ρέει και δεν κουράζει καθόλου παρά τις συνεχείς αναφορές. Το βιβλίο κέρδισε το βραβείο Scerbanenco και η επιτροπή στην αιτιολόγηση της έγραψε κάτι με το οποίο συμφωνώ απόλυτα: «Ο συγγραφέας καταφέρνει να παντρέψει άψογα το νουάρ με την «υψηλή» λογοτεχνία, το σασπένς με την ειρωνεία, χαρίζοντας μας τη φιγούρα ενός τυχαίου αυτοσχέδιου ντετέκτιβ που θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό του αναγνώστη».
stassi
Θα πρότεινα την Χαμένη Αναγνώστρια ανεπιφύλακτα αλλά ειδικά αν είστε βιβλιόφιλος θα το χαρείτε ακόμα περισσότερο. Εξαιρετική η μετάφραση της Δήμητρας Δότση και για ακόμη μια φορά ο Χρήστος Κούρτογλου ξεπέρασε τον εαυτό του με το εξώφυλλο.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates