Οι εκδηλώσεις στον IANO (27/5 - 1/6)

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στον ΙΑΝΟ για τις επόμενες ημέρες.
24/05/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύκλος Συζητήσεων «Περί Ωραίου» στο Café του ΙΑΝΟΥ | O Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τον ζωγράφο - συγγραφέα Δημήτρη Κοροβέση


Τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 18:00 ο επιμελητής της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS, Κώστας Καζαμιάκης στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Περί Ωραίου» στο Café του ΙΑΝΟΥ, συνομιλεί με τον ζωγράφο - συγγραφέα Δημήτρη Κοροβέση με θέμα συζήτησης «Το ''αστείο'', το περιπαιχτικό ύφος, ο ειρωνικός υπαινιγμός στην τέχνη».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

Λίγα λόγια από και για τον Δημήτρη Κοροβέση

Η εικαστική μου διαδρομή ξεκινά από τα παιδικά χρόνια με αντιγραφές παιδικών κόμικς. Ακολούθησαν σπουδές γραφιστικής στις σχολές Δοξιάδη και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Ρώμης. Εκεί, εκτός από τα μαθήματα ζωγραφικής στη σχολή, μαθήτευσα στους δρόμους, τα μουσεία και τη ζωή της αιώνιας πόλης. Ο Κουνέλης ήταν η πρώτη μου συγκλονιστική ανακάλυψη και η συνάντηση με τον Τσαρούχη μου γλύκανε τη ματιά. Αργότερα, με απορρόφησε η διαφήμιση και άφησα τα πρώιμα οράματα να ωριμάσουν. Σχεδίασα αρκετές εκδόσεις και καταναλωτικά προϊόντα, πάντα με το αίτημα της διαφορετικής πρότασης. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκα με το creative direction σε διαφημιστικές εταιρίες και art direction σε post production, computer animation, industrial design, τη συγγραφή κειμένων και βιβλίων, την επιμέλεια εκδόσεων, την διδασκαλία γραφιστικής κ.ά. Αυτό όμως, που δεν με άφησε ποτέ, ήταν η ανάγκη για προσωπική εικαστική έκφραση. Δημιούργησα τις δικές μου εικαστικές ιστορίες σε 6 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχα σε άλλες ομαδικές. Σε κάθε εικαστική παρουσίαση, το βιογραφικό αποτελεί μια ευκαιρία να δώσω το στίγμα μου, την δεδομένη στιγμή, κάτι ας πούμε, σαν εικαστικό ημερολόγιο. Η συνεργασία με την γκαλερί ADAM, σηματοδοτεί για μένα, τρόπον τινά, μια παλιννόστηση. Οι άνθρωποι εκεί, μου είναι γνώριμοι από τα «μυσταγωγικά» ατελιέ διαχωρισμών χρωμάτων που μαθήτευσα ως γραφίστας. Μαζί τους συνειδητοποίησα το χρώμα σαν σώμα, που ξεπηδούσε από το μαύρο. Λες και είναι παιχνίδι, η δουλειά μου έχει επιστρέψει στην αναζήτηση αυτού του σώματος.

Δημήτρης Κοροβέσης

Η ειρωνεία για τον Δημήτρη Κοροβέση είναι όχι μόνο το στοιχείο πού προσθέτει χάρη και γοητεία στα έργα του, αλλά στην πραγματικότητα τρόπος ζωής. Ο ειρωνικός υπαινιγμός, το αιχμηρό σχόλιο, το περιπαικτικό ύφος, το αστείο και η σάτιρα για τον Δημήτρη Κοροβέση είναι βίωμα. Αυτό συνάγεται εκ του γεγονότος ότι είναι ο κατ' εξοχήν σκεπτόμενος καλλιτέχνης της ορθολογικής θεώρησης των καλλιτεχνικών, πολιτικών, φιλοσοφικών και κοινωνικών συνθηκών που χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Πως φτάνει σ’ αυτή τη σταθερά ειρωνική και περιπαικτική διάθεσή του; Ξεκινά πάντα με καλή διάθεση, με φιλικό χαμόγελο, με δημιουργικό διάλογο. Αν όμως δεν πειστεί για το ταλέντο και τις καλές προθέσεις του άλλου, θα επακολουθήσει το ακαριαίο χτύπημα, με τεκμηριωμένη ανατροπή μέσω του περιπαιχτικού και ειρωνικού σχολίου. Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις που η ειρωνεία του είχε το πρόσωπο μιας παιδικής αταξίας.

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ και προβάλλονται ζωντανά διαδικτυακά σ' όλον τον κόσμο. Η είσοδος στις συναντήσεις είναι ελεύθερη

Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται ζωντανά και στο ianos.gr
IANOS | Σταδίου 24, Τ. 210 3217810, www.ianos.gr
korovesis kazamiakis 1

Συναντήσεις με Μουσικούς στο Café του ΙΑΝΟΥ | Η Τασούλα Επτακοίλη συνομιλεί με τον Βαγγέλη Γερμανό


Τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 20:30 η Τασούλα Επτακοίλη συνομιλεί με τον Βαγγέλη Γερμανό. Μία συζήτηση για τη μουσική και τη ζωή. Θα μιλήσουν για τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στον Πειραιά, τις σπουδές του, την αγάπη του για τη μουσική, τις πρώτες σημαντικές συνεργασίες του και όχι μόνο…

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr.

Με την υποστήριξη του Μελωδία 99.2 και του Μέντα 88.

Λίγα παραπάνω λόγια για την εκδήλωση:

Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στον Πειραιά: στην Καστέλλα και στα Καμίνια. Οι σπουδές του και τα χρόνια που δούλεψε ως μαθηματικός σε φροντιστήριο. Η αγάπη του για τη μουσική. Οι πρώτες σημαντικές συνεργασίες του: με τον Διονύση Σαββόπουλο στο Κύτταρο, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, και με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, στο θρυλικό Πάρτι, τον Ιούλιο του 1983. Το ντεμπούτο του στη δισκογραφία, το 1981, με τα θρυλικά «Μπαράκια», που άνοιξαν το δρόμο σε μια νέα γενιά τραγουδοποιών. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Βαγγέλης Γερμανός συνέχισε να ερωτεύεται, να ταξιδεύει, να γράφει τραγούδια και να τραγουδάει, αλλά και να παίζει στο σινεμά και στην τηλεόραση. Και -πού και πού- να ζωγραφίζει. Α, κάτι ακόμα: Το πραγματικό του όνομα είναι Βαγγέλης Γεωργουλόπουλος. Το ψευδώνυμο «Γερμανός» προέκυψε, όπως εξηγεί, λόγω χρωμάτων: ξανθά μαλλιά, γαλανά μάτια. Για όλα αυτά και για πολλά ακόμα ο Βαγγέλης Γερμανός θα μιλήσει στη δημοσιογράφο Τασούλα Επτακοίλη, τη Δευτέρα 27 Μαΐου, στις Συναντήσεις με Μουσικούς στο καφέ του ΙΑΝΟΥ.

Συναντήσεις με Μουσικούς στο Café του ΙΑΝΟΥ

Η μουσική είναι δρόμοι. Είναι ιστορίες και μνήμη. Είναι εικόνες και συναισθήματα. Είναι χάδια και σαϊτιές. Είναι δάκρυα και χαμόγελα. Κι αυτό τον χειμώνα γίνεται αφορμή η Τασούλα Επτακοίλη να συναντήσει στο καφέ του ΙΑΝΟΥ ανθρώπους με το δικό τους, προσωπικό, ευδιάκριτο αποτύπωμα στα ελληνικά μουσικά πράγματα. Ανθρώπους που γνωρίζουμε. Ή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε... Δημιουργούς που θα μιλήσουν εφ' όλης της ύλης. Για τη ζωή και την πορεία τους, για την έμπνευση, το κοινό και την αναγνώριση, για τον ανταγωνισμό, τους φόβους και τις προσδοκίες τους, για την τέχνη και την κοινωνία.

Οι Συναντήσεις με Μουσικούς πραγματοποιούνται στο Café του ΙΑΝΟΥ, αναμεταδίδονται ζωντανά μέσα από το ianos.gr.
germanos

Παρουσίαση Γ' Κύκλου Σειράς - Ντοκιμαντέρ | Από το μικρό στο μεγάλο | Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος


Την Τετάρτη 29 Μαΐου στις 18:00 η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος παρουσιάζει στον ΙΑΝΟ της Αθήνας τον τρίτο κύκλο της σειράς - ντοκιμαντέρ «Από το Μικρό στο Μεγάλο». Πρόκειται μια παραγωγή δική της που αναφέρεται στη ζωή και το έργο δεκαπέντε Ελλήνων στιχουργών [Αλκαίος, Βασιλειάδης (Τσάντας), Βίρβος, Γκάτσος, Δασκαλόπουλος, Ελευθερίου, Κατσούλης, Κολοκοτρώνης, Νεγρεπόντης, Πάνου, Παπαγιαννοπούλου, Πυθαγόρας, Ρασούλης, Τσώτου, Χριστοδούλου].

Η ορχήστρα του Γιώργου Αλτή με μια πλειάδα τραγουδιστών θα ερμηνεύσουν τραγούδια τους και ηθοποιοί που μετείχαν στη σειρά θα απαγγείλουν στίχους τους.

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς μαζί με τον εκδότη του περιοδικού «Μετρονόμος» Θανάση Συλιβό και τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Αλτή θα παρουσιάσουν τη σειρά και τους συντελεστές της.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο IANOS Café (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.
thumbnail koupa

Συναντήσεις Απρόβλεπτες στο Café του ΙΑΝΟΥ | Η Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομιλεί με τον Αλέξανδρο Μασσαβέτα


Την Τετάρτη 29 Μαΐου στις 20:30 η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα υποδέχεται τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Αλέξανδρο Μασσαβέτα στις «Απρόβλεπτες Συναντήσεις» στο Café του ΙΑΝΟΥ. Σε μια ημέρα μνήμης για τον ελληνισμό, ο συγγραφέας μιλάει για την Πόλη και την ακτινοβολία της ως σήμερα, όπως την περιγράφει μέσα στα δυο βιβλία του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr.

Λίγα λόγια για τον Αλέξανδρο Μασσαβέτα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Cambridge, αλλά παράτησε τη νομική καριέρα με απέραντη ικανοποίηση το 2003 και μετακόμισε στην Πόλη. Η μετοίκηση αυτή ήταν αποτέλεσμα της έλξης που ο χώρος και ο χρόνος της Πόλης άσκησαν πάνω του, ένα δυνατό δέσιμο με την Πόλη που ακόμη διαρκεί. Έχοντας «πειραματιστεί» σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, δουλεύει ως δημοσιογράφος σε ελληνικά και βρετανικά μέσα από το 2003. Από το 2005 ως το 2009 υπήρξε ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Πόλη, ενώ συνεχίζει, από το 2004, ως ανταποκριτής του «Mergermarket» πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων του ομίλου των Financial Times. Από το 2011 συνδιευθύνει το ξενοδοχείο «Άνεμος» στο Κάστρο της Ίμβρου. Αλλά κατά βάση είναι επαγγελματίας νομάς. Όταν δεν περιφέρεται σε μέρη μακρινότερα, κινείται στο τρίγωνο Πόλη - Λονδίνο - Αθήνα.

Λίγα λόγια για τις «Απρόβλεπτες Συναντήσεις στο Café του ΙΑΝΟΥ»

Στις Απρόβλεπτες Συναντήσεις που πραγματοποιούνται στο Café του ΙΑΝΟΥ, η Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομιλεί με σημαντικούς ανθρώπους. Όλοι τους έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό στίβο, από την πολιτική, την αρχαιολογία και τις επιχειρήσεις ως τα γράμματα και τις επιστήμες. Το πιο σημαντικό τους χαρακτηριστικό, όμως, είναι το θάρρος να χαράσσουν και να ακολουθούν την δική τους πορεία. Είναι, δηλαδή, φυσιογνωμίες -χαμηλόφωνα ή ανορθόδοξα- ηγετικές που, αν και συχνά δεν ασχολούνται με τα κοινά, ωφελούν την κοινωνία με το δικό τους παράδειγμα ζωής και δράσης. Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα και ας μιλήσουμε μαζί τους, για ένα νέο συλλογικό ήθος, που συναπαρτίζεται από φωτισμένες μονάδες.
massavetas

Παρουσίαση Βιβλίου - CD | Νότης Μαυρουδής | Άγρυπνο Φεγγάρι | Μελοποιημένη Ποίηση | Εκδόσεις IANOS


Την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 21:00 οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο - CD του Νότη Μαυρουδή, «Άγρυπνο φεγγάρι». Μελοποιημένοι Έλληνες ποιητές από τον 19ο και 20ό αιώνα (Γ. Σεφέρης, Γ. Σαραντάρης, Γ. Βιζυηνός, Μ. Πολυδούρη, Κ. Βάρναλης, Ν. Λαπαθιώτης, Κ. Καρυωτάκης).

Στο Cd τραγουδούν: Νένα Βενετσάνου, Χρήστος Θηβαίος, Μαρία Θωίδου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σωκράτης Μάλαμας και Μόρφω Τσαϊρέλη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα μεταδίδεται ζωντανά από το IANOS RADIO και το ianos.gr

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30.

