Η Μεντή ανεβάζει ανέκδοτο έργο του Ελευθερίου

(PHOTOS) Το ηχογράφησε και απομαγνητοφώνησε ο ίδιος ο Μάνος Ελευθερίου - Αδημοσίευτο κείμενο!
Πέντε χρόνια πριν φύγει από τη ζωή, ο αλησμόνητος στιχουργός, ποιητής και συγγραφέας το εμπιστεύτηκε στη Νένα Μεντή.

Οι «Ξένες πόρτες» είναι ένα οδοιπορικό στη Σύρο από τις αρχές του 20ού αιώνα κι έπειτα, μέσα από τη διήγηση της γιαγιάς του Ευαγγελίας Διγενή.

Στη σπαρακτική αυτή διήγηση ζωντανεύουν τα βασικά μοτίβα του έργου του μεγάλου ποιητή και στιχουργού, όπως η σκληρότητα της επαρχίας, η κοινωνική αδικία, η μελαγχολία και ο φόβος του θανάτου. Γι’ αυτό και την παράσταση διατρέχουν χαρακτηριστικές μελωδίες και ποιήματα που έχουν συνδεθεί με τον Μάνο Ελευθερίου και την ιδιαίτερη πατρίδα του.
XENES PORTES 2aMariza Daleziou
Οι «Ξένες πόρτες», ένα κείμενο βαθιά προσωπικό για τον μεγάλο δημιουργό, εκφράζουν ίσως εντέλει το συλλογικό ασυνείδητο ενός ολόκληρου λαού.

Θυμίζουμε πως με τον ίδιο τίτλο είχε κυκλοφορήσει το 1985 από τη Lyra ο δίσκος του Ελευθερίου με τον Ηλία Ανδριόπουλο και ερμηνεύτρια τη Σωτηρία Μπέλλου. Ακόμη και οι φωτογραφίες για το θεατρικό παραπέμπουν στο εξώφυλλο του άλμπουμ.
XENES PORTES 1aMariza Daleziou
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Μάνος Καρατζογιάννης, ένας νέος δημιουργός που έχει ήδη διανύσει μία αξιόλογη πορεία στο χώρο του θεάτρου και έχει ξεχωρίσει για την βαθιά του αγάπη και πίστη στο νεοελληνικό έργο.

Τη δραματουργική επεξεργασία και την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφουν αντίστοιχα ο Θανάσης Νιάρχος και ο Γιώργος Ανδρέου, στενοί συνεργάτες του Μάνου Ελευθερίου όσο ήταν εν ζωή.
XENES PORTES 3aMariza Daleziou

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates