Ο Πάριος στις εφημερίδες και το «Κόκκινο γαρύφαλλο» με Αλεξίου

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Σκέψεις και απορίες για τη διανομή του ρεπερτορίου του Γιάννη Πάριου μέσω μεγάλης εφημερίδας και μια σπάνια ηχογράφηση με τη Χαρούλα Αλεξίου.
Αυτή την περίοδο διανέμεται μέσω γνωστής κυριακάτικης εφημερίδας το μεγαλύτερο μέρος της δισκογραφίας του Γιάννη Πάριου. Και είναι θετικό το ότι με 4.25 euro, μπορεί πλέον ο καθένας να αποκτήσει με καθαρό ήχο, μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας του σπουδαίου τραγουδιστή. Αποτελεί βέβαια ερώτημα, το γιατί αυτές οι εκδόσεις, στην πλειοψηφία τους, είναι τόσο φτωχές σε επίπεδο συσκευασίας. Σε αντίθεση με τις επανεκδόσεις των έργων που ανήκουν στην ίδια εταιρεία και διανεμήθηκαν από κυριακάτικες εφημερίδες, συνθετών όπως των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Σταύρου Ξαρχάκου αλλά και τραγουδιστών όπως του Γιώργου Νταλάρα και του Δημήτρη Μητροπάνου, οι επανεκδόσεις του Γιάννη Πάριου, κάθε άλλο παρά τιμούν, τόσο την εταιρεία και την εφημερίδα, πολύ περισσότερο τον ίδιο τον τραγουδιστή… Είναι φανερό, πως η κυκλοφορία γίνεται με μόνο διαφημιστικό όχημα το όνομα του Πάριου και τίποτα περισσότερο.

Αναρωτιέμαι… Αλήθεια, δεν υπήρχε ένας άνθρωπος να ασχοληθεί λίγο περισσότερο και να φτιάξει ένα υποτυπώδες φυλλάδιο με τους στίχους, τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες που υπήρχαν στις αρχικές εκδόσεις των βινυλίων; Φυσικά για δυσεύρετο ανέκδοτο υλικό, ούτε καν γίνεται λόγος… Και είναι αρκετά τα σπάνια τραγούδια του Πάριου που δεν έχουν ξανακυκλοφορήσει ποτέ μετά την αρχική τους έκδοση στις 45 στροφές… Με αποτέλεσμα η τιμή τους στο «χρηματιστήριο» των παλιών δίσκων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα… Για να καταθέσω και μια προσωπική εμπειρία, όταν κάποτε ρώτησα τον ίδιο τον τραγουδιστή, γιατί δεν βγάζει αυτά τα τραγούδια, με παρέπεμψε σε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος… Κι από κει και πέρα φυσικά δεν επέμεινα περισσότερο…

Μια απ’ αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν είναι και ο δίσκος «Εγώ κι εσύ» που θα διανεμηθεί την προσεχή Κυριακή 18/12. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1985 και ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 100.000 αντίτυπα, όπως όλες οι δουλειές του Πάριου εκείνης της εποχής.

Οι μεγάλες επιτυχίες του ήταν βέβαια το «Κόκκινο γαρύφαλλο», σε μουσική και στίχους του Νίκου Ιγνατιάδη, το οποίο ο Πάριος τραγούδησε μαζί με τη Χάρις Αλεξίου και το «Εγώ κι εσύ» σε μουσική του Ιγνατιάδη και στίχους του Λευτέρη Χαψιάδη. Το «Κόκκινο γαρύφαλλο» μάλιστα, ηχογραφήθηκε το 1995 από το ντουέτο Γιάννης Πάριος - Νάνα Μούσχουρη, για δίσκο της Μούσχουρη που κυκλοφόρησε στο εξωτερικό. Το 2000 η εκτέλεση αυτή συμπεριλήφθηκε και στην κασετίνα 8 cd’s «Πάριος-Έρωτας» αλλά και σε συλλογή τραγουδιών της Μούσχουρη.

Άγνωστη όμως παρέμεινε μια ηχογράφηση του τραγουδιού σε δίσκο 45 στροφών RCA, που έγινε το 1985 για την αγορά της Ευρώπης. Στην ίδια μουσική και με την ίδια ορχήστρα, αλλά με αγγλικούς στίχους του A. Fassois, Πάριος και Αλεξίου τραγουδούν για ένα «Lonely mandolin». To ανέκδοτο στην Ελλάδα 45άρι είχε από την άλλη πλευρά τη γνωστή εκτέλεση του τραγουδιού στα ελληνικά…

Και πολύ φυσικά δεν ελπίζω να το ακούσω σαν bonus-track στην επανακυκλοφορία του cd την Κυριακή που μας έρχεται...

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates