20 χρόνια Google: Ένα φοιτητικό mega-success story!

Δύο δεκαετίες επιτυχίας και προκλήσεων
04/09/2018
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ήταν Σεπτέμβριος του ’98 όταν δύο φοιτητές αποφάσισαν να ιδρύσουν μία εταιρία που θα άλλαζε τα πάντα στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Ο λόγος για τους Λάρρυ Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, τους ανθρώπους που «γέννησαν» τη Google στις 4 Σεπτεμβρίου του 98.

Οι δύο φοιτητές γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτορικού τους στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Η Google ιδρύθηκε σαν ιδιωτική εταιρεία και στις 19 Αυγούστου του 2004 έγινε η δημόσια εγγραφή της στο χρηματιστήριο. Ο στόχος της ήταν να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκόσμια διαθέσιμες.
page brin
Η Google έφερε την επανάσταση στην πληροφόρηση, κατάφερε να οργανώσει, να αποθηκεύσει και να δημιουργήσει μία ψηφιακή μηχανή αναζήτησης η οποία έδωσε στους χρήστες δυνατότητες και ανέσεις που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί έως τότε.

H ονομασία της προήλθε από τον αναγραμματισμό της λέξης googοl. Πρόκειται για τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 ο οποίος γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν οι ιδρυτές της ήθελαν να υποδηλώσουν την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ! Τρομακτικό για όποιον το σκεφτόταν τότε, αλλά πραγματικότητα σήμερα!

Τα πρώτα χρόνια το Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain google.stanford.edu και z.stanford.edu. Το όνομα του domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997. Στα μέσα του 1998 κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1 εκτ. δολάρια από επενδυτές, συγγενείς και φίλους, ώστε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 να δημιουργήσουν την Google. Ένας από τους πρώτους επενδυτές ήταν ένας συνιδρυτής της Sun Microsystems, Inc. Στην αρχή είχε ως βάση το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια.

Το 1999 εξασφάλισαν χρηματοδότηση 25 εκ. δολάρια και η εταιρία άρχισε να «τρέχει». Tο Υahoo, ένας από τους διασημότερους ιστοχώρους της εποχής έκανε τη Google επίσημη μηχανή αναζήτησης του και έτσι η Google κατάφερε μετά από 5 χρόνια να πετύχει το πρώτο σημαντικό ρεκόρ της: 200 εκατ. αναζητήσεις ημερησίως, εκτοπίζοντας λίγα χρόνια μετά την Microsoft από την πρώτη θέση στον χώρο της πληροφορικής.

Από εκεί και πέρα η Google μπήκε δυναμικά παντού και τα άλλαξε όλα. Το μάνατζμεντ, το εμπόριο, η ενημέρωση, η βιομηχανική παραγωγή, το μάρκετινγκ, οι επενδύσεις, η πολιτική και η διακυβέρνηση... αλλάξαν και προσαρμόστηκαν στις καινοτομίες της εταιρείας.

Σύμφωνα με τους ιδρυτές της η εταιρεία αναπτύχθηκε ακολουθώντας πιστά τις 10 εντολές τους, οι οποίες είναι:

  • Αφοσίωση στον χρήστη και όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.

  • Είναι καλύτερο να κάνεις μόνο ένα πράγμα πραγματικά πολύ καλά.

  • Το γρήγορο είναι καλύτερο από το αργό.

  • Η δημοκρατία στο διαδίκτυο λειτουργεί.

  • Δεν χρειάζεται να βρίσκεστε στο γραφείο σας, για να πάρετε μια απάντηση.

  • Μπορείτε να κερδίσετε χρήματα χωρίς να κάνετε κακό.

  • Πάντα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες εκεί έξω.

  • Η ανάγκη για πληροφορίες ξεπερνάει όλα τα σύνορα.

  • Μπορείτε να είστε σοβαροί και χωρίς κοστούμι.

  • Το τέλειο από μόνο του δεν είναι αρκετά καλό.

Η παραπάνω δεκάδα λοιπόν ήταν η βάση για να αλλάξουν όλα στον σύγχρονο κόσμο, από μία εταιρεία που ξεκίνησε μέσα σε ένα γκαράζ. Μετά από 20 χρόνια επιτυχημένης πορείας συνεχίζει να βάζει στόχους και να κρατάει την πρωτιά. Η Google και στη συνέχεια τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης δημιούργησαν ένα παράλληλο κόσμο. Έναν κόσμο που δύσκολα μπορείς να μείνεις απ’ έξω...

Για το τέλος ας κάνουμε ένα μικρό ταξίδι μέσα από τα Logos της εταιρείας.
google logos throughout history 1024x680

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates