Το φυσικό φάρμακο για τα προβλήματα ψυχικής υγείας

Στην Ελλάδα έχουμε άφθονο και ίσως το καλύτερης ποιότητας παγκοσμίως.

Ο κρόκος (σαφράν) αποδεικνύεται πως έχει κι άλλα ευεργετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό πέρα από τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Η κατανάλωσή του, σαν ρόφημα ή στη μαγειρική, ωφελεί στη θεραπεία μίας σειράς προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, η νόσος Αλτσχάιμερ και το άγχος.

Παρότι ο εν λόγω μηχανισμός λειτουργίας του δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, προσδιορίζεται στην ντοπαμίνη, την νορεπινεφρίνη και πιθανώς τον GABA, κύριο ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.

Τα παραπάνω υπογραμμίζουν αποτελέσματα σχετικής μελέτης που δημοσιεύονται στο Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology επισημαίνοντας τη συμβολή του κρόκου στη διάθεση και την ψυχική υγεία και στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά και εφήβους που διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ χορηγήθηκαν είτε 30 mg κρόκου ημερησίως είτε μεθυλφαινιδάτη (ήπιος διεγέρτης του κεντρικού νευρικού συστήματος που χορηγείται σε αυτές τις περιπτώσεις) . Τα άτομα και των δύο ομάδων έδειξαν παρόμοια σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και δεν υπήρχε διαφορά στις παρενέργειες καθώς αμφότερες οι θεραπείες ήταν ανεκτές.

Αυτή ήταν και η πρώτη ελεγχόμενη δοκιμή στον κρόκο για τη ΔΕΠΥ. Θα διεξαχθούν κι άλλες ώστε να επικυρωθούν αυτά τα ευρήματα και να σχεδιαστούν περαιτέρω στρατηγικές δοσολογιών.

Στην Ελλάδα ο κρόκος Κοζάνης θεωρείται ως ένας τους πιο ποιοτικούς στην κατηγορία του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates