Στη «Σκιά» του Ζαν Γιμού

(TRAILER & PHOTOS) Επικό, ιστορικό δράμα με την υπογραφή του κορυφαίου κινέζου σκηνοθέτη.

Σκιά (Ying | Shadow)


Ο διασημότερος Κινέζος σκηνοθέτης τιμά την παράδοση του γιν και του γιανγκ της πατρίδας του και την τονίζει συχνά μέσα από τη νέα του ταινία, όπου το περίφημο σύμβολο και τα σχετικά δίδυμα του αρσενικού και του θηλυκού, του θετικού και του αρνητικού, του εσωτερικού και του εξωτερικού κόσμου, κάνουν εμφανή την παρουσία τους.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Γιμού επέλεξε μονοχρωματική παλέτα για την ταινία του, η οποία κινείται στους τόνους του λευκού, του μαύρου και του γκρι, εμπνευσμένη από το σύμβολο του yin και yang, χωρίς όμως να είναι μια ασπρόμαυρη ταινία. Τα πλάνα του Γιμού με τα τοπία στη βροχή μοιάζουν με κινέζικους πίνακες που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας. Μόνη «παραφωνία» το κόκκινο χρώμα, που κάνει εντυπωσιακά την παρουσία του σε κάποιες σκηνές.

Η ταινία παίρνει τον τίτλο της από τους σωσίες, αρχαία επίσης παράδοση στην Κίνα, που συχνά κατέφευγε σ’ αυτούς και ειδικά όταν επρόκειτο για ισχυρούς και βασιλείς. Ο σωσίας αποκαλούνταν «σκιά» και έπρεπε να είναι έτοιμος να πάρει τη θέση του «αφέντη» βασιλιά ή ευγενή όταν εκείνος βρισκόταν σε κίνδυνο για να τον προστατεύσει. Η ομοιότητα έπρεπε να είναι ικανή να μπερδέψει την αλήθεια με το ψέμα -δύο ακόμα πλευρές του γιν και του γιανγκ- ώστε κανείς να μη μπορεί να καταλάβει για ποιον πραγματικά πρόκειται.

Το καταπληκτικό με τον Γιμού είναι ότι φωτίζει τον βασιλιά, όχι μόνο ως το απόλυτο σύμβολο εξουσίας, αλλά και ως έναν απλό θνητό που μπορεί να νοιώσει όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα. Η ταινία του είναι μια ιστορία επιβίωσης που ακροβατεί ανάμεσα στη νίκη και την ήττα και εξελίσσεται μέσα σε αέναα παιχνίδια εξουσίας.

Να σημειώσουμε ότι παρά τις πολυάριθμες ιστορικές κινεζικές ταινίες, είναι πρώτη φορά που γίνεται ταινία το θέμα της σκιάς, του σωσία δηλαδή του ισχυρού προσώπου.

Ο Ζανγκ Γιμού (Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια, Ιπτάμενα Στιλέτα, κ.ά.) δημιουργεί μια επική περιπέτεια, όπου με το δικό του τρόπο ερμηνεύει την ιστορία των Τριών Βασιλείων της Κίνας. Το «Shadow» εστιάζει σε όσα συμβαίνουν στο βασίλειο του Πέι και επικεντρώνεται στο παλάτι. Με φόντο τη φεουδαρχική Κίνα, ο νεαρός βασιλιάς προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς του τόνους και ειρηνικές σχέσεις με το βασίλειο του Γιν, παρ’ όλο που έχουν εκδιωχθεί από αυτούς από την πόλη του Τζινγκ, που τους ανήκε. Άλλοι επιθυμούν να πάρουν πίσω την πόλη, ανάμεσά τους και ο αρχιστράτηγος Γου, που θα κάνει τα πάντα για να τα καταφέρει. Οι τρόποι του βασιλιά είναι πολύ διαφορετικοί από εκείνους του Γου και αυτό είναι που θα φέρει στην επιφάνεια ακόμα περισσότερα παιχνίδια εξουσίας, με τον πρώτο να καθαιρεί τον δεύτερο και να προκαλεί όσα θα συμβούν παρακάτω.

Οι γυναίκες παίζουν γι’ άλλη μια φορά σημαντικό ρόλο στις ιστορίες του Γιμού. Στη «Σκιά» βλέπουμε μια γυναίκα στο κέντρο μιας δίνης, ανάμεσα στο σύζυγό της και τη «σκιά» του, ανάμεσα στην εξουσία και την αγάπη, ενώ προσπαθεί να ολοκληρώσει ένα πολύπλοκο συναισθηματικό ταξίδι. Αναγκάζεται να πάρει αποφάσεις από την αρχή ως τα τελευταία δευτερόλεπτα της ιστορίας.

Ο Ζανγκ Γιμού σκηνοθετεί ένα εμβληματικό έπος, ένα αισθητικό εικαστικό υπερθέαμα καταθέτοντας μια ανατομία της εξουσίας που όσα χρόνια και αν περάσουν θα έχει τα ίδια μέτρα και σταθμά. Αξίζει να δείτε αυτήν την ταινία και να μεταφερθείτε νοερά στο 220-280 μ.Χ.
ixkIru62
Σκηνοθεσία: Ζανγκ Γιμού
Με τους: Ντενγκ Τσάο, Σουν Λι, Ζενγκ Κάι, Γκουαν Ξιαοτόνγκ
Είδος: Ιστορικό δράμα
Βαθμολογία: 8/10

Δείτε το τρέιλερ:

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates