Νίκος Καββαδίας – 40 χρόνια «ηχηρής» απουσίας (ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

(Ο ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ) Σαν σήμερα 10 Φλεβάρη του 1975 έφυγε απ’ τη ζωή ο Νίκος Καββαδίας. Ποιητής που

ο λόγος του λατρεύτηκε από το ευρύ κοινό χάρη στις μελοποιήσεις των ποιημάτων του από το Θάνο Μικρούτσικο. Οι δίσκοι «Σταυρός του Νότου» (1979) και «Γραμμές των Οριζόντων» (1991) αποτελούν εμβληματικά best sellers της ελληνικής δισκογραφίας. Ποιήματα του Καββαδία μελοποίησε επίσης η Μαρίζα Κωχ - από το 1977 - αλλά και ο Μιχάλης Τερζής στο δίσκο «Τραγούδια της Θάλασσας» (1983).

 

Ως ραδιοτηλεγραφητής, ο Καββαδίας θα ταξιδέψει για πολλά χρόνια στις θάλασσες του κόσμου και εμπνεόμενος από τη «ναυτική» ζωή, θα χρησιμοποιήσει ως εξαιρετικός λεξιπλάστης, αντίστοιχους όρους και εκφράσεις στο έργο του. Τα «ναυτικά» βιώματά του δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τα μηνύματα και την ουσία της θεματικής του. Είναι οι αφορμές για να ξετυλίξει την αντίληψη και τα «πιστεύω» του για την κοινωνία, τη ζήση, τον άνθρωπο, τις σχέσεις, τη φιλία, τον έρωτα. Δυστυχώς δεν πρόφτασε να δει τα ποιήματα του να τραγουδιούνται και να δοξάζονται στα χείλη του κόσμου καθώς έφυγε «νωρίς» σε ηλικία 65 ετών.

Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από συνέντευξη που μας παραχώρησε και φιλοξενήθηκε στο Ogdoo.gr, μοιραία, δε θα μπορούσε να μη σταθεί στον ποιητή και στο έργο του. Αυτή τη μαρτυρία έχετε την ευκαιρία να ακούσετε στο ηχητικό που συντροφεύει το παρόν κείμενο. Διαβάστε όλη τη συνέντευξη σε τρία μέρη, εδώ, εδώ κι εδώ! 


 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates