Ποια είναι τα τρία στοιχεία του Χιπ-Χοπ και ποιες οι επικίνδυνες τάσεις;

Μία υπέροχη νεανική κουλτούρα, με κάποιες όμως συνήθειες που εμπεριέχουν κίνδυνο...
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Η κουλτούρα του Χιπ-Χοπ, αποτελείται χοντρικά, από τρία στοιχεία: Μουσική, Χορός και Γκράφιτι.


1. Η Μουσική περιλαμβάνει το τραγούδι, που ονομάζεται ραπ, το οποίο, σύμφωνα με όσα πιστεύουν οι ακόλουθοι της κουλτούρας, είναι μια σύγχρονη μορφή του πώς απήγγειλαν οι αρχαίοι ραψωδοί τα έπη. Πολλοί του χώρου αυτού, ισχυρίζονται ότι ο πρώτος χιπχοπάς στην ιστορία ήταν ο Όμηρος.

Θα πρέπει επίσης να ξέρουμε ότι ο τραγουδιστής του ραπ ονομάζεται MC (έμ σι), δηλαδή Microphone Controller (διαχειριστής μικροφώνου).
hiphopno2
Φωτο: Νεαροί έχουν συνδέσει ηχείο ιδιοκατασκευής με mp3 player και χορεύουν breakdance κάτω από τον ηλεκτρικό σταθμό, στο Μαρούσι (Ιούλιος 2015)

2. Χορός

Ο χορός είναι το γνωστό breakdance (σε διάφορες παραλλαγές και ονόματα). Είναι κυρίως χορός του δρόμου και θέλει ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και εκγύμναση. Μερικοί είναι εκπληκτικοί χορευτές και κάνουν αεροπλανικά, χορεύοντας πάνω στο ένα τους χέρι! Κάποιοι όμως φτάνουν στα άκρα, χορεύουν με το κεφάλι, κάτι πολύ επικίνδυνο.
no3hipSMPALL
Φωτο: Χορευτής χιπ χοπ σε εκδήλωση στο δημοτικό αμφιθέατρο Πεύκης. Φορά κράνος, ώστε να μπορέσει να χορέψει με το κεφάλι.

3. Γκράφιτι

Το γκράφιτι (ή γκραφίτι) είναι το τρίτο μεγάλο στοιχείο της συγκεκριμένης κουλτούρας. Ένας μεγάλος αριθμός γκραφιτάδων λειτουργεί κάτω από την ισχυρή πεποίθηση ότι ο σεβασμός πρέπει να αποδίδεται ανάλογα και με τον βαθμό επικινδυνότητας που εμφανίζει το μέρος (spot). Πολλοί γκραφιτάδες του χιπ-χοπ, αν όχι οι περισσότεροι, ισχυρίζονται ότι για να ονομάσουμε κάτι σαν γκράφιτι, δεν αρκεί αυτό να είναι γραμμένο σε κάποιο σημείο δημόσιο (κτίριο, τοίχο, τρένο κλπ), αλλά θα πρέπει να είναι και παρανόμως γραμμένο.
04hiphop
Η πράξη της παράνομης γραφής έχει τεράστια γι' αυτούς σημασία. Μάλιστα, όσο πιο «επικίνδυνο» είναι το σημείο που θα γίνει το γκράφιτι, όσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέξουν για να το γράψουν, τόσο και περισσότερη, όπως νομίζουν, αξία έχει το γκράφιτι και τόσο περισσότερο σεβασμό αποκτούν στην χιπ-χοπ κοινότητα.

Η πράξη εξομοιώνεται με την ορειβασία. Καλύτερος ορειβάτης είναι αυτός που ανεβαίνει στην ψηλότερη και πιο επικίνδυνη κορυφή. Με το ίδιο τρόπο, πολλοί γκραφιτάδες θέλουν να κατακτήσουν τα heaven spots, τα μέρη δηλαδή, που είναι πολύ επικίνδυνα να πλησιάσεις. Τα τρένα θεωρούνται heaven spots, διότι εκεί υπάρχει ο τρομερός κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας.

Είναι καιρός να αλλάξει αυτή η νοοτροπία.

Συμφωνώ, στη γένεσή του το γκράφιτι ήταν πάντα παράνομο. Αλλά γιατί πρέπει να παραμείνει έτσι; Εκείνο που έχει αξία, εκείνο που πρέπει να θαυμάζουμε, δεν είναι το πόσο κινδύνεψε κάποιος για να το κάνει, αλλά το μήνυμα που μεταφέρει και η Τέχνη που περιέχει. Αν ορίσουμε το γκράφιτι σαν την ορειβασία, καταργούμε την αξία του μηνύματος αλλά και τον ρόλο της Τέχνης. Το γκράφιτι δεν μπορεί να είναι ένας τρόπος για να πουλάνε μούρη μεταξύ τους οι γκραφιτάδες.

Και πού άραγε σταματάει αυτό; Είναι γνωστή η τραγική ιστορία του μακαρίτη πια BARNS, που τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα, όταν πήγε να βάψει ένα τρένο.

Credits: Όλες οι φωτογραφίες Μανώλης Νταλούκας

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!