Η διατροφή είναι κομβικός παράγοντας μακροζωίας αλλά και ποιότητας ζωής.
Σίγουρα το δικό τους μερτικό έχουν και η κληρονομικότητα, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η άσκηση, γενικότερα «οι συνήθειες» μας, όμως τα φρούτα -μαζί φυσικά και με τα λαχανικά- είναι οι «προστάτες» μας.
Απ’ την άλλη όλοι γνωρίζουμε πως κάπνισμα και αλκοόλ στην υπερβολή τους είναι εχθροί μας όπως και η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλατιού και κακών λιπαρών.
Στους συμμάχους που πρέπει να συμπεριλάβεις στην διατροφή σου, πρωταγωνιστές είναι 3 φρούτα που φημίζονται ιδιαίτερα για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Προστατεύουν δηλαδή τα κύτταρα από την οξείδωση, αποτρέποντας το εκφυλισμό τους και συνεπώς την εμφάνιση ελεύθερων ριζών -που τα φθείρουν, αφήνοντάς μας εκτεθειμένους στα δεινά της γήρανσης.
Μούρα
Όλη η κατηγορία… Φράουλες, σμέουρα, μύρτιλα, άσπρα μούρα, μαύρα μούρα. Όλα πλούσια σε πολυφαινόλες, την κατηγορία εκείνη των αντιοξειδωτικών που μειώνει δραστικά τις φλεγμονές στο σώμα. Φρόντισε να καταναλώνεις 3-5 μερίδες εβδομαδιαίως και αν μπορείς προτίμησε βιολογικά προϊόντα.
Αβοκάντο
Γεμάτο βιταμίνες, όπως C, K, B, E και A, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Σαφώς περιέχει φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Στο κάλιο, φτάνει και ξεπερνά την μπανάνα. Είναι λίγο ακριβό… αλλά τελικά, αν το καλοσκεφτείς παρασυμφέρει!
Δαμάσκηνο
Πεντανόστιμο φρούτο το οποίο μπορείς να απολαύσεις φρέσκο ή αποξηραμένο. Η αντιοξειδωτική σύσταση του δεν έχει προηγούμενο. Επίσης λειτουργεί κατά της δυσκολιότητας. Κι εδώ προτιμήστε προϊόντα βιολογικής γεωργίας.
Σίγουρα το δικό τους μερτικό έχουν και η κληρονομικότητα, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η άσκηση, γενικότερα «οι συνήθειες» μας, όμως τα φρούτα -μαζί φυσικά και με τα λαχανικά- είναι οι «προστάτες» μας.
Απ’ την άλλη όλοι γνωρίζουμε πως κάπνισμα και αλκοόλ στην υπερβολή τους είναι εχθροί μας όπως και η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλατιού και κακών λιπαρών.
Στους συμμάχους που πρέπει να συμπεριλάβεις στην διατροφή σου, πρωταγωνιστές είναι 3 φρούτα που φημίζονται ιδιαίτερα για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Προστατεύουν δηλαδή τα κύτταρα από την οξείδωση, αποτρέποντας το εκφυλισμό τους και συνεπώς την εμφάνιση ελεύθερων ριζών -που τα φθείρουν, αφήνοντάς μας εκτεθειμένους στα δεινά της γήρανσης.
Μούρα
Όλη η κατηγορία… Φράουλες, σμέουρα, μύρτιλα, άσπρα μούρα, μαύρα μούρα. Όλα πλούσια σε πολυφαινόλες, την κατηγορία εκείνη των αντιοξειδωτικών που μειώνει δραστικά τις φλεγμονές στο σώμα. Φρόντισε να καταναλώνεις 3-5 μερίδες εβδομαδιαίως και αν μπορείς προτίμησε βιολογικά προϊόντα.
Αβοκάντο
Γεμάτο βιταμίνες, όπως C, K, B, E και A, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Σαφώς περιέχει φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Στο κάλιο, φτάνει και ξεπερνά την μπανάνα. Είναι λίγο ακριβό… αλλά τελικά, αν το καλοσκεφτείς παρασυμφέρει!
Δαμάσκηνο
Πεντανόστιμο φρούτο το οποίο μπορείς να απολαύσεις φρέσκο ή αποξηραμένο. Η αντιοξειδωτική σύσταση του δεν έχει προηγούμενο. Επίσης λειτουργεί κατά της δυσκολιότητας. Κι εδώ προτιμήστε προϊόντα βιολογικής γεωργίας.