Νικολόπουλος & Νταλάρας «ταξίδεψαν» στις «μακρινές τις θάλασσες»

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO) Ένα από τα λιγότερο γνωστά τραγούδια του λαϊκού συνθέτη, από μια πρόσφατη ζωντανή παρουσίαση.
Νικολόπουλος & Νταλάρας «ταξίδεψαν» στις «μακρινές τις θάλασσες» Φωτογραφία: NDP Photo Agency

«Τις μακρινές τις θάλασσες μη συλλογιέσαι…»


Με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο Ogdoo.gr, παρουσιάσαμε τις λεπτομέρειες της συναυλίας του Χρήστου Νικολόπουλου που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας από τον Χάρη Ανδρεάδη και τραγουδιστές τον Γιώργο Νταλάρα, τον Κώστα Μακεδόνα και την Ασπασία Στρατηγού.

Στο ρεπορτάζ της συναυλίας έγραφα: “Όπως συμβαίνει κάθε φορά σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι δυο ώρες της συναυλίας αποδείχθηκαν πολύ λίγες για να καλύψουν έστω και ένα μικρό μέρος από τις εκατοντάδες μεγάλες επιτυχίες του λαϊκού συνθέτη, που σημειωτέον πως έχει περίπου 2.000 δισκογραφημένα τραγούδια. Είναι λοιπόν αυτονόητο, πως τα περιθώρια για να ακουστούν κάποια κομμάτια λιγότερο γνωστά, ήταν πολύ στενά. Παρόλα αυτά στο πρόγραμμα βρήκε θέση ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου, το χασάπικο «Τις μακρινές τις θάλασσες» σε στίχους της Σώτιας Τσώτου, που πρωτοτραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας το 1983 στον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο της συνεργασίας του με τον Νικολόπουλο, που είχε τίτλο «Ο τραγουδιστής»”.

Σ’ αυτό ακριβώς το τραγούδι αναφέρθηκε και ο Χρήστος Νικολόπουλος, μετά από σχετική ερώτησή, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της εκπομπής μου «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο», στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν αφιερωμένη στα «Ξεχασμένα Διαμάντια» του λαϊκού συνθέτη.

Αυτό το σπουδαίο χασάπικο (που αν θα έπρεπε να διαλέξω υποχρεωτικά δέκα τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου, θα ήταν σίγουρα ένα από αυτά), αποτελούσε για πολλά χρόνια «παραγγελιά» των φίλων του Γιώργου Νταλάρα, αλλά και του Νικολόπουλου. Είχε ακουστεί βέβαια τον Σεπτέμβρη του 1999 από τον Κώστα Μακεδόνα, στη συναυλία του Νικολόπουλου στο Ηρώδειο, με την Ορχήστρα της Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ανδρεάδη, η οποία αποτυπώθηκε σε διπλό cd. Παρόλα αυτά δεν έγινε, αυτό που λέμε, μεγάλη επιτυχία. Είχε επίσης ξανακουστεί από τον Γιώργο Νταλάρα, με τη συνοδεία αυτή τη φορά της Γιώτας Νέγκα, στη συναυλία του Νικολόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 10 Φεβρουαρίου 2015.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να απολαύσετε κι εσείς το «Τις μακρινές τις θάλασσες» με τον Γιώργο Νταλάρα και την Ασπασία Στρατηγού, όπως παρουσιάστηκε στη συναυλία του Χρήστου Νικολόπουλου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019…

Video: Κίκα Α. Ρόκα

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates