Τέλος τα κινητά στα σχολεία

Δείτε τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τη χρήση κινητών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.
Εγκύκλιο, με την οποία απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές μέσα στα σχολεία, εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Κώστας Γαβρόγλου. Η ίδια εγκύκλιος απαγορεύει, εξάλλου, την κατοχή και χρήση από τους μαθητές οποιασδήποτε άλλης συσκευής ή παιχνιδιού με συστήματα επεξεργασίας εικόνας και ήχου.

Τι προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τη χρήση κινητών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών


«Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους, εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι, που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου», αναφέρει η εγκύκλιος.

«Ο ανάλογος εξοπλισμός, που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού», προσθέτει η εγκύκλιος.

Για τους εκπαιδευτικούς, η εγκύκλιος προσθέτει ότι, εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες, κ.λπ.), μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τον δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες της, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Κάμερες


Με την ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. «Η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (π.χ. αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών - μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του», αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας.

Τέλος, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργού Παιδείας, οι κάμερες ασφαλείας στα σχολεία δεν θα χρησιμοποιούνται εντός του ωραρίου λειτουργίας. «Δεν επιτρέπεται η χρήση - λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα με την οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που ορίζει επιπλέον ότι οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται».

Η εγκύκλιος διευκρινίζει προς τους γονείς ότι πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό, που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, υπάρχει στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο».

Πηγή: sepe.gr

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates