Το φαινόμενο street vinyl maniacs: Κυκλοφορούν ανάμεσά μας!

Είναι η νέα τρέλα που απλώνεται στους δρόμους της πόλης.
15/01/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ίδια στιγμή που ο κόσμος πηγαίνει στις δουλειές του και η καθημερινότητα στην πόλη έχει τους δικούς της ρυθμούς, οι «άρρωστοι» με τα βινύλια έχουν μια εντελώς δική τους καθημερινότητα!

Με μια τσάντα στα χέρια κυκλοφορούν ανάμεσά μας και δίνουν ραντεβού στο δρόμο για να αλλάξουν χέρια οι δίσκοι τους! Μια νέα τάση, δίσκοι που πουλιούνται χέρι με χέρι. Αυτό είναι το νέο τοπίο στον κόσμο του βινυλίου, μια μόδα που καταγράφει μεγάλη αυξητική τάση εδώ και αρκετό καιρό. Το δίκτυο των street vinyl maniacs που έχει αναπτυχθεί με υπόγειο τρόπο, λειτουργεί πολύ καλά και είναι αξιόπιστο, καθώς ο παραλήπτης του δίσκου έχει την ευκαιρία να περιεργαστεί το δίσκο και να τον πάρει χωρίς μεσολαβητές ή χωρίς τα ταχυδρομικά έξοδα που επιβάλλει η διαδικτυακή αγορά.

Οι βινυλιάδες έρχονται σε επαφή μέσα από ομάδες στο facebook και σε άλλα κοινωνικά μέσα, ή από προσωπική επικοινωνία με άτομα που έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν δίσκους βινυλίου μέσα από διάφορες αναζητήσεις τους. Πολλοί vinyl maniacs κυκλοφορούν λίστες μεταξύ τους και έτσι όταν βρεθεί κάποιος ενημερώνονται άμεσα. Όπως επίσης οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να πουλήσουν κάποιους δίσκους ενημερώνουν με διάφορους τρόπους τους ενδιαφερόμενους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα κι έτσι ξεκινά η διαδικασία.

Πολλοί ιδιώτες πλέον έχουν τα ματιά και τα αυτιά τους ανοιχτά ως προς τις πωλήσεις δίσκων και τα μουσικό υλικό διακινείται χέρι με χέρι και οι street vinyl maniacs δίνουν το ραντεβού τους σε κάθε γωνιά της πόλης. Ο τρόπος αυτός έχει τη δική γοητεία καθώς γνωρίζεις και επικοινωνείς με ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα ως προς τη μουσική και το βινύλιο και με ένα τρόπο είναι μια vintage επικοινωνία, καθώς όλη αυτή η διαδικασία παραπέμπει στην επαφή που είχαν οι άνθρωποι μέσω της μουσικής σε παλιότερες δεκαετίες κυρίως στα 70’ς και 80ς, όπου ένας δίσκος γινόταν αφορμή για μια γνωριμία και μια φιλία.
street vinyl maniacs
Φυσικά αυτή η επαφή έχει περάσει από το φίλτρο του καιρού και τώρα έχει χαρακτήρα οικονομικής απολαβής από την πλευρά του πωλητή και ηθικής ικανοποίησης για την εύρεση κάποιου δίσκου από την πλευρά του αγοραστή. Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέψουμε και την πολλές φορές σιωπηλή συναλλαγή, που περιορίζεται μόνο στη γρήγορη διακίνησή του, χωρίς περαιτέρω επικοινωνιακή σχέση και στον περιορισμό της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην αυτή καθ’ αυτή συναλλαγή. Έτσι εκατοντάδες βινύλια αλλάζουν χέρι με χέρι καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας.

Στο κύκλωμα του βινυλίου είναι πολλοί πια που εμπιστεύονται αυτό τον τρόπο συναλλαγής και στοχευμένης αγοράς, από το ψάξιμο στα δισκάδικα και το σχετικό χάσιμο χρόνου στην περίπτωση που η επαγγελματική ενασχόληση δεν αφήνει περιθώρια να επισκεφτεί κάποιος ένα δισκάδικο λόγω περιορισμένου χρόνου. Ο street vinyl maniac παίρνει τη «δόση» του γρήγορα και άμεσα, μπαίνει στο τρένο, στο λεωφορείο, στο μετρό ή στο αυτοκίνητό του και χάνεται στο πλήθος με ένα το δίσκο του στη σακούλα. Κυκλοφορούν ανάμεσά μας και είναι πολλοί πια!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates