Μια σημαντική έκθεση για τον «Συνάνθρωπο»

Καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς θα παραβρεθούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Συνάνθρωπος».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σημαντικοί καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς, όπως οι Mohamed Abou Elnaga από την Αίγυπτο, Wolfgang Brenner από τη Γερμανία, Rolana Čečkauskaitė από τη Λιθουανία, Σαράντης Γκάγκας από την Ελλάδα, Ohno Kouji από την Ιαπωνία, Paula Kouwenhoven από την Ολλανδία και Miodrag Peric από τη Σερβία, θα παρευρίσκονται στα εγκαίνια της έκθεσης «Συνάνθρωπος».

Ανάμεσά τους ο φιλέλληνας Μίσα, κατά κόσμον Miodrag Peric που έρχεται στην Αθήνα, με ένα μέρος της δουλειάς του. Πολυσχιδής προσωπικότητα καθώς εκτός από την γλυπτική, έχει και μοναδικό ροκενρόλ μπαράκι, το Graffiti, στο Νόβι Σαντ της Σερβίας. Επίσης διοργανώνει το παζάρι βινυλίου εκεί, αλλά και κάποιες συναυλίες. Η δουλειά του είναι δυνατή και ταυτόχρονα σκληρή.

Για πρώτη φορά, η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και το My art box, by technohoros εγκαινιάζουν συγχρόνως την Πέμπτη 19 Απριλίου την πολύ σημαντική ομαδική εικαστική έκθεση «Συνάνθρωπος» που θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, σε επιμέλεια Σαράντη Γκάγκα, και σε συνεργασία με τον Ιστορικό τέχνης, Miguel Fernandez Belmonte.

Οι δύο χώροι θα φιλοξενήσουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, ψηφιακής τέχνης και εγκαταστάσεις, συνθέτοντας ένα σύνολο, και αποτελώντας ο ένας αναπόσπαστο μέρος του άλλου. Στην έκθεση συμμετέχουν οι πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς, Mohamed Abou Elnaga από την Αίγυπτο, Wolfgang Brenner από τη Γερμανία, Rolana Čečkauskaitė από τη Λιθουανία, Σαράντης Γκάγκας από την Ελλάδα, Ohno Kouji από την Ιαπωνία, Paula Kouwenhoven από την Ολλανδία και Miodrag Peric από τη Σερβία, οι οποίοι και θα παρευρίσκονται στα εγκαίνια.

Όπως αναφέρει ο Ιστορικός τέχνης Miguel Fernandez Belmonte: «Τι ενώνει τα έργα επτά σύγχρονων καλλιτεχνών από επτά διαφορετικές χώρες; Ποιος είναι ο ιστός στον οποίο αλληλοεπιδρά η τέχνη τους και αποκτά μια άλλη εμβέλεια; Μια πρώτη σημαντική παράμετρος είναι η ίδια η τέχνη τους. Μέσω αυτής, ήρθαν σε επικοινωνία μεταξύ τους, γνωρίστηκαν και μοιράστηκαν τις ανησυχίες και τις απόψεις τους. Δημιούργησαν σταδιακά έναν χώρο συνάντησης, ανταλλαγής και επικοινωνίας, πέρα από σύνορα, ο οποίος δεν είναι ριζωμένος σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, αλλά όπου τους φέρνει η δημιουργία τους. Αυτοί οι καλλιτέχνες έχουν πραγματοποιήσει κατά καιρούς συλλογικές εκθέσεις, αλλά για πρώτη φορά το κάνουν ομαδικά».

Ο Mohamed Abou Elnaga από την Αίγυπτο, καλλιτέχνης, επιμελητής και καθηγητής, δουλεύει με διάφορα μέσα, όπως φωτογραφία, ζωγραφική και σχέδιο. Στα έργα του, προβάλλονται έντονα τα συναισθήματα των υποκειμένων και ενώνονται οι αιώνιες μνήμες της χώρας του με τις πιο σύγχρονες προκλήσεις και γεγονότα.

Ο Wolfgang Brenner, από τη Γερμανία έχει πάντα μια κοινωνικό-πολιτική διάσταση στα έργα του, πολλές φορές με κριτική σκέψη και καυστικό χιούμορ. Προτάσεις, σαν αυτές μέσα στα κινέζικα τυχερά μπισκότα (Glückskekse) συνδυάζονται με μεταξοτυπίες, κολάζ και έργα με μικτές τεχνικές, δημιουργώντας καινούργιες αναγνώσεις.

Ο Miodrag Peric, γλύπτης από τη Σερβία, παρουσιάζει τα έργα «The blue yonder», «Totally pissed», «Excess baggage corkscrew», «The black telephone», «The call». Συνδυάζοντας στοιχεία που αναγνωρίζουμε ως διαφορετικά μεταξύ τους, ο Peric δίνει ζωή σε όντα και αντικείμενα που αποκτούν μια εντελώς διαφορετική οντότητα και νόημα.

Η Paula Kouwenhoven από την Ολλανδία, παρουσιάζει μια σειρά έργων που βρίσκονται σε μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο παραστατικό στοιχείο και την ελεύθερη επεξεργασία και ερμηνεία του καλλιτέχνη.

H Rolana Čečkauskaitė από τη Λιθουανία, παρουσιάζει το έργο «Knock and maybe someone will open». Διάφορα ρόπτρα παραπέμπουν σε παλαιότερες, αλλά όχι και τόσο μακρινές εποχές, όπου ίσως υπήρξε μια πιο άμεση επικοινωνία με τον γείτονα, με τον αλλοδαπό, με τον ξένο.

Ο Σαράντης Γκάγκας από την Ελλάδα, παρουσιάζει το έργο Αδιάρρηκτο νήμα. Πάνω σε έναν μεταλλικό κύκλο, ο καλλιτέχνης έχει φτιάξει μια ανομοιόμορφη και ασύμμετρη δομή από μεταξένιες κλωστές. Με ένα φυσικό υλικό, ο Γκάγκας έχει δημιουργήσει έναν ολόκληρο μικρόκοσμο. Πάνω σε αυτόν, για ένα διάστημα, αναπτύσσονται και ζούνε οι γνωστοί μεταξοσκώληκες. Σχηματίζουν διάφορους περιπάτους πάνω στην προηγούμενη δομή και προσθέτουν το δικό τους χρόνο και ίχνη στον χρόνο του ανθρώπου.

Ο Ιάπωνας Ohno Kouji, παρουσιάζει το έργο «Dulce bellum inexpertis - Adagiorum Collectance IV,I,I» - δηλαδή, Για τους άπειρους, ο πόλεμος είναι γλυκός. Το δεύτερο μέρος του τίτλου αναφέρεται στη συλλογή από adagio, δηλαδή από συγκεκριμένες εκφράσεις που συνήθως εμπεριέχουν ένα ηθικό δίδαγμα και μνημονεύονται εύκολα.

Info:


Στον «Τεχνοχώρο»
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη

Πέμπτη 19 Απριλίου - Σάββατο 19 Μαΐου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!