Το γνωστό και άγνωστο «Ξεκίνημα» του Βασίλη Τσιτσάνη

(ΑΚΟΥΣΕ 3 ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ) Είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις στις οποίες φαίνεται πως ο Τσιτσάνης ήθελε και έψαχνε πάντα το καλύτερο για τα τραγούδια του…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
02/11/2013

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση

Το 1970 κυκλοφόρησε από την ΕΜΙΑΛ ένας δίσκος με επανεκτελέσεις τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη με τίτλο «Το ξεκίνημα» και τον ίδιο τον συνθέτη να τραγουδά με την ιδιότυπη και χαρακτηριστική φωνή του. Η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Τσιτσάνη, μπουζούκια έπαιζαν ο Κώστας Παπαδόπουλος με τον Λάκη Καρνέζη, ενώ τον συνθέτη συνόδευαν οι Χαρούλα Λαμπράκη, Αντώνης Ρεπάνης, Βούλα Γκίκα και Βούλα Γεωργούτη.

Ο δίσκος περιέχει τα τραγούδια:

1)Όταν συμβεί στα πέριξ (Β.Τσιτσάνης-Χ.Λαμπράκη-Α.Ρεπάνης)
2)Μεγάλο πόνο μου 'βαλες (Β.Τσιτσάνης-Α.Ρεπάνης)
3)Το ρημαγμένο σπίτι (Β.Τσιτσάνης-Χ.Λαμπράκη)
4)Μια Κυριακή σε γνώρισα (Β.Τσιτσάνης)
5)Το φιλί δεν είναι κρίμα (Β.Τσιτσάνης-Χ.Λαμπράκη-Α.Ρεπάνης)
6)Όταν πίνεις στην ταβέρνα (Β.Τσιτσάνης-Χ.Λαμπράκη-Α.Ρεπάνης)
7)Ο απόκληρος (Β.Τσιτσάνης-Β.Γεωργούτη)
8)Βρήκα την γυναίκα που γουστάρω (Β.Τσιτσάνης-Χ.Λαμπράκη)
9)Κλαμένη ήρθες μια βραδιά (Β.Τσιτσάνης-Β.Γεωργούτη)
10)Μάγισσα της Βαγδάτης (Β.Τσιτσάνης-Β.Γκίκα)
11)Σε διώξαν απ'την Κοκκινιά (Β.Τσιτσάνης-Β.Γκίκα)
12)Μποέμισσα (Β.Τσιτσάνης-Χ.Λαμπράκη)

Επτά από τα τραγούδια είχαν κυκλοφορήσει και σε δίσκους 45 στροφών. Στο σημείωμα του εσωφύλλου αναγράφονται τα εξής: 

Ένας καινούργιος Τσιτσάνης είναι πάντα ένα γεγονός. Για μας όμως την Columbia, τους συνεργάτες του των 30 χρόνων, είναι μια υπενθύμιση του πόσο ψηλά είναι το τραγούδι μας και πόσο πολύ πρέπει όλοι να κουρασθούν για να το συνεχίσουν. Ο νέος μας δίσκος είναι αφιερωμένος στον "πρώτο" Τσιτσάνη. Είναι μια σειρά από χασάπικα και ζεϊμπέκικα για αντρική φωνή μόνο. Το "ξεκίνημα" αγκαλιάζει τη γόνιμη περίοδο του Τσιτσάνη από το 1938 ως το 1951.Εδώ ανήκουν μελωδικά χασάπικα σαν το "Μια Κυριακή σε γνώρισα" 1938, "Βρήκα την γυναίκα που γουστάρω" 1939, "Μεγάλο πόνο μού βαλες"1938, "Όταν πίνεις στην ταβέρνα" 1950, λεβέντικα ζεϊμπέκικα σαν τα "Πέριξ" 1942, "Σε διώξαν απ'την Κοκκινιά" 1951, αλλά και τραγούδια πραγματικά αριστουργηματικά, εμπνευσμένα από την ζοφερή εποχή της Κατοχής σαν το συγκλονιστικό "Ρημαγμένο σπίτι" 1948. Ο δίσκος είναι μια νέα στερεοφωνική εγγραφή , όπου δεσπόζει η χαρακτηριστική φωνή του συνθέτη, πλαισιωμένη θαυμάσια από την Χαρούλα Λαμπράκη, τον Αντώνη Ρεπάνη, την Βούλα Γκίκα, και την Βούλα Γεωργούτη. Ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Λάκης Καρνέζης αναδεικνύουν με τα μπουζούκια τους όλο το χρώμα, τον ρυθμό και την μελωδία της μεγαλοφυίας του Βασίλη Τσιτσάνη.

Το 1972 ο Τσιτσάνης αναθεώρησε και παρουσίασε μια νέα έκδοση του δίσκου, με παρόμοιο εξώφυλλο, στην οποία υπήρχαν κάποιες από τις εκτελέσεις της πρώτης έκδοσης που τραγουδούσε ο ίδιος, δυο τραγούδια έλεγε ο Μανώλης Μητσιάς , κάποια ο Στράτος Διονυσίου- μεταξύ αυτών η «Μποέμισσα»- και κάποια ο Αντώνης Ρεπάνης. Η δεύτερη αυτή έκδοση είναι ιδιαίτερα δυσεύρετη… Εξαφανισμένη θα ήταν ο καλύτερος όρος. Θυμάμαι πως πριν από μερικά χρόνια, ψάχνοντας με το φίλο ραδιοφωνικό παραγωγό Σιδερή Πρίντεζη, βρήκαμε το δίσκο σε ένα από τα πιο γνωστά δισκάδικα της Αθήνας, μόνο που όταν βγάλαμε το βινύλιο μέσα από το εξώφυλλο, αυτό ήταν της 3ης έκδοσης και όχι της δεύτερης. Έτσι επιστρέψαμε το δίσκο στο μαγαζί, κάνοντας το λάθος να μην κρατήσουμε ένα αντίγραφο του εξωφύλλου με την κατανομή των τραγουδιών. Παρόλα αυτά όμως, από μια παλιά μπομπίνα του πατέρα μου, διασώθηκε μια μέτρια-ηχητικά-ηχογράφηση της «Μποέμισσας» με το Στράτο Διονυσίου.

Συζητώντας με τον Μανώλη Μητσιά το 2009, αναφερθήκαμε στη συνεργασία του με τον Τσιτσάνη:

Ας επιστρέψουμε στα πρώτα χρόνια της πορείας σου και να θυμηθούμε τον Βασίλη Τσιτσάνη, με τον οποίο συνεργάστηκες στο δίσκο «Το ξεκίνημα».
Όταν ήμουν φαντάρος τα είχα ηχογραφήσει αυτά τα τραγούδια. Το «Ξεκίνημα» υπάρχει σε δυο ηχογραφήσεις. Στην πρώτη έκδοση λέω δυο τραγούδια.

Άρα μιλάμε για τρεις εκδόσεις γιατί υπάρχει και μία που τα λέει όλα ο Τσιτσάνης.
Ναι. Σ’ αυτήν που συμμετέχω κι εγώ, αρχικά είπα δυο τραγούδια. Και θυμάμαι ότι μου είπε ο Τσιτσάνης «έλα να πεις κι άλλα δυο». Και στην άλλη ηχογράφηση λέω τέσσερα. Αλλά με τον Τσιτσάνη δουλέψαμε μαζί και στο θέατρο. Όταν έγινε μια παράσταση «40 χρόνια Βασίλης Τσιτσάνης» το 1980, θυμάμαι ότι ήμουν κάθε μέρα με τον Τσιτσάνη στο θέατρο. Παίζαμε και τραγουδούσαμε μαζί. Με αγαπούσε ο Τσιτσάνης…

Όπως φαίνεται και από τα λεγόμενά μας, το 1973 ο Τσιτσάνης ξαναπαρουσίασε το «Ξεκίνημα» με διαφορετικό εξώφυλλο με τον ίδιο τον συνθέτη να φιγουράρει με το μπουζούκι του και νέες αλλαγές στους τραγουδιστές. Εδώ προστέθηκε και η Πόλυ Πάνου να τραγουδά τη «Φωτιά»- έχει αφαιρεθεί το «Σε διώξαν απ’ την Κοκκινιά»- ο Μητσιάς λέει τέσσερα τραγούδια, δύο ο Στράτος Διονυσίου, ενώ έχουν κρατηθεί και πέντε από τις αρχικές ηχογραφήσεις με τη φωνή του Τσιτσάνη.

1)Όταν συμβεί στα Πέριξ (Β.Τσιτσάνης-Χ.Λαμπράκη-Α.Ρεπάνης)
2)Βρήκα την γυναίκα που γουστάρω (Μ.Μητσιάς-Β.Γκίκα)
3)Ο απόκληρος (Β.Τσιτσάνης-Β.Γεωργούτη)
4)Μια Κυριακή σε γνώρισα (Μ.Μητσιάς-Β.Γκίκα)
5)Το ρημαγμένο σπίτι (Στράτος Διονυσίου)
6)Μεγάλο πόνο μου 'βαλες (Β.Τσιτσάνης-Α.Ρεπάνης)
7)Η φωτιά (Πόλυ Πάνου)
8)Μάγισσα της Βαγδάτης (Μανώλης Μητσιάς)
9)Κλαμένη ήρθες μια βραδιά (Β.Τσιτσάνης-Β.Γεωργούτη)
10)Όταν πίνεις στην ταβέρνα (Σ.Διονυσίου-Β.Γκίκα)
11)Το φιλί δεν είναι κρίμα (Β.Τσιτσάνης-Χ.Λαμπράκη-Α.Ρεπάνης)
12)Μποέμισσα (Μανώλης Μητσιάς)

Στο εσώφυλλο υπάρχει το ίδιο σημείωμα με την πρώτη έκδοση, μόνο που η τελευταία παράγραφος συμπληρώνεται με τα νέα ονόματα των τραγουδιστών που συμμετέχουν. Το «Ξεκίνημα» είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις στις οποίες φαίνεται πως ο Τσιτσάνης ήθελε και έψαχνε πάντα το καλύτερο για τα τραγούδια του. Οι τρεις δισκογραφικές εκδοχές του δίσκου που ανέφερα παραπάνω δεν είναι οι μόνες. Το 1970 ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης με τη Βούλα Γκίκα είχαν ηχογραφήσει, πάνω στην ίδια ορχήστρα, τα «Μια Κυριακή σε γνώρισα» και «Κλαμένη ήρθες μια βραδιά». Τα τραγούδια δεν κυκλοφόρησαν τότε, αλλά το 1986, στη συλλογή «Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγουδάει Βασίλη Τσιτσάνη». Μια ακόμα ανέκδοτη ηχογράφηση από το 1969 (όπως λέει το ένθετο του cd) του τραγουδιού «Το φιλί δεν είναι κρίμα» με τον Μανώλη Μητσιά, παρέμεινε ανέκδοτη εκείνα τα χρόνια, μέχρι το 1998, που βρήκε θέση στη συλλογή τραγουδιών του Μητσιά «Τραγούδια από τις 45 στροφές».


 

 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!