Για το βιβλίο - CD θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Ανδρέου, συνθέτης - παραγωγός δισκογραφίας
Πέτρος Δραγουμάνος, μαθηματικός - αρχειοθέτης Ελληνικής δισκογραφίας
Μάρω Δούκα, πεζογράφος
Γιώργος Κουμεντάκης, μουσουργός - καλλιτεχνικός διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΚΠΙΣΝ)
Ευγενία Λουπάκη, δημοσιογράφος - ραδιοφωνική παραγωγός

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος - σκηνοθέτης - αρθρογράφος Αντώνης Μποσκοΐτης.

Θα ακολουθήσει σύντομη ζωντανή παρουσίαση τραγουδιών από τον δίσκο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο - Cd

Στα 13 τραγούδια του δίσκου ο N. Μαυρουδής ανιχνεύει μουσικά τον ποιητικό λόγο του Γ. Βιζυηνού, του Γ. Σαραντάρη, της Μ. Πολυδούρη, του Γ. Σεφέρη, του Ν. Λαπαθιώτη, του Κ. Βάρναλη και του Κ. Καρυωτάκη, με τη συνδρομή σπουδαίων ερμηνευτών: της Νένας Βενετσάνου, του Χρήστου Θηβαίου, της Μαρίας Θωίδου, του Αλκίνοου Ιωαννίδη, του Σωκράτη Μάλαμα και της Μόρφως Τσαϊρέλη. Το βιβλίο περιλαμβάνει τα ποιήματα, βιογραφικό και σημείωμα του ίδιου του συνθέτη, και δύο κείμενα του Αντώνη Μποσκοΐτη. Τέλος, την έκδοση κοσμεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις ηχογραφήσεις. [...]
mavroudis mik

Συζήτηση | Παρουσίαση Έργου | Philippe Lechermeier | Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος


Το Σάββατο 1 Ιουνίου στις 12:00 στο πλαίσιο της περιοδείας του Philippe Lechermeier στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος καλωσορίζει τον γνωστό Γάλλο συγγραφέα και εικονογράφο στον ΙΑΝΟ της Αθήνας.

Ένας συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας μπαίνει στο μυαλό και την καρδιά των παιδιών με λόγια, εικόνες και ιστορίες. Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και ο Philippe Lechermeier παρουσιάζοντας το έργο του και συνομιλώντας με παιδιά αλλά και ενήλικους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο IANOS Café (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα υπάρχει διαδοχική μετάφραση.

Για παιδιά από 8 ετών και άνω.

Λίγα λόγια για την περιοδεία του συγγραφέα στην Ελλάδα

Ο Philipe Lechermeier ταξιδεύει στην Ελλάδα

Ένας συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας μπαίνει στο μυαλό και την καρδιά των παιδιών με λόγια, εικόνες και ιστορίες. Χάρη σε αυτή του την περιοδεία, το κοινό θα ανακαλύψει τον συναρπαστικό κόσμο του Philippe Lechermeier.

27/05 έως 01/06/2019 - Χανιά, Λάρισα, Αθήνα

Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο συγγραφέας θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τα βιβλία του μέσα από συναντήσεις σε διάφορα μέρη όπως σχολεία, βιβλιοπωλεία... Μετά τις σπουδές του φιλολογίας και ιστορίας, ο Philippe Lechermeier στρέφεται γρήγορα προς την λογοτεχνία. Είναι συγγραφέας πολλών άλμπουμ και συλλογής διηγημάτων. Η γραφή του χαρακτηρίζεται από την ποίηση, το χιούμορ, την εφευρετικότητα και την ικανότητά του να αποστασιοποιείται από τους κώδικες και τα λογοτεχνικά σχήματα. Οι ιστορίες του, προσφέρουν διάφορα επίπεδα ανάγνωσης, γεγονός που καθιστά τα βιβλία του αγαπητά τόσο από παιδιά όσο και από ενήλικες. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Η περιοδεία αυτή πραγματοποιείται χάρη στη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων.
philippe lechermeier crodrigo ruiz ciancia

Μουσική Παράσταση | Μελωδίες από τον διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο | Ελληνικό Ωδείο Ψυχικού - Χαλανδρίου


Το Σάββατο 1 Ιουνίου στις 21:00 το Ελληνικό Ωδείο Ψυχικού - Χαλανδρίου σας προσκαλεί στον IANO της Αθήνας, στην ετήσια μουσική παράσταση του με μελωδίες από τον Διεθνή και Ελληνικό Κινηματογράφο, που θα παρουσιαστούν από τους σπουδαστές και τη Θεατρική ομάδα του Ωδείου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο IANOS Café (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ελάχιστη κατανάλωση 5€
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30

Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από το IANOS RADIO
poster odio2

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates