Ο 90χρονος Αλέξης Πάρνης τιμήθηκε με το ρωσικό βραβείο «Γιουγκρά»

Με το ρωσικό λογοτεχνικό βραβείο «Γιουγκρά» τιμήθηκε ο 90χρονος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Αλέξης Πάρνης
26/07/2014

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
(βλ. «Η οδύσσεια των διδύμων», «Γεια χαρά-Νίκος», εκδ. Καστανιώτη), σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη ρώσικη πρεσβεία στην Αθήνα.

Ο κατά κόσμον Σωτήρης Λεωνιδάκης, με την πλούσια αντιστασιακή δράση, φοιτητής στα νιάτα του στο μοσχοβίτικο Ινστιτούτο Γκόργκι και τιμημένος το '54 με το πρώτο βραβείο ποίησης στο Φεστιβάλ Βαρσοβίας για το επικό έργο του «Μπελογιάννης», υποδέχτηκε με συγκίνηση την παραπάνω τιμητική διάκριση και, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Εδώ και πολλά χρόνια δεν ζω στη Ρωσία, έφυγα από αυτήν το 1962, αλλά δεν την ξέχασα ποτέ. Αυτή έγινε για μένα η δεύτερη μητέρα. Μπορεί η μητέρα Ελλάδα να με προίκισε με ταλέντο, αλλά στη Ρωσία έγινα συγγραφέας... Ποτέ δεν θα ξεχάσω πως ήμουν μόνο 36 ετών όταν στη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, στον 32ο τόμο, εμφανίστηκε άρθρο αφιερωμένο σε μένα, ενώ στον 34ο τόμο υπήρξε άρθρο όπου γινόταν λόγος για την επική ποίηση και το οποίο ξεκινούσε από τον Όμηρο, αναφέρονταν ο Σέξπιρ, ο Πούσκιν, ο Τβαρντόβσκι και στο τέλος υπήρχε αναφορά σε ένα επικό μου ποίημα. Ήμουν τότε 37 ετών και αυτό αντιπροσώπευε όλα όσα μπορούσε να ονειρευτεί ένας ποιητής, ένας συγγραφέας».

Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ του ιστότοπου «Η Σύγχρονη Ρωσία», το θεατρικό έργο του Πάρνη «Το Νησί της Αφροδίτης» που πρωτοπαρουσιάστηκε στο μοσχοβίτικο «Μάλι Τεάρτ» το 1960, μέσα σε λίγους μόλις μήνες παίχτηκε σε περισσότερα από 180 θέατρα της πρώην ΕΣΣΔ, προκαλώντας ένα μεγάλο κύμα ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο σύμβουλος της πρεσβείας Γεβγένι Γιουρκόφ. Κατά τη διάρκεια της τελετής, στην οποία παραβρέθηκαν και τα δισέγγονα του Νίκου Ζαχαριάδη, ο Αλέξης Πάρνης απήγγειλε στίχους του Πούσκιν, του Λέρμοντοφ και του Μαγιακόφσκι και παρουσίασε το βιβλίο του με μεταφράσεις της ρωσικής και σοβιετικής ποίησης.

Πηγή: http://www.enet.gr

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates