Ο Χάρης με τον Πάνο τραγουδούν Μίκη & Σεφέρη στο Δεύτερο Πρόγραμμα (1985)

(ΣΠΑΝΙΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ) Μια απρόβλεπτη εκτέλεση από τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα, πριν από πολλά χρόνια στο Δεύτερο Πρόγραμμα.

Σαν σήμερα…


Στις 19 Οκτωβρίου 1952 γεννήθηκαν στην Αθήνα οι σπουδαιότεροι δίδυμοι του ελληνικού τραγουδιού… Ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας…


«Ο ύπνος σε τύλιξε…»


Στα τέλη του 1985, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του θρυλικού πρώτου δίσκου τους με τίτλο «Ζεστά ποτά», ο Χάρης με τον Πάνο Κατσιμίχα παραχώρησαν την πρώτη τους συνέντευξη στην ανεπανάληπτη εκπομπή της Σοφίας Μιχαλίτση «Ζωντανές ηχογραφήσεις» στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Μαζί τους στο studio ήταν και ο Γιώργος Νταλάρας, με τον οποίο συνεργάζονταν τότε για μια σειρά παραστάσεων στο θέατρο «Περοκέ» στο Μεταξουργείο. Στην αρχή της εκπομπής μάλιστα, ο Γιώργος Νταλάρας θυμήθηκε και τραγούδησε το «Πάρε το γνωστό το δρόμο» του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη, ένα από τα πρώτα τραγούδια που έμαθε σε ηλικία 18 ετών και παρουσιάσαμε στις 25 Ιανουαρίου 2012 στο Οgdoo.gr.

Στη διάρκεια της εκπομπής ο Χάρης με τον Πάνο παρουσίασαν - άλλοτε με τον Γιώργο Νταλάρα, άλλοτε χωρίς - κάποια από τα τραγούδια του δίσκου τους, ενώ όταν ζητήθηκε από την Σοφία Μιχαλίτση να θυμηθούν ένα από τα λαϊκά τραγούδια που έπαιζαν στα χρόνια που ζούσαν στην Γερμανία, διάλεξαν το «Ο ύπνος σε τύλιξε», ένα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη από τον κύκλο «Μυθιστόρημα» («Μυθολογία»), που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1971 με ερμηνεύτρια την Μαρία Φαραντούρη και εντάχθηκε στο δίσκο «Ο Θεοδωράκης διευθύνει Θεοδωράκη Νο 2».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Χάρης Κατσιμίχας στο τέλος του τραγουδιού: «Μίκης Θεοδωράκης, ο μεγαλύτερος εθνικός ήρωας μετά τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Έχει κάνει την Ελλάδα υπέροχη και διάσημη εκεί που δεν μπορούμε να φανταστούμε…»

Εικοσιτέσσερα χρόνια αργότερα, στις 28 Μαρτίου 2009, η εκπομπή αυτή ξαναμεταδόθηκε σε επιμέλεια του Σιδερή Πρίντεζη, στα πλαίσια του εορτασμού των 70 χρόνων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Στο απόσπασμα που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα να τραγουδούν, παίζοντας κιθάρα και φυσαρμόνικα, το «Ο ύπνος σε τύλιξε», έχοντας στην παρέα τους τον Γιώργο Νταλάρα με την κιθάρα του…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates