Περιέχει 3 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, τανίνες, ίνες και άλλα ευεργετικά στοιχεία.
Πολυφάρμακο… το ταπεινό χαρούπι, που σε δύσκολα χρόνια, λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας έθρεψε Έλληνες αλλά και άλλους βασανισμένους λαούς.
Το χαρούπι (ή αλλιώς ξυλοκέρατο, στα αρχαία ελληνικά «κεράτιον») αποτελεί συμπυκνωμένη πηγή ασβεστίου με 350mg ανά 100 γραμμάρια, την ώρα που το γάλα, στην ίδια ποσότητα, δίνει 120-130 mg ασβεστίου. Και μάλιστα αυτά του χαρουπιού αφομοιώνονται αποδοτικότερα από τον οργανισμό καθώς δεν υπόκεινται στην διαδικασία της παστερίωσης.
Επιπλέον, το χαρούπι τονώνει τον οργανισμό με βιταμίνες της ομάδας Β και Α, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο). Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και την πέψη των τροφών και επιδρά κατασταλτικά στη χοληστερόλη.
Παρότι γλυκό και τέλειο υποκατάστατο της σοκολάτας έχει θετικά αποτελέσματα στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και χρησιμοποιείται κατά του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας.
Το χαρουπόμελο που προέρχεται από το βράσιμο του χαρουπιού, θυμίζει πετιμέζι και απαλύνει το βήχα και το κρυολόγημα ενώ γενικότερα το χαρούπι συμβάλλει στη θεραπεία του άσθματος.
Είναι ιδανικό και για όσους κάνουν δίαιτα, καθώς περιέχει ελάχιστα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα ενώ ότι βοηθά στην αύξηση της λίμπιντο και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.
Το χαρουπάλευρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κανονικό αλεύρι (η να συμπληρώσει το κλασικό) στην μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Στην αγορά υπάρχουν ντάκοι, παξιμάδια, κουλούρια, μακαρόνια χωρίς γλουτένη, φρυγανιές και όχι μόνο με βάση το χαρούπι.
Αναζητήστε το!
Πολυφάρμακο… το ταπεινό χαρούπι, που σε δύσκολα χρόνια, λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας έθρεψε Έλληνες αλλά και άλλους βασανισμένους λαούς.
Το χαρούπι (ή αλλιώς ξυλοκέρατο, στα αρχαία ελληνικά «κεράτιον») αποτελεί συμπυκνωμένη πηγή ασβεστίου με 350mg ανά 100 γραμμάρια, την ώρα που το γάλα, στην ίδια ποσότητα, δίνει 120-130 mg ασβεστίου. Και μάλιστα αυτά του χαρουπιού αφομοιώνονται αποδοτικότερα από τον οργανισμό καθώς δεν υπόκεινται στην διαδικασία της παστερίωσης.
Επιπλέον, το χαρούπι τονώνει τον οργανισμό με βιταμίνες της ομάδας Β και Α, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο). Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και την πέψη των τροφών και επιδρά κατασταλτικά στη χοληστερόλη.
Παρότι γλυκό και τέλειο υποκατάστατο της σοκολάτας έχει θετικά αποτελέσματα στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και χρησιμοποιείται κατά του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας.
Το χαρουπόμελο που προέρχεται από το βράσιμο του χαρουπιού, θυμίζει πετιμέζι και απαλύνει το βήχα και το κρυολόγημα ενώ γενικότερα το χαρούπι συμβάλλει στη θεραπεία του άσθματος.
Είναι ιδανικό και για όσους κάνουν δίαιτα, καθώς περιέχει ελάχιστα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα ενώ ότι βοηθά στην αύξηση της λίμπιντο και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.
Το χαρουπάλευρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κανονικό αλεύρι (η να συμπληρώσει το κλασικό) στην μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Στην αγορά υπάρχουν ντάκοι, παξιμάδια, κουλούρια, μακαρόνια χωρίς γλουτένη, φρυγανιές και όχι μόνο με βάση το χαρούπι.
Αναζητήστε το!