Τα 45άρια του Γιάννη Πάριου που δεν κυκλοφόρησαν σε lp ή cd

(ΑΚΟΥΣΤΕ) 14 ηχογραφήσεις του ερμηνευτή που έμειναν κλεισμένες στα αυλάκια των 45 στροφών.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στις 8 Μαρτίου 1946 γεννήθηκε στην Πάρο ο Γιάννης Βαρθακούρης. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, έχοντας ήδη κατέβει στην Αθήνα για σπουδές στην Ιατρική και τραγουδώντας για να εξασφαλίσει τα «προς το ζειν», ο Γιώργος Κατσαρός και ο Μάκης Μάτσας - θεωρώντας πως το «Βαρθακούρης» δεν είναι ότι καλύτερο για έναν νεοσύστατο τραγουδιστή - αποφασίζουν να τον «ξαναβαπτίσουν», προσδιορίζοντας συγχρόνως και την καταγωγή του: Γιάννης Πάριος…

Η πρώτη του ηχογράφηση πραγματοποιείται το 1969 στο τραγούδι του Άγγελου Σέμπου και του Κώστα Κινδύνη «Ράγισε ο καθρέφτης», που συμπεριλαμβάνεται στο μεγάλο δίσκο «Συνάντηση».

Ο άγνωστος Γιάννης Πάριος


Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Με το «Περαία μου, Περαία μου» («Η θάλασσα του Πειραιά») του Γιώργου Μητσάκη και το «Καθισμένος στο απέναντι παγκάκι» («Της μοίρας το παιχνίδι») των Απόστολου Καλδάρα - Ανδρέα Χατζηνικολάου γίνεται πανελλήνια γνωστός. Την ίδια εποχή ηχογραφεί μια σειρά από τραγούδια συνθετών όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Γιώργος Κριμιζάκης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο Βασίλης Βασιλειάδης, ο Μάνος Λοΐζος και, κυρίως, ο Γιώργος Κατσαρός, που κυκλοφορούν σε δίσκους 45 στροφών ή στους μεγάλους δίσκους των συνθετών, ενώ το 1971 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός του δίσκος, με δώδεκα από τα τραγούδια αυτά.

Είναι χαρακτηριστικό πως δεκατέσσερις από τις ηχογραφήσεις του Γιάννη Πάριου που πρωτοεκδόθηκαν από την Minos στους δίσκους 45 στροφών, δεν έχουν επανεκδοθεί μέχρι σήμερα σε μεγάλο δίσκο ή cd. Εκτός φυσικά, αν μας διαφεύγει κάποια από τις εκατοντάδες, «τουριστικές» συλλογές που κυκλοφορούσαν τότε, οι οποίες συγκέντρωναν επιτυχίες της εποχής. Για παράδειγμα, σε τέτοιους δίσκους συμπεριλήφθηκαν τα τραγούδια «Βάι βάι» των Βασίλη Βασιλειάδη - Πυθαγόρα («Greece No 5») και το «Σε πίστεψα» των Βασίλη Βασιλειάδη - Ανδρέα Κλησιάρη, για το οποίο πολύ πρόσφατα πληροφορήθηκα, πως συμπεριλήφθηκε στη συλλογή «Επιτυχίες για σας» (No 2) που κυκλοφόρησε το 1973 από την Peters International.

Σε συλλογές βρήκαν θέση τα νεότερα χρόνια κι άλλα τραγούδια που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στα 45άρια. Το 2000, ο «Κρυφός καημός» (ή «Στα μάτια σύννεφο») του Σταύρου Κουγιουμτζή και «Τα χειροκροτήματα» των Απόστολου Καλδάρα - Κώστα Βίρβου μπήκαν στη συλλογή με τίτλο «Οδοιπόρος συναισθημάτων», που επιμελήθηκε ο Γιώργος Τσάμπρας για λογαριασμό του «Διφώνου», το 2007 το «Στην οδό Αριστοτέλους» των Γιώργου Κατσαρού - Πυθαγόρα (που είχε ακουστεί το 1970 στην ταινία «Ο τρελός της πλατείας αγάμων»), συμπεριλήφθηκε στην κασετίνα «Το πανόραμα του ελληνικού κινηματογράφου - Δεύτερη εποχή» σε επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα, ενώ την ίδια χρονιά στο τέταρτο και το πέμπτο από τα cd της κασετίνας «Μίμης Πλέσσας - Το αλφαβητάρι της ζωής μου» (επιμέλεια Λουκίλα Καρρέρ), πήραν θέση τα τραγούδια «Ένας κερδίζει ο άλλος χάνει» και «Παριανή γαλανομάτα» των Μίμη Πλέσσα - Πυθαγόρα που κυκλοφόρησαν το 1973 (στην κασετίνα στο «Ένας κερδίζει ο άλλος χάνει» αναγράφεται ως στιχουργός ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος).

Η τελευταία παρουσία του Πάριου στις 45 στροφές (αν εξαιρέσουμε κάποια promo που εκδόθηκαν μετά) καταγράφηκε το 1985, με την αγγλόφωνη εκτέλεση του «Κόκκινου γαρύφαλλου» του Νίκου Ιγνατιάδη που τραγούδησε μαζί με την Χαρούλα Αλεξίου (πάνω στο playback της ορχήστρας της ελληνικής εκτέλεσης) και κυκλοφόρησε στην Ολλανδία από την Rca με τίτλο «Lonely mandolin».

Με την αφορμή των γενεθλίων του ξεχωριστού ερμηνευτή, σκέφθηκα σήμερα να ξανακούσουμε τα δεκατέσσερα τραγούδια που δεν έχουν επανεκδοθεί σε lp ή cd, προτείνοντας συγχρόνως στην εταιρεία την έκδοσή τους σε ένα cd, μαζί με τα τραγούδια από τις «τουριστικές» συλλογές που προανέφερα, αλλά και κάποια «σκόρπια» που εκδόθηκαν κατά καιρούς σε διάφορες συλλογές, όπως το «Μάνα δεν φυτέψαμε» των Μάνου Λοΐζου - Λευτέρη Παπαδόπουλου, το «Άνθρωπε φιλοσόφησε» των Γιώργου Κατσαρού - Αλέκου Σακελλάριου, το «Ντρίγκι, ντρίγκι μάνα μου» («Velvet Mornings») των Ρούσσου, Βλαβιανού, Κωνσταντίνου & Πυθαγόρα που τραγούδησε ο Πάριος μαζί τον Δάκη και τα δυο τραγούδια από την «Αλβανία», («Γράμμα από το μέτωπο» και «Οπισθοχώρηση»), που ακούστηκαν στην τηλεοπτική μεταφορά της επιθεώρησης των Αλέκου Σακελλάριου και Δημήτρη Ευαγγελίδη «Μπράβο Κολονέλλο» από «Το θέατρο της Δευτέρας» το 1979.

Μια γυναίκα στη βροχή
(Γιώργος Κριμιζάκης – Σώτια Τσώτου) 1969

To τόπι
(Γιώργος Κριμιζάκης – Σώτια Τσώτου) 1969

Πληγωμένο παλικάρι
(Χάρης Λυμπερόπουλος – Διονύσης Τζεφρώνης) 1970

Ξέχνα πριν κλάψεις πιο πολύ
(Βασίλης Βασιλειάδης – Κώστας Βίρβος) β’ φωνή: Πίτσα Παπαδοπούλου / 1970

Δεν θυμάμαι
(Βασίλης Βασιλειάδης – Κώστας Βίρβος) β’ φωνή: Πίτσα Παπαδοπούλου / 1970

Σε λαχταρώ (Στάζουν τα χείλη σου)
(Χάρης Λυμπερόπουλος – Διονύσης Τζεφρώνης) 1970

Oι δυο ζητιάνοι
(Απόστολος Καλδάρας – Γιώργος Σαμολαδάς) 1971

Από λιμάνι σε λιμάνι
(Γιώργος Μητσάκης) 1971

Καμιά κυρία σαν και σένα
(Γιώργος Μητσάκης) 1971

Αννούλα
(Γιώργος Κατσαρός - Πυθαγόρας) 1971

Αφού πατάμε το ίδιο χώμα
(Βασίλης Βασιλειάδης – Ανδρέας Κλησιάρης) 1972

Tι το ‘θελα το όνειρο
(Σπύρος Παπαβασιλείου – Μάρω Μπιζάνη) 1973

Στις ρίζες τ’ ουρανού
(Νάσος Νάκας) 1975

Lonely Mandolin («Κόκκινο γαρύφαλλο»)
(Νίκος Iγνατιάδης - Α. Fassois) Γιάννης Πάριος & Χάρις Αλεξίου / 1985

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!