Ingmar Bergman: Διήμερο αφιέρωμα του ΚΠΙΣΝ

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα. Δείτε το πρόγραμμα.
Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνει σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα ένα αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου Σουηδού σκηνοθέτη Ingmar Bergman στο πλαίσιο των παγκόσμιων εορτασμών για τα εκατό χρόνια από την γέννησή του.

Το αφιέρωμα, που θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Βιβλίων, περιλαμβάνει προβολές των ταινιών του Bergman Persona (1966), 7η Σφραγίδα (1957) και Καλοκαίρι με τη Μόνικα (1953), προβολή του ντοκιμαντέρ της Marie Nyreröd, Bergman Island (2004), καθώς και του ντοκιμαντέρ του Σουηδικού Ινστιτούτου, Ingmar Bergman 100, το οποίο αποτελείται από 32 σύντομα αποσπάσματα των ταινιών του, συνεντεύξεις, αρχειακές λήψεις από τις περιόδους των γυρισμάτων και μια ματιά στα γραπτά του μεγάλου δημιουργού.

Σημαντικές προσωπικότητες του σινεμά, από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και από τους κλάδους της φιλοσοφίας και της ψυχιατρικής, επιχειρούν να αναδείξουν πτυχές του έργου και της προσωπικότητας του κινηματογραφιστή που, μέσα από τα έργα του, αναζήτησε απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της σχέσης του ανθρώπου με τον Κόσμο, τον Εαυτό και τους Άλλους, με τον Θεό και τον Θάνατο.

Το αφιέρωμα στον Ingmar Bergman, καθώς και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Ingmar Bergman

Το πρόγραμμα αναλυτικά:


Σάββατο 24 Νοεμβρίου

11.00 Προβολή: Ingmar Bergman 100

12.00 Μαρία Παραδείση: Ο Bergman στην ιστορία του κινηματογράφου

Μια εισήγηση που αποβλέπει στην οριοθέτηση του προσωπικού ύφους που καθιέρωσε τον Bergman ως παγκόσμιο δημιουργό, με αναφορές στις πολλαπλές του ιδιότητες και στον τρόπο δουλειάς του, στην αυστηρή του θεματολογία, καθώς και στην εξέλιξη της αισθητικής του στη διάρκεια του χρόνου.

Η Μαρία Παραδείση είναι ιστορικός του κινηματογράφου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, όπου διδάσκει ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου και εισαγωγή στην επιστημονική ανάλυση ταινιών.

12.20 Προβολή: Persona

μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει η ομιλία:

Ηλίας Βλάχος: Persona, μία κραυγή στη σιωπή

Μια ψυχιατρική τοποθέτηση με αφορμή την δυσερμήνευτη -και για αυτό τόσο πλούσια σε προσεγγίσεις- ταινία του Bergman που αιωρείται ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ, την ποιητική αλληγορία και το υπαρξιακό δράμα για τα όρια του εαυτού. Μια απόπειρα αναζήτησης πίσω από τη θεατρική μάσκα ή την Persona, αυτήν που ο Carl Jung προσδιόριζε ως την κοινωνική πλευρά του κάθε ανθρώπου.

Ο Ηλίας Βλάχος είναι ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής, αριστούχος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ. Επίσης, έχει ολοκληρώσει σπουδές στη Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία και αρθρογραφεί για το θέατρο.

16:00 Προβολή: Ingmar Bergman 100

17.00 Εύα Στεφανή: Ο Bergman και ο εαυτός

Σκέψεις με αφορμή το ντοκιμαντέρ Bergman Island. Ο Bergman σκηνοθετεί τον εαυτό του και οι θεατές καλούνται να τον ανακαλύψουν εκ νέου.

Η Εύα Στεφανή είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων, των ταινιών ντοκιμαντέρ: Αθήναι, 1995, Letters from Albatross, 1995, Επισκέψεις στο σπίτι του Ε. Χ. Γονατά, 1998, Ακρόπολις, 2001, Αβραάμ και Ιάκωβος, 2002, Το κουτί, 2004, Η άδεια, Συγκάτοικοι, Τι ώρα είναι;, 2007, κ.ά.

17.20 Προβολή: Bergman Island

Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει Q+A με την Εύα Στεφανή

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

11.00 Προβολή: Ingmar Bergman 100

12.00 Προβολή: 7η Σφραγίδα

13.40 Χρήστος Μαρσέλλος: MEMENTO MORI

Ανοιχτά ερωτήματα με αφορμή την 7η Σφραγίδα. Μια απόπειρα προσέγγισης της ταινίας που θέτει στο κέντρο την πιο καταγωγική ανθρώπινη αγωνία. Με την ταινία του ο Bergman ξεπέρασε την δική του αγωνία θανάτου παρουσιάζοντας έναν φανταστικό Μεσαίωνα που περιέχει τον σπόρο του κλονισμού όλων των πίστεων, αλλά και τον σπόρο της ελπίδας.

Ο Χρήστος Μαρσέλλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και το Παρίσι. Έχει στο ενεργητικό του πλήθος δημοσιευμένων άρθρων και συμμετοχών σε συνέδρια και μια σειρά μεταφράσεων νεότερων και σύγχρονων φιλοσοφικών έργων. Πιο πρόσφατο βιβλίο του: Bergman, Μετά την πρόβα (μετάφραση-επίμετρο), Εκδόσεις Περισπωμένη, Αθήνα 2018. Ζει και εργάζεται ως μεταφραστής στην Αθήνα και το Παρίσι.

16.00 Προβολή: Ingmar Bergman 100

17.00 Λουκάς Κατσίκας: Ο άνθρωπος Ingmar πίσω από τον καλλιτέχνη Bergman

Εντυπώσεις και σκέψεις με αφορμή ένα αποκλειστικό ταξίδι στο μέρος και το σπίτι όπου έζησε. Μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν, ανέκδοτες ιστορίες, προσωπικές παρατηρήσεις και φωτογραφίες από τον τόπο κατοικίας του μια απόπειρα γνωριμίας με τον απλό άνθρωπο, τις συνήθειες και τις ιδιαιτερότητές του, πίσω από τον σπουδαίο καλλιτέχνη.

Ο Λουκάς Κατσίκας από το 1996 εργάστηκε ως συντάκτης και μετέπειτα αρχισυντάκτης και διευθυντής στο περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ. Από το 2016 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ και του Athens Open Air Film Festival.

17.20 Προβολή: Καλοκαίρι με την Μόνικα
SNFCC Bergman Poster

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates