Ο Τσίπρας και η κοινότητα Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Τραβεστί και άλλων διαφορετικών

Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν το Athens Pride και η κοινότητα Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Τραβεστί και άλλων διαφορετικών της ελληνικής κοινωνίας.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στο antivirusmagazine.

Το περιοδικό αφορά στην λεσβιακή, τρανς, γκέι, bisexual και άλλων τάσεων κοινότητα στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που έγινε μάλιστα και εξώφυλλο στο τεύχος που κυκλοφορεί, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«να είστε περήφανοι γι' αυτό που είστε...»


Η συνέντευξη δέχθηκε επικρίσεις (από κάποιους χαρακτηρίστηκε ψηφοθηρική) όμως, για πρώτη φορά, Έλληνας Πρωθυπουργός, αναφέρεται καθαρά και ξάστερα και με εγκωμιαστικά λόγια στο δικαίωμα της επιλογής του σεξουαλικού προσανατολισμού και, γενικότερα, στην ελεύθερη έκφραση του ατόμου.

Κάτι τέτοιο, πριν κάποια χρόνια θα ήταν αδιανόητο, ακόμη και για τον αριστερό χώρο.

Η συνέντευξη δίνεται λίγο πριν το Athens Pride, που θα γίνει φέτος, για πρώτη φορά, στην Πλατεία Συντάγματος, απέναντι από την Βουλή των Ελλήνων.

Τι είναι το Athens Pride

2=ATHENS PRIDE 2017.png
Η μεγάλη αυτή γιορτή των ελλήνων LGBT, μπορεί να εξελίσσεται με παρελάσεις και άρματα σε χαρούμενο κλίμα, αλλά φέρει την οργισμένη κραυγή για ελευθερία στην έκφραση και διάθεση και υπενθυμίζει παλαιοτέρα βίαια επεισόδια.

Συγκεκριμένα, το Athens Pride ή Φεστιβάλ Περηφάνιας γίνεται κοντά στην επέτειο των γεγονότων του Stonewall, ένα gay μπαρ του Greenwich Village (Νέα Υόρκη).
3-Stonewall Riots, June 28, 1969  (8).jpg
Εκεί, στις 28 Ιουνίου 1969, η αστυνομία έκανε επέμβαση, εφαρμόζοντας πρακτική παρενόχλησης των διαφορετικών, που τους θεωρούσε μιάσματα και αλήτες. Οι gay αντέδρασαν και ακολούθησαν συμπλοκές που έμειναν στην ιστορία. Παγκόσμια, το Stonewall ορίζεται σαν η αρχή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας.
4-Stonewall Riots, June 28, 1969  (10).jpg

Σύντομη ιστορία, του ελληνικού LGBT κινήματος


Υπάρχει μια ματωμένη πτήση για την απελευθέρωση της επιθυμίας και στον ελληνικό χώρο.

Στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια, ομοφυλόφιλοι, λεσβίες, τραβεστί και άλλοι «απροσάρμοστοι», αντιμετωπίζονταν σαν σκουπίδια. Μην ξεχνάμε και την άτυχη Σόνια, την «ζαβή», όπως κακώς την χαρακτήρισε ο Άσιμος, που στραγγαλίστηκε, ίσως από πελάτη. Και δεν είναι μόνον η Σόνια, που σχηματίζει τον κύκλο του αίματος, που φθάνει ως τα σημερινά χρόνια. Είναι πολλοί αυτοί που δολοφονήθηκαν γιατί ο δολοφόνος τους είδε σαν κακό, που έπρεπε να καθαρίσει.

Πριν τα γεγονότα στο Stonewall, εμείς είχαμε τον Καιάδα. Στις 28 Οκτωβρίου 1968, η αστυνομία εισβάλλει σε σπίτι στην Καλογρέζα, όπου έχει πληροφορίες, πως γλεντούν ομοφυλόφιλοι.

Ένας από τους συλληφθέντες είναι και ο Λουκάς Θεοδωρακόπουλος, που περιγράφει την φασιστική αυτή επέμβαση, στο βιβλίο του «Καιάδας».
5-kaiadas-louk.jpg
Εμπνευστής της αστυνομικής επιχείρησης, ήταν ο συνταγματάρχης Λαδάς, ο οποίος και είχε βάλει σκοπό να ξεκαθαρίσει την Ελλάδα από τους ομοφυλόφιλους, που έβλεπε σαν πανούκλα. Αυτή για την Ελλάδα, είναι η αρχή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ο Θεοδωρακόπουλος, γράφοντας το βιβλίο του, δίνει το έναυσμα και στηλιτεύει την λογική του ματσό φασίστα.

Όμως, εδώ θα πρέπει να βάλουμε μια σημείωση. Αν οι συλληφθέντες εκείνης της εποχής οδηγήθηκαν στα δικαστήρια με κατηγορίες για «όργια» και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού «δια παροχήν ασύλου δι' αλλότριαν ακολασίαν», σκέφτεται πώς αυτός ο νόμος εξακολουθεί να υπάρχει και τον είδαμε πάλι ζωντανό στο ντου της αστυνομίας στο κλαμπ 2+2 του Πειραιά;

Αν από την εποχή της χούντας, μέχρι σήμερα, ισχύει η «διευκόλυνση δια αλλότριαν ακολασίαν», συγχαρητήρια δια την τύχην μας, είμαστε ακόμα πολύ πίσω. Άρα, δεν αρκούν τα λόγια του Πρωθυπουργού, αν δεν γίνουν και τα ανάλογα έργα. Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη στο περιοδικό είπε πως σιγά σιγά γίνονται οι αλλαγές, όχι πολλά βήματα, μην μπουρδουκλωθούμε. Νομίζω πως αυτό το βήμα, που προσπερνά την «ακολασία», έχει καθυστερήσει πενήντα χρόνια.

Μια σύντομη ματιά στη γένεση του κινήματος απελευθέρωσης και αυτοδιάθεσης, ακολουθεί:


1976: Ιδρυτική Διακύρηξη του ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας).
Την ίδια χρονιά, κυκλοφορεί και το βιβλίο «Καιάδας» του Λουκά Θεοδωρακόπουλου.

1977 (31 Ιουλίου). Συνέντευξη ομοφυλόφιλων στην Ελευθεροτυπία.
Η Λένα Δουκίδου παίρνει συνέντευξη από την ιδρυτική ομάδα του ΑΚΟΕ.

1978. Εκδίδεται το περιοδικό ΑΜΦΙ.
Πρώτος εκδότης ο Λουκάς Θεοδωρακόπουλος.

1980 (28 Ιουνίου). Πρώτο Pride στην Ελλάδα.
Όχι βέβαια με την μορφή που έχει σήμερα, αλλά ως ολιγάριθμη εκδήλωση.

1980 (Ιούλιος). Το περιοδικό Σφίγγα.
Ένα μοναδικό τεύχος, με θέματα φεμινιστικά και του λεσβιακού χώρου.

1981. Το Κράξιμο.
Η τραβεστί Πάολα βγάζει το περιοδικό Κράξιμο. Το πρώτο τεύχος έχει στο εξώφυλλο το σύνθημα: «Κάθε εργασία με σκοπό το κέρδος είναι πορνεία» και περιλαμβάνει την απολογία - καταγγελία της Πάολας, με τίτλο «Εγώ η Πόρνη». Αυτή ακριβώς η εναλλακτική θεματολογία καθώς και ο ιδιαίτερος και ντόμπρος συγγραφικός τρόπος γραφής συντέλεσαν ώστε το περιοδικό αυτό να περάσει στην ιστορία. Το Κράξιμο (βγήκε σε 14 συνολικά τεύχη) είχε ως στόχο να προκαλέσει, να μιλήσει για αυτά που απασχολεί τη ζωή των ομοφυλόφιλων και των τρανς ατόμων χωρίς να εξωραΐσει.

1981 (26 Ιανουαρίου). Η πρώτη δημόσια εκδήλωση του ΑΚΟΕ.
Γίνεται στα Προπύλαια του Πανεπιστήμιου, στην Αθήνα. Διαδηλώνουν κατά της εισαγωγής στην Βουλή του νομοσχεδίου «Περί της εξ αφροδισίων νοσημάτων προστασίας και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων», που απειλούσε τους Ομοφυλόφιλους με ενός χρόνου φυλάκιση, αν τους συνελάμβανε η αστυνομία ν' αναζητούν σύντροφο δημόσια. Το Νομοσχέδιο ήταν απομεινάρι της χούντας, που λόγω των κινητοποιήσεων και της γενικής κατακραυγής δεν ψηφίστηκε.

1982 (Μάρτιος). Κυκλοφορεί το περιοδικό ΛΑΒΡΥΣ.
Στο κύριο άρθρο του, με τίτλο «Ποιές είμαστε», σημειώνεται «Είμαστε Γυναίκες, είμαστε Λεσβίες, είμαστε Φεμινίστριες». Το περιοδικό εκδόθηκε σε τρία συνολικά τεύχη, ως τον Μάρτο του 1983.

1982 (Νοέμβριος). Σεξουαλικότητες και Πολιτική.
Συνέδριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Διοργανώνεται από το περιοδικό ΑΜΦΙ, που εκδίδει το ΑΚΟΕ.

1983 (19 Δεκεμβρίου). Συναυλία για την Απελευθέρωση της Ομοφυλόφιλης Επιθυμίας, στο Σπόρτιγκ.
Διοργανώνεται από τα περιοδικά Κράξιμο και ΑΜΦΙ. Συμμετέχουν οι: Παύλος Σιδηρόπουλος, Αφροδίτη Μάνου, Φατμέ, Αρλέτα, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Νικόλας Άσιμος, Σπυριδούλα κ.α.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!