Έλληνας street artist εικονογραφεί σχολείο!

(PHOTOS) Σύγχρονες βυζαντινές εικονογραφίες εμπνευσμένες από τους μύθους του ελληνικού πολιτισμού.
Τον Έλληνα street artist Φίκο τον είχαμε γνωρίσει για πρώτη φορά, όταν πριν λίγους μήνες οι σύγχρονες βυζαντινές του εικονογραφίες είχαν ταξιδέψει μέχρι το Πανεπιστήμιο του Αϊνστάιν στη Ζυρίχη.

Αυτή τη φορά ο Φίκος επιστρέφει στην Ελλάδα, με ένα νέο project που δίνει νέα πνοή ζωντάνιας στους εξωτερικούς χώρους του 58ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, στον Κολωνό.

Όταν του ζήτησαν να ζωγραφίσει το μεγάλο τοίχο του σχολείου, δέχτηκε με έναν όρο. Να αναλάβει την εξ ολοκλήρου εικαστική αναδιαμόρφωση του προαυλίου χώρου και να υλοποιήσει το όραμά του για μια -έστω και σε μικρή κλίμακα- αναβίωση όχι της αρχαίας τέχνης, αλλά της φιλοσοφίας που την διέπει.

Η θεματολογία

Στο πνεύμα αυτό, επέλεξε θέματα τα οποία προέρχονται κυρίως από μύθους του ελληνικού πολιτισμού και διδάσκουν αρχές, όπως η εντιμότητα, η θέληση για μάθηση και η συλλογικότητα.

Ο θεός Ερμής ήταν σύμφωνα με τη μυθολογία ο πρώτος δάσκαλος του ανθρώπινου γένους και αυτός ο οποίος έδωσε το αλφάβητο στους Έλληνες (το οποίο σε μορφή μοτίβου διακοσμεί έναν από τους τοίχους του προαυλίου).

Στον αντικρινό τοίχο ο συγγράφων Αίσωπος μας παρουσιάζει το διδακτικό του μύθο «Ο Γεωργός και τα Παιδιά του», ενώ από την εικονογράφηση δε θα μπορούσε να λείπει ένα παραδοσιακό παραμύθι («Το Περιστέρι και το Μυρμήγκι»), αλλά και μια πιο δημοφιλή ιστορία, όπως αυτή της Κοκκινοσκουφίτσας, η οποία μάλιστα παρουσιάζεται παραλλαγμένη, θέλοντας αυτήν και το λύκο συμφιλιωμένους.

Τέλος, το πέρασμα από τη μια σύνθεση στην άλλη γίνεται μέσω πετούμενων μελισσών, οι οποίες λειτουργούν ως ­σύμβολο εργατικότητας και κοινωνικοποίησης.

Πηγή: www.elculture.gr

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates