Τι όμορφα μελοποίησε τον Καββαδία η Μαρίζα Κωχ!

Με την χαρακτηριστική φωνή και «περσόνα» της, το «χίπικο έθνικ» χαρακτήρα της
Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται…

Εκεί στις αρχές του ’70, ένα λαμπερό κορίτσι, με τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με τίτλο «Αραμπάς», με το όμορφο και «αντιδραστικό» για τους παρατηρητικούς εξώφυλλο, γνωρίζει πλατιά επιτυχία…

Το άλμπουμ ξεπέρασε τις 50.000 αντίτυπα, αναμειγνύοντας το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Ριζοσπαστικά και αρμονικά μαζί, γοητευτικά, μεθυστικά, από έρωτα και όχι με το… στανιό! Στο πνεύμα των καιρών, αλλά με γνώση και χάρισμα… «Αραμπάς», «Γιάννη μου το μαντήλι σου», «Σαράντα πήχες δίμιτο», «Λαφίνα» είναι τα πιο ακουσμένα τραγούδια του. Και μαζί δυο εξαιρετικά δικά της «Σκέψεις» και «Κάτω από την βροχή».

Ακολουθεί το «Μιά στο καρφί και μιά στο πέταλο» (1972), με το χιλιοτραγουδισμένο πια «Στο ‘πα και στο ξαναλέω», που η Κωχ είχε μάθει να τραγουδά από την μητέρα της...

Κάπως έτσι η Μαρίζα αντιπροσώπευσε το «χίπικο έθνικ» τμήμα, του κινήματος «επιστροφή στις ρίζες», και μ’ αυτές τις συντεταγμένες πορεύτηκε αφήνοντας δυναμικά και ανεξίτηλα χνάρια σε όλη την δεκαετία μέχρι και το λυκαυγές της επόμενης…

Το 1976 βγαίνουν τα δικά της τραγούδια με «ρεμπετοτσιτσανικές» επιρροές, γνωρίζοντας και πάλι πλατιά αναγνώριση : «Και σύ τρελλή με τυρανάς», «Νέα Μενεμένη». Ένα χρόνο αργότερα μελοποιεί ποιήματα του Καββαδία («Φάτα Μοργκάνα», «Μαραμπού -Λένε για μένα οι ναυτικοί», ανάμεσά τους) αλλά τραγουδά και δικές της στιγμές («Σε ποια γωνιά») δίχως να παραλείπει τις αναφορές στον Τσιτσάνη («Νύχτες μαγικές», «Κάθε βράδυ πάντα λυπημένη»).

Η Κωχ θα κλείσει ‘70 με νησιώτικα, παραδοσιακά και νέα τραγούδια, έχοντας συνεργαστεί κατά την διάρκεια του με τους Διονύση Σαββόπουλο, Θανάση Γκαϊφύλια (με μπαλαντοέθνικ ηχοχρώματα), Ξυλούρη, Στέλιο Βαμβακάρη κ.α. Πλούσια και ξεχωριστή η σπορά της. 

Θέλω όμως να σταθώ στον τρόπο που «άγγιξε» τον ποιητή, τουλάχιστον, όπως τον αντιλαμβάνομαι εγώ στο αποτέλεσμα. Σίγουρα ο Καββαδίας έλαμψε στην τραγουδοποία, δια… μπαγκέτας Μικρούτσικου.

Όμως κι αυτός της Κωχ, είναι τόσο ζηλευτός και άμεσος, γήινος κι εξωτικός, τόσο σπουδαίος και ταπεινός ταυτόχρονα, τόσο ωραίος.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates