Η ιστορία της Ελλάδας μέσα από ένα φυλλαράκι καπνού

Η Ελλάδα κάποτε ζούσε από τα καπνά και το λάδι της. Τον καπνό της, από τους καλύτερους ποιοτικά παγκοσμίως, παρ' ότι η παραγωγή του βρίσκεται σε φθίνουσα και με ευρωπαϊκή ρήτρα,
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
καπνίζουν και σήμερα σε όλη την υφήλιο μανιωδώς χιλιάδες καταναλωτές. Συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα εξαγωγικά γεωργικά προϊόντα της χώρας.

Στην έκθεση «Καπνός: 101 σημειώσεις για τα ανατολικά καπνά» στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη καταγράφεται καρέ καρέ, με αντικείμενα, έγγραφα και φωτογραφίες, η ιστορία του, από το 1828 μέχρι τις μέρες μας που πλέον η καλλιέργεια καπνού βρίσκεται υπό διωγμό.

Και μαζί, παρακολουθούμε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ιστορίας: τη συγκρότηση νέων κοινωνικών τάξεων, τη δημιουργία του εργατικού κινήματος της χώρας, που οδήγησε στις μεγάλες απεργίες του 1914 και του 1936, την ανάπτυξη πόλεων, όπως η Καβάλα, η Δράμα, η Ξάνθη και η Θεσσαλονίκη, την εμφάνιση της εμπορικής μεσαίας τάξης, τη βιοποριστική διέξοδο που βρήκαν στην παραγωγή και επεξεργασία καπνού οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Όπως διαβάζουμε στα πρακτικά της Βουλής του 1946: «Εάν δεν υπήρχε ο καπνός, δεν θα ήτο δυνατόν να αντιμετωπισθεί το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίον προέκυψεν μετά την Μικρασιατικήν συμφοράν. Ο εποικισμός της Μακεδονίας και της Θράκης κατά το 1922, εστηρίχθη μόνο εις τον καπνόν».

Η έκθεση προσεγγίζει τον καπνό ιστορικά, μέσα από διαφορετικές οπτικές με τη βοήθεια σπάνιων αντικειμένων από συλλογές του εξωτερικού, τεκμήρια από αρχεία της χώρας καθώς και φωτογραφικό υλικό από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές: Από τις βελόνες του μπουρλιάσματος και τα σαρίκια της χωρικής επεξεργασίας του καπνού, μέχρι την τόγκα και το σεντούκι της εμπορικής επεξεργασίας. Κι από τις καπναποθήκες της βόρειας Ελλάδας έως τις περίτεχνες ταμπακιέρες και τα πακέτα τσιγάρων στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζεται επίσης η αρχιτεκτονική εξέλιξη των εγκαταστάσεων του καπνεμπορίου και τα διαφημιστικά.

Από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα αποτελούν η ιστορική φωτογραφία από τον Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη, πηγή έμπνευσης του Επιταφίου του Γ. Ρίτσου, μαζί με χειρόγραφα του ποιητή, αλλά και πακέτα τσιγάρων με σημειώσεις του.

Την έκθεση, μια συνδιοργάνωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αρχιτεκτονικού Γραφείου flevaarch και του Μουσείου Μπενάκη, επιμελήθηκε ο Σπύρος Φλεβάρης, με ιστορική σύμβουλο τη Μαρία Ρεντετζή. (Διάρκεια: μέχρι τις 31 Αυγούστου).

Πηγή: www.enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!